Приготвяне на детската храна – хигиенни изисквания

25
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Много заболявания се причиняват от бактерии, вируси, паразити, които проникват в храносмилателната система посредством замърсена храна, вода замърсени съдове и др. Важно е да се спазва добра хигиена , когато се приготвя храната. Какво да направите?

 

– Всички прибори за хранене трябва да бъдат изварявани, шишетата, купичките и др.

 

– Давайте на детето си само висококачествена и прясна храна. Микроорганизмите се унищожават при варене, а при затопляне имат благоприятна среда за размножаването им. Ястията с месо и сосове се развалят много по-бързо от сухите храни, затова задължително трябва да се държат в хладилник или стават негодни за консумация при по-продължително съхранение извън него (престоялата повече от 6 часа храна трябва не само да се затопли, а и отново да се извари). Престоялата храна може да причини сериозни хранителни разстройства и натравяния при малките деца, въпреки че няма доловими признаци на разваляне.

 

 

– Млякото, което давате на детето трябва да е от животни, чието здравно състояние се контролира. Бебето може да се зарази с тежка болест, ако млякото е заразено.

 

– Яйцата трябва да се варят не по-малко от 10-12 мин. В противен случай има риск от салмонелозно заразяване.

 

– Всички плодове и зеленчуци трябва да се измиват много добре. В противен случай има опастност детето да се зарази с дезинтерия, хепатит, глисти и др.

 

– Съхранението на храната трябва да е винаги в закрити съдове и затворени шкафове. Преносители на инфекции могат да бъдат някои насекоми.

 

– Не слагайте храната в напукани съдове, защото тяхното почистване става трудно и е възможно да не ги отстраните.

 

– За приготвяне на детската храна използвайте стъклени съдове (йенско стъкло). Избягвайте алуминиеви и медни съдове. Пластмасовите могат да се използват за кратко съхранение на храната, в противен случай от тях се извличат токсични вещества.

 

Сними: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net