Направи си сам-вятърна турбина от стара микровълнова печка

175
Добави коментар
speeva
speeva

February 28, 2009

Това е по същество един урок за рециклиране. Целият проект е изработен с материали от стари микровълнови печки, с изключение на оста и шпертплата. Микровълновите фурни съдържат много ценни материали, които могат да послужат за изработване на алтернатора и другите комопненти на един работещ вятърен генератор. В тях има големи магнити, много ламарина от корпуса и даже жици от трансформатора, които също влизат в работа. Металът от трансформатора всъщност може да се използва в статора на турбината.

ВНИМАНИЕ! Микровълновите фурни работят с висок волтаж, така че кондензаторьт трябва да се разтовари преди да брькнете вьтре.

Задачата е да се изработи малка вятърна турбина с мощност от 150 вата при скорост на вятъра от 45-50 км/ч.

Първо отрежете парче шперплат с диаметър 25 см и стоманени ленти от корпуса. Направете съответните намотки на статора и ги залепете към основата. Можете да използвате изолираща лента, която не само че ще държи всичко заедно, но и ще осигурява изолация. Направете 24 улея, в които да се закрепят проводниците и започнете да навивате.

Статорът на снимката е с диаметър 20 см.

На следващите снимки е показан процесът  на намотаване.

Белите вложки са изработени от кутии от мляко и служат за изолиране на медните проводници от стоманената основа. На всяка една от трите снимки е показан отделно всеки етап от навиването. Във всеки улей има по 36 проводника, което прави 18 намотки на бобина.

Първите тестове на алтернатора показват че при 600 оборота в минута волтажа е 29,6 волта.

На следващата снимка е показан монтажа на статора върху оста на турбината. На нея се виждат запечатаните намотки.

На следващата снимка са показани магнитите от микровълновите фурни, подредени върху стоманен диск с диаметър 20 см. Вижда се също 35 сантиметровия ротор – осмоъгълник от шпертплат и монтираните към него витла. Използването на стоманени витла прави ротора много тежък и изключително неподходящ за силни ветрове.

При обороти от порядъка на 1100-1200 в минута, дървената основа би се разпаднала, което означава вятър от порядъка на 80 км/ч. Това може да се предотврати, ако се захванат по-дъбоко витлата и се използват по-здрави болтове за захващане.

Всяка перка е поставена под ъгъл от 10 градуса. Шпертплатът и магнитите трябва да се залеят със смола, за да станат водоустойчиви.

При тестовете турбината демонстрира максимална мощност от 90 вата при вятър със скорост от 45 км/ч. Приемлива мощност за турбина с размерите на вентилатор. Като се има предвид цена от 8 долара за цялата инсталация, т.е. цена около 8 цента на ват /без естествено в това да влиза труда/ – доста сносен резултат, по оценка на автора на проекта.

За подобряване на ефективността впоследствие той монтира 6 витла вместо първоначалните 8. Вторият вариант вече дава около 23% ефективност, за разлика от нищожните 11% на първия вариант.

Тестовете на прототипа продължават, както и някои подобрения. Авторът, пожелал да остане анонимен, обещава да даде допълнителна информация.

По материали от : windstuffnow.com

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: DIY, ветрогенератор, вятърен генератор, вятърна турбина, Направи си сам

Автор: Севдалина Пеева