За да имате хубава коса – част 2

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Избягвайте описаните по-долу 10 жеста

За да е здрава и блестяща косата ви – най-красивият женски „аксе­соар“, трябва да полагате специфич­ни грижи и да посещавате редовно фризьора си. Но има и някои забранени жестове, защото увреждат фибрите на косъма.

част 1

Злоупотреба със силикон

Искате да добавите блясък в косата и най-лес­ното решение е чрез серум или силикони. Това може да се окаже проблем – ще изглеждате страхотно, но тези продукти изсушават коса­та и се наслояват върху нея. Дори подхранва­щите маски трудно биха я подсилили. Другият проблем е, че силиконовите продукти не се из­миват лесно, затова не ги използвайте редовно или ги измивайте старателно. И четете внимателно етикетите им – ако сред съставките им откриете dimethicone, изберете алтернативен продукт.

Всекидневно изправяне

Пресата  за изправяне на косата е много ефикасен уред, който става любим на повечето жени с къдрава или чуплива коса. Гладките прави коси са толкова модерни в момента, че се пристрастяваме към тях. Но това се оказва не толкова добра идея. Използването на пре­са всеки ден изгаря косата, тя постепенно става суха и чуплива. Най-добре е да спрете с използването й или да я ограничите максимум до два пъти седмично, и то – след като пос­тавите защитен термо гел.

Пропускане на месечното подстригване

Ако косата ви „цъфти“, блясъкът й изчезва, за­почва да се къса и ви се струва, че е спряла да расте, а прическата ви изглежда проскубана. Лош сценарий! Може да решите да я подхран­вате редовно, да засилите косъма, но фибри­те няма как да се възстановят. Единствената опция е да я постригвате редовно.

Използване на един и същ шампоан

Когато говорим за козметика за лице, обикновено съветваме кремът да се използва продъл­жително време, за да има видими резултати. При шампоаните обаче е точно обратно. След определено време вече го няма желания ефект, който сме наблюдавали в началото. Това е, за­щото клетките на кожата се обновяват ре­довно, докато клетките на косата не се про­менят. Дори напротив – фибрите привикват към измиващия продукт. Правилният рефлекс, който трябва да придобиете, е да редува­те шампоана според състоянието на косата. Хубаво е да редувате примерно подхранващ шампоан или такъв за обем с продукт за боя­дисани коси.

Излизане навън с мокри коси

Влажната коса абсорбира прахта и замърсявани­ята, които са във въздуха. Ако е плътна и гъста или я вържете на опашка, докато още е мокра, състоянието й ще се влоши, а и ще продължи да е влажна по дълго време. Всичко това може да до­веде до пърхот и увреждане на косата ви – не си го причинявайте!