Правилата, когато казваме „Наздраве!“

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Отново сме на любимата ни тема – пиене. Днес обаче ще бъдем много изискани и много умни, като обърнем заслуженото внимание на начина, по който в различните европейски страни се вдига тост. Така, като отидем в пиянско странство, няма да се излагаме (поне в началото), а ще знаем как да кажем едно „Наздраве!“ на хората в повече от 20 града в Европа.

Когато сте в Прага, там казват „На здрави“, много близко по звучене и значение до нашето „Наздраве“, като допират чашите си една до друга. Не забравяйте да погледнете и човека в очите, иначе е доста неуважително. В много страни същността на наздравицата е да се пожелае добро здраве на хората, с които пиете. Същото е и в Будапеща, където казват „Egészségére“. Техниката обаче е малко по-различна, няма чукане на чаши (особено с бира). Първо погледнете всеки, с когото си казвате наздраве, в очите, вдигнете чашата на нивото на очите, кажете „Egészségére“, отпийте (НЕ на екс), отново ги погледнете в очите и оставете чашата на масата.

Сега във Варшава, където гълтането на един дъх е позволено. Повечето напитки там се сервират в малки чаши, за да се пие на екс по-лесно. Наздравиците се вдигат само с твърд алкохол, най-вече с водка. Наздраве е „Na Zdrowia“ и отново хората се гледат е очите.

Във Виена няма толкова много правила. Просто вдигнете чашата си, погледнете хората в очите и кажете „Prost!“.

В Белгия (Брюксел) е учтиво да станете прави, когато вдигате тост с приятели. Фламандците (Антверп и Гент) всъщност вдигат чашата си по два пъти – по време на тоста, казвайки „Sante“ и след това. Обикновено се вдига тост за домакина или за този с най-дебелия портфейл, който е купил пиенето.

В Нидерландия (Амстердам и Ротердам) думата за наздраве е „Proost“. Също се гледат другите хора в очите и се чукват чашите, когато се пие бира. Когато холандците пият вино обаче, казват „Sante“ или нищо, защото самият жест с вдигане на чашата към останалите е красноречив.

В Германия (Хамбург, Мюнхен, Берлин и Франкфурт) имат различни тостове за бира – казва се „Prost“ и за вино „Zum Wohl“, което означава „за вашето добро здраве“. Чуквате чашите на хората около вас, не е необходимо да се катерите по масата, за да стигнете до другия ѝ край, че да се чукнете с останалите. Навсякъде в Германия важно за тоста е също да гледате хората в очите, докато оставите чашата си обратно на масата.

В Париж се казва „a votre santé“ или само „Santé“, или „Tchin“, като вдигате чаша и ако искате, се чуквате с останалите. Когато сте в Атина, се казва „Stinygiasou“ и „Ya mas“, а в Италия (Милано и Рим) –  „Salute“. 

В Осло правилната дума за наздравицата е „Skol“, също с гледане в очите. В Стокхолм го произнасят малко по-различно „skål“, нещо като „скоал“. Там не е прилично да пиете, преди да сте казали наздраве.

В Лисабон, ако искате да сте като местните, казвате „Saude“ или „Tchin Tchin“. Португалската дума пък е „saude“, но се произнася „са-ууд“, което е по-близо до „Salud“ в Испания (Мадрид и Барселона).

В Англия (Лондон) казват просто „Cheers“. Всички го знаем, предимно от сериала „Бар наздраве“.

И отново се връщаме в България (София, Пловдив, Варна, Бургас – всичките кръчми бачкат за нас…), където казваме „Наздраве“. При нас тостовете могат да се вдигат в седнало положение, но при официални случаи ставаме прави, къде ще ходим. Също трябва да гледаме другите хора в очите и да държим чашата с дясната ръка. Няма правило да не се пие на екс, всеки, на когото му стиска и не му е слаб ангелът, да пие с удоволствие и (без) мярка.

Ако искате да си казваме „Наздраве!“ по-често, присъединете се към Div.bg във Facebook.

Източник: Spotted by locals