Новият изтребител за ВВС изплува на хоризонта | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Върху три варианта за нов тип боен самолет за българските ВВС са се спрели работещите по проекта експерти, като покриващи изискванията и в същото време доближаващи се, макар и в различна степен, до финансовите възможности. Това обяви заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев, който ръководи интегрирания проектен екип.

Вариантите, върху които ВВС и МО са се спрели, не са изненадващи и през различни периоди от време придобиваха различна тежест в проточилия се дебат за нов многоцелеви изтребител.
Само един от тях предвижда закупуването на нови машини направо от завода. Става дума за шведския „Грипен“, на СААБ.
Другите два включват покупката на употребявани Еврофайтър Тайфун Транш 1 – от Министерството на 
отбраната на Италия, или на употребявани Ф-16 МЛУ от МО на Португалия – с цялостен логистичен пакет от САЩ.

Ген. Радев изтъкна, че към трите предложения експертите са се отнесли абсолютно равнопоставено. „МО се фокусира основно върху тези три варианта, но не изключваме нито една оферта“, подчерта той.
Радев не посочи цени на предложенията с аргумента, че няма това право, защото фирмите и държавите заявили, че това е чувствителна информация, която може да бъде огласявана само с тяхно разрешение. Цени щели да бъдат ясни след приключването на избора и наличен проект за инвестиционен разход или при изрично съгласие на съответната държава или фирма. 

Финансовият „таван“ на проекта е 700 млн. лева. Разчетите показвали, че самолетите могат да се изплатят до 2020 година.
„Амбициите ни са 2016-2017 г. самолетът да започне да се експлоатира в България“, каза Радев. 
По проекта сега се предвижда придобиването на общо девет машини – с един самолет повече от по-рано предвидените, но ген. Радев каза, че от ВВС „продължават борбата“ и за повече самолети.
„Няма да допуснем летците ни да летят на „летящ скрап“, заяви ген. Радев. Изключени са всички рискови варианти. 

Попитан как ще коментира информацията, че португалските Ф-16 са „трета ръка“ и че когато са купувани от САЩ, са стрували по-малко отколкото сега трябва да платим за тях, Радев отговори, че „цифрите са така, но представени по този начин, това е една огромна манипулация“. Той се аргументира с това, че самолетите са били купени без никакво наземно оборудване, а освен това впоследствие от 2006 до 2010 г. са били напълно ремонтирани и модернизирани.

Това е така. Португалските Ф-16 са преминали сериозна модификация, която е увеличила значително ресурса им (за новите машини той е 7000 часа, но тези които ще вземем едва ли ще имат толкова). Те обаче са произведени през 1981-1984 г. и на практика българските летци ще получат 30-годишни машини трета ръка. За сравнение, руските МиГ-29, на които летят в момента, са приети на въоръжение в края на 80-те години. Модернизацията на Ф-16 не е за подценяване, но същото се отнася и за факта, че по тях вече няма няма какво да се пипа, т.е. повече ъпгрейди няма да има. Тоест, след 15-на години ще се върнем пак на същатата тема. Вариантът МЛУ в момента се експлоатира от няколко европейски страни, но всички те се оглеждат за нови машини. Така че, в един момент България може да остане една от малкото страни, които го използват. Респективно, поддръжката и резервните части ще се оскъпят.

По всичко личи, че ВВС и МО са се спрели именно на този вариант. Това се потвърждава от някои публикации в медиите, според които делегацията на МО и ВВС, която преди няколко месеца посети Португалия, е останала „очарована“ от състоянието и цената на португалските Ф-16. Те явно са впечатляващи, защото в тази сделка сериозен конкурент се явява и Румъния. Според различни информации, румънците искат да вземат минимум десет от общо 20-те машини, които Лисабон се опитва да продаде безуспешно вече над 3 години.

И още нещо – предвид споменатите по-горе финансов таван и разчети за изплащане, армията ни не може да си позволи да изплати чисто новите „Грипени“ за по-малко то 10 години, нито пък ще ги получи за 700 млн. лева заедно с въоръжението, наземното оборудване, подготовката на летците и обслужващия персонал. Шведите ни предлагат чисто нови машини и от междинно поколение (между 4-то и 5-то), каквито са френските „Рафал“ и „Еврофайтър“-ите. Ф-16 е от по-старото, 4-то поколение, като са и българските МиГ-ове. Съвременните армии по света вече се въоръжават с последното 5-то поколение (американските Ф-22 и Ф-35, руският Т-50, китайският Джей-31).

За италианската оферта, ген. Румен Радев коментира, че „Еврофайтър“ е изключително сериозен самолет, „на практика нов“, произведен през 2004 г., до момента е налетял 1 100 часа, има дълъг ресурс, мощен и съвременен е. 

До колко това е вярно, особено за първата версия „Транш 1“ може да се съди от решението на Кралските ВВС на Великобритания да „пенсионират“ всички свои машини от тази модификация предсрочно до края на 2019 г. Според доклад на британската Сметна палата от март 2011 г., самолетите са изключително скъпи за поддръжка и се нуждаят от множество подобрения.  

Иначе, на днешната кръгла маса Ген. Радев изтъкна, че от 2010 г. е извършена и  продължава изключително обемна и сериозна експертна работа по проекта, която да гарантира обективна оценка на предложенията и да постави сериозните изисквания на българската страна към способностите на бъдещия нов тип боен самолет. 
По думите на ген. Радев изборът трябва да гарантира истински многофункционални способности. Дебатът в общественото пространство „нов или стар“ да бъде самолетът е крайно  необходим, но далеч не изчерпва темата, коментира Радев, който изтъкна важността на въоръжението, на т.нар. оборудване за ролите, на системите за планиране и анализ, на техническите системи за обучение, наземното оборудване и самото обучение. Всичко това, заедно със самолета, формира цената за придобиване на комплекса. 

Командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов заяви на днешния форум, че предстои много сериозен отход на значително количества бойна авиационна техника и необходимостта от нов тип боен самолет е безусловна, а реализацията на проекта е неотложна.
Действително, в края на тази година родните ВВС ще останат без самолет за поддръжка на сухопътните сили, тъй като предстои снемането от въоръжение на машините Су-25, а няма с какво да ги заместим – МиГ-29 не обича да поглежда надолу. 

 

Владимир Савов

Тагове: нов боен самолет Грипен Еврофайтър Ф-16 ВВС Румен Радев Константин Попов