Облигациите на Данске банк – като буре с барут

8
Добави коментар
poponai
poponai

Гергана Михайлова, 13.03.2009 18:13 (последна актуализация 19.10.2010 06:53)

Облигационна емисия в лева пусна Данске банк, с което зададе въпроси на инвестиционната общност. Сигнал ли е това, че реномираната финансова институция не вярва в стабилността на валутния борд?Прогноза ли е това, че левът ще отслабва? Може ли да се приема, че тази емисия е някаква форма на спекулация? Потърсихме за коментар специалисти от инвестиционната общност. Ето какво мислят те по темата.

Облигационната емисия може да се интерпретира като прогноза на банката, че след една година курсът евро – лев няма да е същият, но трябва много внимателно да се разгледат параметрите на предлагането, казва Владислав Панев от Статус Капитал. В случая може да се касае и за спекула или да се предполага, че банката има клиенти, на които да предложи емисията.

Предположенията, че това е атака срещу валутния борд у нас, са малко смешни, с оглед на размера на емисията от 70 млн. лв. Но нищо не пречи банката да пусне и последваща емисия, например. Нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин, ако това бе емисия за 500 млн. лв. , допълва още той.  

Според Иво Захариев, портфолио мениджър, зад това предлагане не стои спекула, а по-скоро има други хора, не конкретно банката, които имат бизнес в лева и искат да си хеджират тези постъпления в лева. Това е най-чистият начин, чрез валутни суапове, смята специалистът.

Той хвърли светлина върху начина, по който е предложена емисията облигации. Първият транш е бил реализиран на 26 февруари, а вторият е вече затворен. Европейската банка прави тези операции непрекъснато и Данске банк не прокарва прецедент в тази насока, категоричен е Захариев. Големи банки са правили левови емисии преди години, но не на такива нива, както тази. Единствената разлика е, че тази емисия няма да може да бъде ползвана за обезпечаване на бюджетни средства, докато някои емисии на Европейската банка могат да бъдат ползвани.

На въпрос дали е възможно с тази емисия Данске банк да дава израз на прогнозата си, че левът ще отслабне, Захариев се противопостави със свое виждане, че дори и да има такива индикации, това няма да се случи в размките на едногодишния срок, за който са пласирани дълговите книжа.

Пожелал да остане неназован източник добави, че сред купувачите на емисията има както пенсионни фондове, така и банкови институции. Никой не тръгва да купува, ако оценката му показва, че ще загуби. По-скоро това може да се възприеме като потвърждение, че за големите инвеститори това вложение си заслужава и бордът е стабилен.

Ако валутният борд у нас падне, доста банки ще загубят. Половината от активите на банковия сектор у нас са външно финансиране от чужди банки, които са от порядъка на грубо казано 14-15 млрд. евро, вкарани в България отвън. Със 70 млн. лв. няма как да разклатят борда, още повече, че преобладаващо кредитите са левови.

По-скоро идеята зад тази емисия е да се хеджира вземане на чужди инвеститори в България, които се притесняват, че ако евентуално нещо се случи с борда, ще могат да затворят свои вземания в кредити. Тоест имат вземания в левове, които са на достатъчно висок процент, който да им покрие и тази висока лихва по емисията.

Няма игра срещу лева, но спекулирането по тази тема може да влезе в ролята на нож, който сами си забиваме в гърба. Ако първата реакция на хората е такава, бордът ще падне, дайте да теглим от банките, и хората тръгнат да го правят, нещата няма да се развият на добре. Бордъдт сам по себе си няма да падне, ако ние не го бутнем, което една доста сериозна паника нищо чудно да подсили. 

Само по себе си това действие не носи никакъв сигнал, но нас си ни е страх и най-малкото шумолене ни изправя на нокти. Това е показателното на този случай, завършва още участникът от пазара.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!