Биоземеделие, био продукти, био храни, екология, здраве

22
Добави коментар
ravgroup
ravgroup

Filed Under: Здраве, Растения on February 21, 2013

Арония (Aronia melanocarpa Elliot), род Sorbus, подрод Aronia на семейство Розоцветни (Rosaceae). Общо в света се наброяват 15 вида арония. Освен това са създадени и множество декоративни хибриди.

Описание:

Аронията е многогодишин храст с височина 1,5 до 3 метра. В първите 3-4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 метра в диаметър. Кореновата система е силна разклонена, но повърхностна, плитко разположена. Надземната част на храста е съставена от издънки, израстнали от приземната част на стъблата или от коренището. Аронията има листа подобни на вишневите, обратнояйцевидни, с дължина 4-8 см и 3-5 см широчина. Листата са силно назъбени, имат заострени върхове и са гланцирани тъмнозелени от горната страна и белезникави от долната. Плодът на аронията има 1 см диаметър и тегло 1-1,5 г. Добивите от един храст варират от 4-12 кг, но могат да достигнат и 15 кг.

Разпространение:

Като култура най-голямо разпространение е получила Черноплодната арония. Родината му е северна Америка – горите по източното крайбрежие на континента, като се среща от Канада до Флорида. Първоначално в Русия аронията е използвана само като лечебно растение. Голяма е заслугата на Мичурин за култивирането на аронията и създаването на плантации от арония в Алтайсткия край. В Русия аронията е наричана Черноплодна рябина, немското наименование е Apfelbeere.
Аронията е високорентабилна култура. Встъпва сравнително рано в плододаване, добивите са редовни и високи.  Промишленото й отглеждане започва през 30-те години на XX век в бившия СССР (Алтайския край, където понастоящем има над 6000 ha), а по-късно в Русия, Беларус, Полша, Украйна, Германия, Канада, САЩ, Дания, Швеция и др. У нас аронията е обект на научни изследвания от 60-те години. Проучени са възможностите й за адаптация към нашите почвено-климатични условия, химичен и биохимичен състав на плодовете и начини за използването им във фармацията и преработвателната промишленост.

Употреба на плодовете:

Плодовете на аронията са отлична суровина за преработвателната промишленост. През последните години в България има засилено търсене на плодове за преработка в сиропи, за “соло” замразяване, за включване във вино и високоалкохолни производства, като съставка на различни билкови рецепти. При домашни условия от тях се приготвят компоти, нектари, вина, сладка, ликьори, сушени плодове.

Действие:

Витамин Р има противосклеротично, капиляроукрепващо, противовъзпалително и преди всичко хипотензивно действие. Това прави плодовете на аронията подходящи за профилактика на хипертония, атеросклероза, капиляротоксикоза, бъбречни възпаления и др. Високото съдържание на фруктоза и наличието на сорбоза определя плодовете като подходящи за диабетици. Плодовете на аронията съдържат йод, хлорогенова и др. фенолкарбоноби киселини, поради което се препоръчват при заболявания на щитовидната жлеза.
Целебни растения от „А“ до „Я“

 

Вижте още: