Ефикасни маски с масла за прекрасни коси

4
Добави коментар
Galana
Galana

Използването на сешоар, честото изправяне, къдрене и боядисване, неправилното хранене и стресът силно отслабват косата. Тя става суха, изгубва блясъка си, започва да расте по-бавно и достигайки до определена дължина, започва да се “цепи”.
Подобно състояние изисква съответни мерки – косата се нуждае от подхранване и лечение. Положението може значително да се подобри с помощта на различни растителни масла и подхранващи маски.

Добре е, за да бъде косата здрава и подхранена да се правят чести маски, поне 1-2 пъти в седмицата. Основно правило е маските да се нанасят на чиста коса, и с масажиращи движения на кожата на главата. Те трябва да съдържат витамини и натурални масла, например масло от жожоба или рициново масло. След някои видове маска косата трябва да се измие.

Ето някои масла, които имат пряко въздействие върху красотата на нашата коса. Например маслото от репей помага при окапване на косата, пърхут и сърбеж по кожата на главата. То засилва капилярното кръвообращение, възстановява обмяната на веществата в кожата на главата, подхранва и укрепва корените и структурата на косата, ускорява растежа й и прекратява окапването. Маслото се нанася преди всяко миене на косата. След 2-3 седмици ще забележите положителния резултат: вашата коса вече е станала здрава и красива.

Когат косата е увредена и късаща се, много ще ви помогнат маслата от авокадо, жожоба или кедър. Истинска находка са конопеното масло и маслото от глухарче, които подобряват структурата на косата, придават й блясък, обем и прекрасно оформят къдриците и плавните линии на чупливата коса.

Кокосовото масло е истински балсам за косата. То намалява загубите на белтъчините, което става по време на измиване с шампоан. Маските за коса с кокосово масло се характеризират с това, че могат да се правят както преди и след миене, така и по време на разресването на косата.

Маслото от прасковени костилки пък е подходяща маска за сухата и накъсваща се коса.
За укрепване и стимулиране на растежа на косата са подходящи маслото от жълт кантарион и рициновото масло.
За мазна коса се препоръчва маслото от жълт кантарион и маслото от невен, а бадемовото масло освен че укрепва и заздравява косата дори след нейното продължително боядисване, стимулира нейния растеж и й придава блясък и еластичност.

При пърхот се препоръчва рициново масло и масло от кедър.
При окапване на косата вие можете да употребявате масло от пшеничен зародиш, което може да се използва или в чист вид или в смес с жожоба (равни части). То се нанася 15-20 минути преди измиването на косата.

При наличието на подобен проблем, няколко пъти през седмицата в кожата на косата може да се втрива и тиквено масло.
За постигането на желания копринен блясък на косата са подходящи царевичното масло или лененото масло. Лененото може да се използва в чист вид или в съчетание с глицерин (50 мл ленено масло и 30 мл глицерин). То се втрива в корените на косата и се оставя през цялата нощ.
Маслото от зехтин също придава блясък, изглажда и укрепва косата.

Ако си правите маските в домашни условия, трябва да използвате стъклени съдове и дървена лъжица. След втриване на маската в кожата на главата, трябва да завиете главата си с полиетиленов плик и хавлиена кърпа. Маската се държи минимум 15-20 минути, максимум – 1 час, а след това се измива внимателно с шампоан. Много малко видове маски се оставят върху косата през цялата нощ.
Особено полезни за косата са маските от кисело мляко, които могат да се държат около 15-20 минути.
Незаменима е маската, състояща се от мед, яйчен жълтък и зелен лук, но поради миризмата на лука може да си я правите, само ако имате няколко часа за себе си (без необходимост от срещи с други хора или излизане извън дома). Нуждаете от 2 с. л. нарязан зелен лук, 2 с. л. мед и 1 яйчен жълтък. Маската се държи около 1 час, след което се измива с топла вода.

ВАЖНО: Ако публикацията Ефикасни маски с масла за прекрасни коси ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!