Болката в сърцето – възможни причини

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 1085 пъти | добавена на 05.03.2013 г.

И така, при човек се появява болка в лявата страна на гръдния кош, където е сърцето. Какво може да се каже? За какво говори болката в сърцето ми?

1. Болка след тренировка Ако възниква на пристъпи и е в резултат на физическата активност, концентрирана на гърдите може да бъде също в лявата ръка, шията, челюстта, под плешката и се чувства като изгаряне, натиск – да не се отлага посещението при  кардиолог. Най-вероятно, това са прояви на стенокардия – форма на сърдечно-съдови заболявания.

Как да се провери? Прави се електрокардиограма (ЕКГ), стрес- ЕКГ (ЕКГ запис при натоварване) и монтиране на ЕКГ Холтер.

2. Болката от настинка Такава болка не трябва да се пренебрегва. Тя може да бъде реакция на микробните токсини, а първите признаци на ревматизъм или ендокардит (възпаление на сърцето).

Как да се провери? Изясняване на причината за болката, ще помогне на кардиолог или ревматолог, който внимателно слуша сърдечните тонове, ще назначи общ и биохимичен анализ на кръвта, ЕКГ, ултразвуково изследване на сърцето и други необходими изследвания.

3. Болка в покой

Непрекъснато болка, изтръпване, болка разлята върху лявата страна на гърдите, която възниква в състояние на покой, а често и при вълнение? Това е невроза. Най-вероятните причини – вегетативна дисфункция и депресия.

Как да се провери? Консултирайте се с психоневролог. Не се страхувайте и знайте, без лечение, тези заболявания могат да причинят сериозни щети на здравето и настроението

Снимка: Nutdanai Apikhomboonwaroot / FreeDigitalPhotos.net

4. Болка при движение Болките в лявата страна на гръдния кош не винаги се свързват със сърцето, особено при младите хора. Ако при дълбоко дишане, завъртане на тялото и размахване на ръцете се появява пронизваща болка в сърцето – не бързайте да определяте, че това е от сърцето. Причина за този дискомфорт, може да се търси в заболявания на опорно-двигателния апарат. Първо това може да е остеохондроза на гръбначния стълб, сколиоза, възпаление на междуребрените нерви и мускули.

Как да се провери? Консултация с невролог или ортопед хирург. С болката ще се справят противовъзпалителни лекарства и физиотерапия

5. Болка, свързана с приемането на храна

Това се случва, че „сърцето“ започва да пищи след преяждане, след прием на мазни или пикантни храни, или, като алтернатива, на празен стомах. Болката възниква, тъй като е обща инервацията на сърцето и коремните органи, и може да бъде проява на гастрит, пептична язва, панкреатит, холецистит, или подуване на корема.

Как да се провери? Разпознаване на източника на болката ще помогне на терапевта, може да се наложи консултация с гастроентеролог.

6. Болка с обрив Остра болка в гърдите, особено в комбинация с обриви по кожата похода на междуребрените пространства, се свързва с появявата на херпес зостер. Разболяват се  обикновено възрастни, защото при децата същия вирус, причинява варицелата, известни на всички.

Как да се провери? Консултация с дерматолог или инфекционист, който има антивирусни и болкоуспокояващи лекарства.

Случва се, няма болка в сърцето, но усещането е, че „нещо не е наред“  и не минава. И всичко това, защото сърцето: Неправилно ударя

1. Усещането за „екстра“ удари на сърцето

Това се случва, че при нормално ритмично биене на сърцето, като че ли излишно приплъзване, предсрочни удара, които обикновено следват след пауза. Това извънредно свиване на сърцето се наричат екстрасистула. Те също могат да се появят при напълно здрави хора. В този случай те не се усещат обикновено от хората и не са опасни за тяхното здраве. Ако екстрасистолите са много и причиняват дискомфорт, не си губете времето – отидете на лекар.

Как да се провери? С диагностика и лечение на тези заболявания се занимава кардиолог. Обикновено се извършва ежедневно наблюдение на ЕКГ Холтер определя се вида и броя на екстрасистолите. За да стигне до причината за „Екстра“ атаки, пациентите, трябва да се изпратят за допълнително изследване.

2. Много ускорена сърдечна дейност

Сърцебиене, или тахикардия, може да бъде нормална реакция на физически или емоционален стрес, треска. Ако сърцебиенето се появява в покой, и пулсът се ускорява до 160-180 удара в минута (трудно да се брои), случва се замайване или припадък, състоянието се нарича пароксизмална тахикардия.

Как да се провери? Брои се пулса. Ако той е над 180-200 удара в минута – Обаждане в бърза помощ. Лекарите спират пристъпа и постъпване в болница, където специалистите в спокойна атмосфера ще  търсят причините за това състояние и профилактични медикаменти. 3. Неравномерен сърдечен пулс Ако сърцето внезапно удари „на парче“, следват удари през различни интервали от време – внимание! Това е пристъп на предсърдно мъждене.

Как да се провери? Незабавно да се обадите на бързa помощ

Етикети

билка, сърце, пристъп, стенокардия, сърдечно съдови заболявания, стенокардия, ревматизъм, ендокардит, ,