Използват ръжда за складиране на енергия

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Вятърните турбини често произвеждат енергия в повече, която се губи, тъй като не може да бъде складирана. Снимка: Ханс Хилеверт

Канадски учени са изобретили относително евтина технология за складиране на електроенергия чрез електролиза на вода, използвайки ръждата като катализатор, предаде Франс прес.

Според химиците Къртис Берлингет и Саймън Трудъл от Университета на Калгари създадената от тях технология открива перспективи за складиране на енергия от вятърни турбини и слънчеви панели. Тези два източника са зависими от метеорологичните условия и често произвеждат енергия в повече, която се губи, тъй като не може да бъде складирана. 

Учените изхождат от отдавна известен метод, който се изразява в превръщане на електроенергия в химическа енергия чрез електролиза на вода. Получените при реакцията кислород и водород в газообразно състояние се складират лесно, след което се използват като гориво за производство на електричество. Впоследствие на базата на кислорода и водорода отново се получава вода, която може да се използва в нов цикъл.

Досега методът не беше икономичен, тъй като за електролизата бяха нужни катализатори с кристална структура, като иридия и рутения – редки, скъпоструващи и токсични метали. Двамата химици решили да опитат с некристални катализатори. Прибегнали до други метални съставки, които са по-евтини и са в изобилие на пазара. Берлингет и Трудъл смесили железен оксид, т.е. ръжда, с кобалтов и никелов оксид, за да създадат катализатори, които са с аморфна – или некристална – структура.

Лабораторните тестове на метода, докладвани в сп. Science показват, че новите катализатори са ефикасни колкото, или дори повече от класическите, а същевременно са 1000 пъти по-евтини. Двамата учени са патентовали технологията си и са основали фирмата FireWater Fuel Corp., която ще се заеме с продажбата й. Очакват да пуснат продукта си на пазара за големи електролизни системи през 2014 г.. До 2015г. пък се надяват да успеят да създадат прототип за домашна употреба. (Източник: БТА; Университет на Калгари; Снимка на извадката: Лейтр Кейовс)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!