Тулум – смесица от история, археология и природа

72
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Град Тулум, разположен на полуостров Юкатан, е едно от последните кътчета на Карибите, което все още се радва на богата природа и девствени бели плажове. Уникално разположен на брега на морето, заобиколен от реликвите и руините на Маите, Тулим е наистина една впечатляваща дестинация в Мексико, която представлява съвкупност от четири зони – археологическо селище, морски курорт, градска част (Pueblo) и биосферният резерват Sian Ka’an.

Благодарение на близостта му с Канкун и древните паметници на този индиански народ, Тулум постепенно се превръща във все по-голямо и развиващо се селище през годините, чието главно препитание идва от туризма. Въпреки това то е идеално за бягство от големите индустриални градове, тъй като е съхранило спокойствието и селския живот и е отлично за приключения, проучване, контакт и уважение към природата.

Тулум е един от последните градове, обитавани и построени от маите през 13-15 век, който успява да оцелее още 70 години след испанското нашествие в Мексико. В миналото той е носил името Зама (Zama), означаващо Градът на Зората и е кръстен така, защото е изправен пред изгрева на слънцето. Модерното му наименование се превежда като „ограждение“.

Въпреки, че по исторически хроники населението на Тулум е било около 600 души, поради разположението му на брега, града е бил важен център, контролиращ морската търговия между Хондурас и Мексико. Жителите му са живеели извън градските стени, а в тях са пребивавали управниците.  

Археологическите руини в мексиканския град са сравнително компактни за разлика от много други Мая обекти в близост и са едни от най-добре запазените забележителности от тази древна цивилизация. Превърнали се в най-популярния туристически обект в Юкатан, те се нареждат на трето място по посещаемост след Теотиуакан и Чичен Ица.

Най-атрактивната и голяма постройка в комплекса е Замъка. Високата 7,5 м сграда е била изграждана поетапно и се смята, че е служила като ориентир за входящите канута. Светилището, играещо ролята на маяк, отбелязвало пробив в бариерния риф, където се стигало до заливче и плаж, идеален за разтоварване и търговия. Именно тази характеристика на обекта може да е една от причините Маите да са построили града точно тук, тъй като той се превръща по-късно в известно търговско пристанище. Под Замъка се намират бели плажни ивици, които имат притегателна сила за туристите.

Точно срещу Замъка се намира Храма на фреските. В миналото той е бил използван като обсерватория, която е проследявала движението на слънцето. Във вътрешността му могат да се видят фрески от 13 век, но достъпа до там е вече забранен за посетители.

От лявата му страна пък е разположен Храма на Спускащия се бог, а в северна посока има малка група от постройки, наречена групата на Кукулан, където най-голям интерес представлява Храмът на Бога на вятъра, който има овални основи.

Hobyto.com