Парвовироза (парвовирусен гастроентерит) при кучето (Симптоми и превенция)

0
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

07.04.2013

Симптоми Парвовирусният гастроентерит засяга основно млади кучета, но неговата проява не е изключена и при по – възрастни животни. Причините за това са различни и се крият в метода на ваксиниране, понижената имунна защита и много други. Инкубационният период на заболяването е между 4 и 6 дни. Първият симптом, който ясно се забелязва от стопаните на кучето, е летаргията, нежеланието за движение и понижения апетит. В тежките случаи животните лежат и дори не повдигат глава, когато биват повикани по име. Типичен признак е и повръщането, като повърнатите маси нерядко са обагрени в червено заради съдържащата се в тях кръв. Кръв се наблюдава и в диаричните изпражнения. Поради честото изхвърляне на хранителни маси кучетата се дехидратират силно, което от своя страна може да окаже неблагоприятен ефект върху сърдечносъдовата система и в частност сърцето – явява се учестен пулс. Малките кученца могат да умрат внезапно вследствие увреждания на сърцето. Въпреки че заболяването се среща най – вече при кутретата, се смята, че възрастните животни също боледуват, макар и често без явни клинични симптоми. Накратко – най – честите признаци на парвовирозата са повръщане, диария и отпуснатост, като почти винаги в повърнатото и в изпражненията има кръв.

 

Превенция Парвовирозата при кучето е често срещано заболяване, което налага всяко куче да бъде ваксинирано още в ранна възраст. Въпреки че имунизацията не гарантира напълно, че кучето ще избегне заразяването до края на живота си, за момента тя остава най – сигурния метод за предпазване на животните. Тя е и за предпочитане пред лечението на парвовирусния гастроентерит, което е трудоемко, продължително и не винаги успешно.

 

След преболедуване кучетата остават за дълго време излъчители на вируса на парвовирозата, макар и вече да не боледуват от него. Това предполага да се налагат мерки за ограничаване на възможността за заразяване на други кучета, като например разходки на места, където не ходят други домашни животни, прибиране и изхвърляне на фекалиите по време на разходка, редовна дезинфекция на дома и особено на принадлежностите на кучето (единствен сигурен дезинфектант е белината). Не бива да се пренебрегва и фактът, че преболедувалото от парвовирусен гастроентерит куче е с отслабена имунна система и е лесна мишена за други инфекциозни и неинфекциозни заболявания.

 

Парвовироза при кучето – Същност и причини

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:
„Защо кучето ми повръща?“

„Когато кучето не яде“

„Топ 6 сигнала, че нещо не е наред“