Анка Микова: Д-р Вълов направи чудо и спаси сина ми!

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Имам една молба – помогнете ми чрез вас да изкажа голямата си благодарност към д-р Тодор Вълов от отделението УНГ при видинската болница “Св. Петка”. Този голям специалист направи чудо и спаси детето ми. Върна го към живота, пише нашата читателка г-жа Микова!

Преди 24 години на сина ми Борислав, тогава на 6 г., му извадиха сливиците. Операцията извърши един млад лекар в родния ни Белоградчик. Бяха му извадени и трите сливици, като при премахването на третата – която се оказала доста голяма – бил засегнат голям кръвоносен съд. Двадесет минути след операцията синът ми получи силен кръвоизлив. Докторът каза, че е останало нещо от третата сливица, и започна да “вади” образувалия се хематом. Кръвоизливът се засили. Виждайки, че няма да се справят, спешно с линейка ни закараха във видинската болница. По пътя детето на няколко пъти повърна кръв, беше пребледняло и сякаш силите му го напускаха.

Когато пристигнахме във видинската болница, с детето се зае д-р Тодор Вълов, завеждащ отделението по УНГ. Вкараха Борислав в реанимация, хемоглобинът му беше спаднал страшно много. Аз, плачейки, отидох при главния лекар на болницата, молейки го да транспортират детето ми в София, там някой професор да спре кръвоизлива. А той ми каза: “Не се притеснявайте! Д-р Вълов е повече от професор. Той ще направи това, което и професор не би могъл.”

И така стана. Д-р Вълов направи голямото чудо – не мога точно да обясня какво се е случило. От притеснение на няколко пъти колабирах – и аз им създадох проблеми. Но Докторът, със своите компетентност и способност, направи всичко необходимо и детето ми беше спасено, а кръвоизливът – овладян. 10-тина дни останахме в болницата, изписаха ни малко преди Нова година.
Безценна е благодарността ми към д-р Тодор Вълов – няма какво да му дам, което да е равно на един спасен човешки живот. Той обаче ми подари най-прекрасния дар за новата година – живота на Борислав!

Чрез вашия вестник искам специално да му благодаря, дълги години още да е жив и здрав и да спасява хората, когато се наложи! А аз се радвам на сина си, който вече е на 30 г., здрав и щастлив благодарение на едно светило в областта на УНГ – д-р Тодор Вълов. Поклон, докторе!

Анка Борисова Микова, София

Д-р Тодор Вълов:
Тази година грипният вирус причинява глухота!
По кръвен път той поразява най-вече фините структури на средното ухо

Потърсихме във видинската болница “Св. Петка” д-р Тодор Вълов, специалист по ушно-носно-гърлени болести, дълги години началник, а понастоящем ординатор в отделението по УНГ, за да му предадем благодарността и да го попитаме дали си спомня този случай. Ето какво още ни разказа д-р Вълов за усложненията, които дават тазгодишните грипни вируси.

– Здравейте, д-р Вълов, радваме се, че ви намираме на работното място – в отделението УНГ. Една щастлива майка на пораснал син ви благодари за живота му с цялото си сърце. Спомняте ли си за едно хлапе на 6 години с кръвоизлив след вадене на сливици в Белоградчик?
– О, разбира се, че го помня! Получавам новогодишни картички от семейството! Беше едно детенце от Белоградчик, сега вече е голям мъж. Знам, че сега живеят в София. Знаете ли, все още се намират благодарни хора… За нас, лекарите, това е признание!

– Д-р Вълов, с какво ви привлече тази специалост?
– Още от времето, когато учех медицина в Пловдив. Бях стажант в хирургични отделения и ми харесваше, че можеш да видиш резултата от работата си почти веднага. Възпитаник съм на ИСУЛ, на проф. Кичева и на проф. Павлов, да почива в мир! От 1970 г. съм лекар, на 1 април направих 44 години стаж в професията. В началото 15 години работих в белоградчишката болница, останалите години трудов стаж изкарах във видинската болница като началник на отделението по УНГ. Родом съм от село Раковица, близо до границата със Сърбия, до Връшка чука.

– Какви дейности извършва вашето отделение УНГ?
– В отделението се извършват консервативно и оперативно лечение на заболявания на УНГ апарата. За осъществяване на лечебно-диагностичната си дейност отделението използва съвременна апаратура – операционен микроскоп, имаме две операционни зали, един универсален УНГ стол, набор за микроларингохирургия, бронхоскопи – ригиден за деца и възрастни, ригиден езофагоскоп, пълен набор бужове и щипки за чужди тела, набор за спешна трахеотомия, аудиометър. Тук работят трима лекари с призната специалност по УНГ. Отделението е база за следдипломна квалификация по УНГ болести и има определено II ниво на компетентност.

– Какви са най-честите последици от грипа тази година?
– Пациентите в остра фаза на грипната инфекция вече намаляха. Започна главоломно да се увеличава броят на тези с усложнения. Тази година грипът има разнолики и тежки последици – това са

усложнения в ушите и кръвоизливи в носа

Тази седмица бях дежурен към «Бърза помощ», 10 пъти през нощта ни викаха на адрес, 5 от тях между 1 и 4 часа, защото хората, и най-вече малките деца, не издържат на болката. Шум в ушите, тежки отити, възпаления, имаме и няколко случая на синузит, както и болни със силно кървене от носа. Тази година грипният вирус причинява глухота. По кръвен път той поразява най-вече фините структури на средното ухо. На 4-ия – 5-ия ден, когато хората си мислят, че инфекцията преминава, защото температурата спада и главоболието стихва под въздействие на медикаменти и витамини, които болният пие, се явяват силни болки в ухото. Слухът рязко намалява. Ухото започва досадно да бучи или да пищи. Човек може да не обърне внимание и да реши, че е резултат от високата температура. Ако са минали повече от 10 дни, шансовете да се помогне са малки. Възможността слухът да се възстанови, е намаляля с повече от 50%. Това не бива да се допуска.

– Усложненията са, защото болните не са ви потърсили навреме, или така протича грипът сега?
– И двата случая – не са потърсили личните си лекари навреме, а и усложненията на тазгодишния грип са такива. Този щам дава патогенни усложнения в слуха, в ушите. В отделението имаме седем легла, а болните са 11 души. Най-много тази година от грипа пострадаха малките деца. При децата

грипният вирус също може да увреди слуховия нерв

По-често обаче това се дължи на приеманите антибиотици. Макар и рядко, все още има лекари, които предписват антибиотици от групата на гентамицина, амикацин, които унищожават слуховия нерв. Тези антибиотици са токсични за слуха. Въпреки че има съвременни и най-различни антибиотици, някои лекари продължават да изписват гентамицин. Всяка година откриваме оглушали деца след лечение с тези антибиотици.

– Какво бихте посъветвали родителите им?
– Бих ги посъветвал да не предприемат самолечение и навреме да потърсят личния лекар. Другото важно, за да не се разболяват така лесно децата, е да се стараят да укрепят имунитета им. Да приемат по-малко антибиотици, защото имаме много алергични заболявания напоследък. Това е, ще повторя, заради безразборното лечение с медикаменти, които не са изписани за тях, а са чули, че на някой са помогнали. Най-добре е веднага щом се явят оплаквания, да се търси опитен специалист.

– Привърженик ли сте на хомеопатичната терапия?
– Това е алтернативен начин на лечение, всеки има право да избира как да се лекува, но аз съм преди всичко оператор и при операциите намирам неприятни усложнения от грипните и бактериалните инфекции.

Люба МОМЧИЛОВА