Петя Димитрова: Шансът е на страната на подготвения ум

12
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

„Мнозина смятат, че щом една жена е направила кариера, значи е успяла. За мен няма значение общото измерение. Смятам, че човек трябва да вижда успеха си личностно. Жената може да е успяла с няколко деца. Или ако има едно дете. Или пък ако е изградила кариера, но няма деца. Измерението на успеха и това колко си добър в това, което правиш, е въпрос на лично измерение и вътрешен баланс. Когато си убеден, че даваш най-доброто от себе си, съм сигурна, че и останалите ще те оценят. И ще опитат да те следват. И да ти помагат за това развитие.“

Това е мнението на Петя Димитрова – главен изпълнителен директор на „Пощенска банка“. Тя сподели гледната си точка за позицията на жените в бизнеса и качествата, които са им необходими, за да постигнат кариерни върхове, по време на организирания от списание „Мениджър“ Общественият съвет на жените в бизнеса форум „Жените, нежната сила на бизнеса“. Ето какво още каза Петя Димитрова.

„Не съм привърженик на квотния принцип за жените. Всеки, който иска да се докаже в днешния свят, винаги може да го стори. Въпрос е на образование, квалификация, желание, опит. Независимо от кой пол си.

Смятам, че повечето жени в България са добре позиционирани. Това е наследство от времената на източноевропейския блок. Отдавна имаше лозунги, в които се казваше, че всички сме равни и няма мъжки и женски професии. Всичко е въпрос на ентусиазъм и желание. Според мен това е насадено при нас. Жените така или иначе да работят. И те винаги са работили.

Наследили сме активността на жените, но и нагласата, че трябва да се борим и доказваме нон стоп. В света се вижда, че дамите, които управляват големи корпорации, са под 15%. А пък жените политически лидери се броят на пръсти. Все още живеем в мъжки свят. Нещата в последните 10 години се промениха към по- добро. Но е факт, че жените винаги трябва да се доказват повече от мъжете. Във всички области.

Нежният пол винаги се доказва по-трудно, но успелите в него са изключително много.

Специално в банковия сектор в България не можем да се оплачем. За разлика от всички останали държави, източноевропейските страни са изключение – в тях има много жени. Иначе, банкерският бизнес е основно мъжки навсякъде в другите страни.

У нас във всички големи банки има жени, което много ме радва. Специално в „Пощенска банка“ имаме 70-75% присъствие в персонала на жени. Под нашата шапка има още 4 дружества, в които също преобладаващата част от служителите са жени. Като общ персонал сме малко под 3000 човека. Във всички нива по цялата верига отгоре до долу имаме жени. Аз съм за баланса и за това човек да се доказва по качествата си.

Ролята на жената в обществото освен професионализмът също е и да бъде майка. Това е много отговорна длъжност и позиция. Нещо, което е дадено от природата и обществото и по никакъв начин не може да се пренебрегне. Затова смятам, че балансът между кариерата и личния живот е важен. Той е трудно постижим. Винаги едното се жертва за сметка на другото.

Абсолютна идилия няма. Винаги човек трябва да избира. Може би жените, които са мениджъриq наистина са по-устойчиви. И по-прагматични. В житейския им път им се налага непрекъснато да правят избори. При мъжете тези избори се правят с по-лека ръка.

Имам любима фраза, в която много вярвам: „Шансът e на страната на подготвения ум“. Това е максимата, която съм следвала в живота си.

Най-важно е човек да има здрав разум и логическо мислене. Всичко останало може да се учи и придобие. “