Лавандула – провансалски нотки у дома

3
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Ако се опиянявате от аромата на лавандулата, харесвате виолетовите й цветове и си мечтаете да се озовете сред френските лавандулови полета, тогава защо направо не си вземете растението за вкъщи? Лавандулата за минути ще преобрази дома ви, като внесе спокойствие и провансалски нотки.

Лавандула – от миналото до днес
В миналото лавандулата е била скъпо растение, което само хората с царско потекло можели да си позволят. Римляните използвали цветовете й за ароматни и релаксиращи бани, тъй като установили, че растението се отразява добре на кожата. Гърците пък били омагьосани от лавандуловия аромат и се научили как да си приготвят парфюм. Известно е, че египтяните също залагали на разкрасителните заложби на цветето.

През годините хората установили, че лавандулата не е само красива и благоуханна, но и полезна за здравето. Така тя навлязла и в медицината. Освен за изготвянето на различни лекарства, лекарите давали стръкове лавандула на родилките, защото ароматът облекчавал родилните мъки. Днес лавандулата се използва в козметиката, парфюмерията, хомеопатията, в кулинарията и градината.

Символика на цветето

Според езика на цветята лавандулата също има свое тълкувание. Растението е символ на отдадеността, предаността и съпричастието. Асоциира се с невинност и непорочност. Смята се, че носи късмет, затова е предпочитана като подарък. Говори се, че предпазва от завист и зли сили. Подарява се и на двойка влюбени като пожелание за семейно щастие.

Как се отглежда лавандула?

Лавандула може да отглеждате както в градината на открито, така и у дома в саксия. Това, което се изисква от вас, е да създадете благоприятни условия за виреене и растението няма да ви създава проблеми.

Цветето обича светлите места – трябва да му осигурите слънчева светлина поне 6 часа дневно. Не обича студа и ветровете, затова потърсете някой по-уютен кът. Ако отглеждате лавандулата в градината, посадете я близо до стена или камък, който да служи като щит срещу вятъра. На закрито, търсете за място, където няма течение.

Посадете лавандулата в светли саксии, тъй като тъмните ще привличат двойно повече слънчеви лъчи и има опасност растението да се разболее. Градинари съветват, ченай-добрият вариант са керамичните саксии. Желателно е да изберете достатъчно широк съд, за да може корените на растението да се развиват без ограничения.

Цветето предпочита алкална и варовита почва, която трябва да е добре дренирана. Един от най-често срещаните проблеми при лавандулата е задържането на вода и загниването на корените й. Поливайте умерено, но имайте предвид, че растението вътре иска повече вода, от това на открито.

Пролетта е време, когато цветето трябва да излезе навън, ако е прекарало зимата вътре. Тогава е подходящ момент и за подкрастряне на храстовидната лавандула.

6 причини защо трябва да си вземете лавандула у дома:

Успокояващият й аромат ще ви пренесе в правансалските лавандулови поля и ще внесе уют у дома.
Може да използвате цветето като подправка, когато готвите супи, рибни ястия, сосове, или просто за украса на блюдото.
Растението върши работа и като лекарство. С него може да си правите инхалации, когато се оплаквате от хрема или кашлица. Компреси от лавандула могат да ви помогнат при кожни проблеми като акне и обриви.
Стръкчета лавандула в гардероба ще прогони молците.Градината ще изглежда по-пъстра и цветна с посадени в нея лавандулови храсти. 

19.04.2013/ Христина Спасова