Мрачният Припят в снимки

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

27 години след експлозията на четвърти реактор на атомната електроцентрала „Чернобил”, град Припят в Украйна, където тя се намира, остава мрачен и обезлюден.

Една необикновена галерия показва как изглежда той към днешната дата, на която аварията се случва.

Историята в снимки разказва Би Би Си.

Снимките са на фотографа Рик Райт. В продължение на 5 години той снима изоставени и забравени места около дома си. През 2010 г. обаче решава да отиде по-далеч. Отправя се към затворената зона на Припят около атомната електроцентрала „Чернобил”, чийто взрив и радиационен теч причиняват най-лошата ядрена авария в света.

Райт е посещавал мястото няколко пъти. Прекарал е 9 дни в зоната, заснемайки Припят – някога дом на работниците в централата и семействата им.

На 49-те хиляди жители на града е било наредено да напуснат населеното място 36 часа след аварията. Оттогава Припят е забранена зона без живот.

„Въртележката в централната част на Припят е вероятно един от най-известните обекти от снимките от града”, смята фотографът. Той е заснел увеселителния парк изоставен и ръждясал, какъвто е днес. Паркът е трябвало да бъде открит за местните семейства и деца на 1 май 1986 г. Пет дни преди катастрофата. Това така и не се е случило.

Много съветски творби на изкуството все още са в Припят – стенописи, картини, плакати. Тази картина се намира в пощенската станция на града.

А това е класна стая в едно от всичките 21 училища на Припят. „Повечето от класните стаи са били опразнени, но някои са останали с повечето си чинове и предмети на мястото им”, казва Райт.

Концертната зала на Припят.

Дворецът на културата (вдясно).

Магазини и ресторанти. 17-етажни жилищни сгради. Всички те стоят зловещи и празни, с поставен на покрива им съветски символ.

„Едно от известните места в Припят е плувният басейн, показван в много видео игри, например Call of Duty:Modern warfare” и във филма на Андрей Тарковски “Сталкер”, отбелязва фотографът.

Много от изложените на радиация превозни средства, използвани в операцията за почистване в Припят, остават в гробищата за автомобили и техника на ограничената зона. Двигателите и електрическата система на камионите са изтръгнати.

„Друг начин да погледнем на опустошението на Припят е като си представим как биха изглеждали нещата след 27 години в други места по света, като района на Фукушима в Япония. Или как би изглеждал светът след повече от 25 години без човешко вмешателство, когато природата превземе градовете”, коментира Райт.