Великден и традициите на празника

1
Добави коментар
mitkowin
mitkowin

pic-mamaibebe.com

Великден е един от най-семейните празници, който всички българи спазват, но и децата се включват с голямо удоволствие в най-забавната част или боядисването на яйцата. Интересното е, че дата на празника се променя всяка година. Традициите на този ден не са на една или две годни, а те са вековни и водят началото си отдавна.

Самото боядисване на яйцата става един ден преди Великден или на Янкулов ден. По традиция то се прави от най-възрастната жена в семейството, а самото украсяване се извършва от младите булки или пък момичетата. Освен това, самия брой на украсените яйца се определя от членовете на семейството. Също така, по традиция първото яйце трябва да е червено или за здраве в семейството. Днес могат да се използват и други цветове – зелено, лилаво, синьо, жълто, оранжево и други. Преди време са се използвали билки, за да може да се оцветяват те, но днес на пазара можем да намерим всичко необходимо, за да ги боядисаме лесно. За здраве първото червено яйце се търка по бузките и челото на децата в семейството. Това е вековна традиция и се спазва с пълна сила в българските семейства и днес. След това всички се чукат с яйцата, като най-здравото се нарича „борец” и се пази до другата година.

Питките или така наречените обредни хлябове също са част от традицията на празника. Формата им може да е

pic – novini.bg

различна – кръгли или плетени. Разбира се, че Великден не може да се размине и без козунаците, които имат също доста дълга история. В България те започват да се произвеждат след 1920 година. Менюто за празника също е важно. По традиция то включва задължително салата с репички, чорба от пиле и разбира се – нарязани на равни кръгчета яйца. Преди 1920 година, тоест преди да започне традицията с козунаците, са се правили баници или пък курабийки.

Символите на Великден също не са никак малко и именно яйцата са най-важните за празника. Те са символизират новия живот и новото начало. Великденският заек също се смята за неразделна част от самия празник днес. Той символизира плодородието на майката природа. Смята се, че тази традиция води началото си от далечна Германия. Днес част от празника са и шоколадовите яйца за Великден, които определено са любимата част за най-малките. Като цяло, с пълна сила можем да кажем, че това е чисто семеен празник и ние се радваме, че в страната ни все още са живи такива вековни традиции, а не властва само цинизма на днешното общество.

Тази година Великден се пада на пети май, като така имате доста време, за да планирате украсата си за тази година. Смело можете да вплетете фантазията си и заедно с вашите деца да се забавлявате, украсявайки смело и интересно яйцата. Можете да използвате и стария метод, а именно с восък да напишете нещо интересно. След като боядисате яйцата, това място няма да се оцвети и ефекта е доста интересен. Можете и да си поиграете на Пикасо, като ги оцветите във всички цветове на дъгата. Спазвайте традициите за Великден и не ги премахвайте от семейните си ценности, като заедно с това учите и децата си да ги уважават.

Пожелания за Великден

Да си направим великденска кошничка за яйца – от тесто!

Великден и традициите на празника 5.00/5 (100.00%) 1 vote