Великден. Как празнуват Великден по света? Втора част

2
Добави коментар

Почивните дни вече са преполовени и сме в навечерието на големия празник Великден. На нас, екипът на Putepisi.com, ни се стори доста интересна темата за Великден и най-вече как се определя датата на празника и как празнуват Великден по света. В предишната статия ви разказахме за произхода на празника и как се определя датата на празнуване. Разказахме ви повече и за това как празнуват Великден в Централна Европа, Кипър и разбира се у нас, в България. В продължението ще се съсредоточим върху обичаите на католическия свят, главно в англоезичните държави.

 

Като цяло обичаите в англоезичния свят (Великобритания, Съединените щати, Австралия и тн.) са еднакви, със съвсем дребни разлики. Обичаите им много приличат и на нашите – най-важната част от Великден е яйцето. Боядисването им също като в България е определено за съботата преди Великден. Във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати, традициите повеляват боядисаните яйца да бъдат скрити из двора и на Великден трябва да бъдат открити. Тази игра е забавление най-вече за децата, но в „ловуването за яйца“ често се включват и останалите членове на семейството. Друга традиция, най-вече разпространена в Съединените щати и позната ни от филмите, включва Великденския заек. Според тази традиция боядисани и шоколадови яйца, както и други лакомства се носят от Великденския заек в кошница, която очаква малките деца, когато се събудят на Великден.

 

В Съединените щати повечето семейства са религиозни и Великденски меси са сред най-важните религиозни събития през годината. Част от традицията е цялото семейство да отиде на Богослужение за Великден. Църквите често са пълни както в големите, така и в малките американски градчета. Американците предпочитат сутрешните литургии, а времето след това отделят на празненства по случай празника. Някои семейства приготвят Великденски обяд. Великденския обяд е подобен на този в България, като задължително включва печено месо. На места се приготвя и празнична плодова торта.

 

Великден в Великобритания

Във Великобритания боядисването на яйца отново е на първо място. След оцветяването им, яйцата стават част от редица игри по случай Великден. Игрите са много и зависят най-вече от района. Най-популярната от тези Великденски игри е търкалянето на яйца. Провежда се главно в по-малките градове и събира много зрители. Търкалянето на яйца се наблюдава и в някои части на Германия, Дания, Холандия и Литва.

 

Великден в Нова Зеландия

Към изброените обичаи в Нова Зеландия има и местни традиции. Най-известната от тях е Великденското шоу в Оукланд. Шоуто по случай Великден датира от 19-ти век и включва редица интересни събития, като например спортни мероприятия, изложби, много магазини и други забавления. Оукланд е най-населения град в Нова Зеландия и шоуто е сред най-посещаваните ежегодни събития в града. Може би и това е причината Великденското шоу да е комерсиализирано през последните години.

 

Великден в Съединените щати

Вече стана дума как празнуват Великден в САЩ. Интересен е обаче обичаят в щата Луизиана. В България е широко разпространено твърдението, че сме единствената страна, в която хората се чукат с яйца по случай Великден. Оказва се, че това не е така – този обичай го има в щата Луизиана, САЩ. В щата се провеждат състезания за определяне, кое е яйцето борец, още от 50-те години на миналия век. Състезанията се провеждат на Великден и ако на един участник яйцето му се счупи дори от едната страна, отпада.

Както навярно и сами се убедихте Великденските обичаи си приличат изключително много. Боядисването на яйца е традиция, която се спазва навсякъде по света. Както разбрахте чукането с яйца за определяне на яйцето – борец не е обичай само в България, а и на други места, като например щата Луизиана. В центъра на всичко, независимо къде сте е да прекарате празника добре и близо до най-близките си хора.

Весели празници от екипа на Putepisi.com!

 

Още по темата:

Великден. Как празнуват Великден по света?

Честита Баба Марта! Защо си подаряваме мартеници?

Как празнуват Коледа по света?