Доц. д-р Радослав Радев: Множествената склероза причинява Едипов комплекс

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

В семейството ми има сериозен здравословен проблем – на сина ми, който е на 24 години, откриха начален стадий на множествена склероза. Това хвърли в паника цялото ми семейство. Още повече че той се промени, държи се странно, което много ме притеснява. Изведнъж намрази баща си, без да има причина за това. А по-рано двамата бяха толкова близки. Не мога да разбера защо синът ми се промени изведнъж. Имаше и приятелка, без която не можеше, а сега не иска да я види. Възможно ли е болестта да е причина за всичко това? И как синът ми трябва да живее по-нататък? Надявам се да ми отговори някой от добрите специалисти. Ще чакам с нетърпение отговора.За да отговоря на вашата читателка конкретно на въпросите й, трябва да кажа, че обикновено отключването на заболяването множествена склероза при толкова млад човек е след стресово преживяване. Това би могло да бъде загубата на близък човек, тежка конфликтна ситуация или преживяна катастрофа. Заболяването е типично за млади хора, които са силно обременени психически.

Според редица световноизвестни автори

психологичният фактор има съществена роля в патогенезата на заболяването

Изведнъж близките разбират, че заболелият променя дори и характера си. Налице са неговите отрицателни емоционални преживявания, проблеми в секса, които често

водят до дълбоки депресии

Последното, според проучванията на психоаналитиците, е изразът на недоизграден Едипов комплекс. Предразположените към заболяването млади мъже се отдръпват от бащите си, като сами не могат да си обяснят какво точно се случва с тях.
Подобно поведение те запазват и след като болестта вече се е развила в по-напреднал стадий. А това понякога е пречка за провеждането на лечение. Психичните особености на болните от множествена склероза, както и психичните им отклонения като депресия, маниакалност и др., се лекуват както медикаментозно, така и чрез психотерапия. Това особено много зависи от отношенията, които се изграждат между пациента и лекуващия го лекар.

Един от важните за лечението фактори, на който малко хора обръщат внимание, е

спазването на определена диета

Това е един от подценяваните елементи от комплексната терапия, която се провежда при заболяването.
Известни са проучванията на немския лекар д-р Шванк, направени през 50-те години на миналия век. Според това изследване болните от това заболяване трябва да консумират храни, които са бедни на наситени мазнини. А това значи, че в менюто на болния не трябва да се съдържат повече от 20 г мазнини за ден. В последно време нашумя и

новият метод присаждане на стволови клетки

Става въпрос за това, че в организма на определено място се инжектират по хирургичен път млади клетки, взети от костния мозък или пъпната връв на пациента.

Тези клетки би трябвало да поемат увредените функции на даден орган. Но все още прилагането на стволови клетки при множествена склероза е в експериментален стадий, като досегашните резултати са по-скоро незадоволителни. Обобщаването на досегашната практика показва, че методът дава положителни резултати предимно при млади пациенти и в начален стадий на болестта.

Другият метод, който би могъл до известна степен да помогне на болните, е лечебният масаж

Но той не трябва да е интензивен и задължително се провежда от кинезитерапевт, който има опит с такива болни. Множествената склероза е многолико, хронично протичащо заболяване, което ако не се лекува навреме, може да доведе до пълна инвалидизация на заболелите.

Затова лечението трябва да започне агресивно, особено в началото, когато фактически се определя неговият ход, съобразен с индивидуалните особености на пациента. Използването на всички възможни методи на лечение, както от конвенционален, така и от алтернативен характер, е гаранцията за постигането на определени терапевтични резултати и удължаване на живота на болния.

Милена ВАСИЛЕВА