42-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ – ИГРА НА НЕРВИ

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Снимки: Иван Стоименов

Новият български парламент очаквано започна с взаимни нападки, обвинения, обиди, скандали между представителите на четирите сили, а последвалите процедури силно напомнят на играта „тука има, тука няма”, заради демонстративното напускане на залата от страна на депутатите от ГЕРБ и на „Атака”. Въпреки призивите на президента Плевнелиев, който настоя пред новите народни представители към диалогичност и разбирателство по най-важните проблеми на страната, това едва ли ще се случи занапред.

Очертава се ситуацията – БСП и ДПС да надделяват в парламентарните решения и така да управляват. Позицията на „Атака” е да не подкрепя официално нито една от останалите 3 политически формации, като не присъства в залата или представителите й не участват в гласуване. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък изнервено заяви пред репортери, че парламентарната му група ще бойкотира избора на правителство, излъчено от БСП.

Заради цялата картина още в първия ден депутати и от четирите групи коментираха пред „Аргументи БГ”, че така едва ли ще може да се работи дълго време.

„Котка и мишка“

Борисов коментира още, че ГЕРБ ще си послужи с процедурна хватка, приложена по-рано днес от „Атака“ при гласуването за председател на Народното събрание.

Депутатите на националистическата формация не се регистрираха в началото на заседанието и свалиха кворума. Така позволиха на БСП и ДПС, които разполагат със 120 депутати, да постигнат мнозинство.

Тъй като за да бъде открито заседанието на Народното събрание, е нужен кворум от поне 121 депутати, които БСП и ДПС нямат, представителите на ГЕРБ ще последват „Атака“ и също не възнамеряват да се регистрират.

Ако „Атака“ не се регистрира гласовете на БСП и ДПС няма да стигнат, за да започне работата си Народното събрание. Така ще видим дали депутати от „Атака” ще подкрепят гласуването поне с регистрация, посочи Борисов

„Вече и ние няма да се регистрираме, ще седим в парламента и ще видим какъв номер трябва да изиграят, за да имат правителство“, каза Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

„Като ние не се регистрираме и „Атака“ не се регистрира, няма да имат този кворум и тогава все ще изникнат 3-4 депутата от някъде„, каза Борисов. По думите му в тази ситуация няколко депутати от „Атака“ най-вероятно ще се регистрират за гласуване и така ще подпомогнат „новата тройна коалиция“.

„Нашият бойкот не е бойкот, ние бяхме в парламента честно и почтено, но кога е избиран председател на парламента с по-малко от 120 депутати?“ – попита реторично Борисов.. [inspic=7711,right,,300]

Миков избран за председател на НС с гласовете на БСП и ДПС

Той визира и избора на Михаил Миков от левицата за председател на НС.

Депутатите от “Атака“ не се бяха регистрирали в пленарна зала и с кворум от 215 народни представители БСП и ДПС имаха нужното мнозинство от 120 депутати.

От ГЕРБ предложиха за председател на парламента Цецка Цачева, която обаче не събра подкрепа.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че веднага щял да състави проектокабинет, който да предложи на парламента, въпреки че иска касиране на изборите.

Той щял да идва на работа като шеф на опозицията.

След него от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията няма да направи номинация за зам.-председател на Народното събрание, след което депутатите на ГЕРБ демонстративно напуснаха залата.

От БСП номинираха за зам.-председател на парламента Мая Манолова, а от ДПС – Христо Бисеров и техните кандидатури бяха одобрени.

Миков: Задачата ми е трудна

След избирането му за председател на парламента Миков заяви, че той и колегите му имат трудната задача да върнат достойнството на Народното събрание.

„Парламентарният език все по-често става лош пример за децата. Трябва да върнем дебатите в парламента на чист български език. Нека всеки от нас се опита да говори от свое име, независимо на кой стол е седнал. Надявам се да опровергаем скептиците. Благодаря за доверието”, каза Миков. Борисов щял да подкрепя „непопулярни мерки“ на Орешарски

Преди Миков да бъде избран за парламентарен шеф, от трибуната се изказаха лидерите на 4-те сили, като Борисов дори декларира, че останалите партии могат да „разчитате на ГЕРБ за подкрепа за мерките, които трябва да се предприемат. Този, който поеме управлението сега, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да има подкрепа от всички нас“.

Борисов обеща, че номинираният от БСП Пламен Орешарски ще има пълна подкрепа в непопулярните мерки, които трябва да предприеме. Политическото говорене е едно, прагматичното е на което можете да разчитате, каза Борисов, който изчете позицията си.

Замразяване на депутатските заплати като знак за солидарност с трудностите, които изпитват ежедневно българите, бе първият предложен от Борисов приоритет. Думите му за следващия приоритет – повишаване на майчинските добавки от 240 на 310 лв., бяха посрещнати със смях и подвиквания от ляво, тъй като докато ГЕРБ бяха на власт, отказваха такова повишение. Вече и ние можем да предлагаме такива неща – отвърна им Борисов и продължи с идеи за Нов Кодекс на труда, специално внимание на допълнителните правила за гъвкава заетост; приемане на изработените при предишното мнозинство 4 проектозакона за секретните служби и Закон за средното образование. Станишев към ГЕРБ: Живеете в паралелна реалност [inspic=7712,left,,300]

„Вие още живеете, уважаеми колеги от ГЕРБ, в различната реалност, създадохте два свята – виртуалния, в който всичко е наред и ни хвалят, строят се магистрали и пътища, и реалния, в който живеят огромното мнозинство от българите и изнемогват. Събудете се”, коментира от своя страна лидерът на левицата Сергей Станишев.

Парадоксалното в ситуацията е, че победителят иска касиране, защото не ви излиза сметката. ГЕРБ не иска властта, за да решава проблемите, а за да замита и заличава следите от безобразията в управлението, каза още Станишев.

ДПС: Президентът да съкрати проучвателния мандат на ГЕРБ, за да не се купуват депутати

Лютви Местан констатира общоизвестното, че „избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи нито една отделна партия на власт“ и „отреди България да има нов модел на управление, не еднопартийно, а с приоритети в името на националния интерес“.

Обосновавайки по този начин подкрепата на ДПС за програмно правителство с мандат на БСП, Местан настоя президентът да съкрати процедурата по връчване на мандата за съставяне на кабинет.[inspic=7714,right,,300]

Според Местан „не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ“, тъй като останалите три партии са заявили твърдо, че няма да подкрепят

„Предлагам на базата на коректния прочит на волята на народа да положим усилия за успешно реализиране на втория проучвателен мандат. Алтернативата е още едни избори, което е престъпно“, смята Местан.

„Не подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников”

„Атака“ няма да подкрепи никакво правителство в този състав на този парламент, от своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров. В емоционална реч, в която трите останали партии попаднаха „под ножа” му, той заяви още: „Народът не даде властта нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той постави „Атака“ като свой коректив, като своите очи и уши. Ние ще бъдем вашият кошмар, защото вие крадохте и сега ще отговаряте, защото сега вече виждам съглашателството. Преди малко Борисов каза, че ще подкрепи Орешарски, а говори за съглашения. Кой ще подкрепя Орешарски – Борисов. Аз не съм казал, че ще подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям фигури, няма да подкрепям силуети, няма да подкрепям харизми“, обяви Волен Сидеров и допълни, че ще „подкрепя само действия в интерес на българския народ“.[inspic=7713,left,,300]

Той отново декларира, че не могат да имат нищо общо с ДПС, „която за нас продължава да бъде антиконституционна партия“ и „с която ГЕРБ работеше през цялото време, не пипна нито един управник на ДПС по време на своя мандат, нито един министър не беше разследван и не отиде в затвора, нито пък някой от БСП от предишни правителства и от по-предишни“.

Сидеров отново повтори, че не само няма да подкрепят премиера и кабинета, но няма и да гласуват за председател на Народното събрание, нито пък ще предложат и полагащия им се зам.-председател.