„Монделийз“ е новото име на „Крафт фуудс България“

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Ивайло Бъчваров: „2012 г. беше успешна за компанията по отношение на приходите“

© Анелия Николова

„Монделийз България“ е новото име на „Крафт фуудс България“ – производител на шоколадови изделия, бисквити и кафе напитки с марките Milka, „Своге“, Suchard, Toblerone, Oreo, „Морени“, BelVita, Tuc, Barni, Jacobs, „Нова Бразилия“.

Промяната в името на компанията е част от процеса на международно преструктуриране на Kraft Foods Inc. и

разделянето на бизнеса

на две отделни компании, съобщи Ивайло Найденов, изпълнителен директор на „Монделийз България“. Mondelez International („Монделийз интернешънъл“) е ангажирана с производството и търговията на бисквити, шоколади, дъвки и бонбони, кафе напитки, а Kraft Foods Group е фокусирана върху бизнеса с хранителни продукти в Северна Америка (майонези, замразени храни и др., с които корпорацията не е позната в България).

До решението за преструктуриране се стигна след като през 2007 – 2010 г. Kraft Foods придоби водещи компании като производителя на бисквити LU на Danone и на шоколад Cadbury, обясни Найденов. Решението е взето през 2011 г., а процесът на въвеждане на новата идентичност и реорганизация  започна на 1 октомври 2012 г. Промяната се извършва поетапно в 165 държави. Името „Монделийз“ е избрано след вътрешен конкурс между служителите като комбинация от думите „свят“ и „вкусен“ (от латински). Българският клон е част от структурата на Mondelez за Централна Европа заедно с още 17 други страни от региона. В България компанията разполага с две производствени предприятия – в Своге и в Костинброд. За десет години – от 2002 до 2012 г. – тя регистрира

200% увеличение на приходите

или 12% средногодишно, съобщи Ивайло Найденов. Той обясни растежа с „добрите практики и добрите брандове“. „Независимо от кризата ние запазихме над 700 работни места в България, а текучеството е 3-4%, което е доста стимулиращо“, обобщи изпълнителният директор.

Най-голям дял в портфолиото на фирмата в България заема шоколадът във всичките му разновидности – блокчета, бонбони, вафли и десерти. Той формира 59% от приходите на българското поделение. Следват кафето с 30% и бисквитите с 11% (корпорацията навлезе в тази категория в средата на 2010 г.). „В България сме номер 1 при шоколадите и номер 2 при кафето“, уточни Доротея Алексиева, старши бранд мениджър. С промяната на името следва и промяна във фокуса на производство – продуктите са насочени към „похапване между основните хранения през деня, но в никакъв случай не целят да ги заместят“, посочи Алексиева.

Три са основните причини за

междинното похапване

отчита анкета на Mondelez International във Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция и България. Презареждането (енергия за тялото – „защото се почувствах гладен“) е водещо за 84% от българските участници в анкетата и за 40% от чужденците. То е движещ мотив най-вече в Германия и Испания. Насладата („награда за душата“ – „да се поглезя“) е посочена като причина за похапването от 40% от българите и 45% от чужденците. Ударна мощ („сила за ума“ – „да се концентрирам“) e водеща причина за похапване за 11% от българските и от 15% от чуждестранните участници – основно за младежите (18 – 24 г.), както и за италианците.

Междинните хранения са леките закуски преди обяд, преди или след вечеря или заместването на трите основни хранения през деня. Повечето хора похапват допълнително средно три пъти на ден, като консумират пет продукта или напитки. Най-честото междинно похапване е следобедната закуска (както в България, така и в чужбина). Близо 25% от запитаните българи похапват следобед в делничен ден, а 36% – в почивен. В България най-популярно място за похапване е работата (31%) или хапване „накрак“ (20%), а в чужбина най-предпочитаното място е домът (68%). Трите водещи продукта за междинно похапване са еднакви в България и в чужбина: плодове, шоколад, кафе. 60% от анкетираните в чужбина предпочитат сладките закуски пред солените. В България 55% от запитаните предпочитат и двата вкуса, докато привържениците само на сладки или само на солени закуски са почти поравно (22.9% за сладко и 21.9% за солено).