Лазер „реже“ шума в ушите 3 16773

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Броят на “оръжията” на лекарите срещу шума в ушите се увеличава, но засега няма окончателно лечение. Снимки ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ

Много българи се оплакват от шум в ухото. Понякога пищенето, бученето или бръмченето е влудяващо и някои стигат дори до психиатрия.

Проблемът е сигнал, че нещо се случва със слуха. И по-точно с т.нар. слухов анализатор (б.р. – той възприема звуковите трептения на въздушната среда) и на неговите сетивни клетки, които са най-чувствителни. Това обясни пред „Труд“ доц. Венцислав Цветков, началник на Клиниката по УНГ заболявания в столичната ВМА. Възможно е шумът в ухото да е в синхрон с пулса, което се дължи на повишаване на кръвното налягане, а в други случаи – е психогенен.

„Ако човек има такова оплакване, най-важното е веднага да отиде при УНГ специалист, защото, ако в първите няколко часа или дни не започне лечение, проблемът може да остане завинаги, тъй като е необратим“, категоричен е доц. Цветков. И добави: „Ако за някои инфекциозни болести е достатъчен антибиотик, тук за жалост няма общо лечение. Медицината не е намерила такова до момента.“

„Повтарям – ако искате подобрение, още в първите часове отидете на лекар. В момента при нас лежи пациент, който пристигна от Лондон. Той взел самолета само защото му пищят ушите. А в Англия го консултирали общопрактикуващи лекари, които му казали, че като се размине с грипа, ще се оправи и слухът му. Да, но в момента

той е почти глух

Затова сме го поставили на системи“, разказа доц. Цветков.

От месец и половина той и колегите му разполагат с ново „оръжие“ срещу шума в ушите. Това е швейцарският лазер „Тинитус“. С него се извършват нагревки на сетивните клетки на слуховия анализатор, които облекчават оплакването. „Новата терапия започва с курс от 5 дни. Досега на нея са се подложили 20 души. Резултатите са много обнадеждаващи. Пациентите споделят, че имат значително подобрение. То се наблюдава дори при тези, при които шумът е от много време – от месеци, от години. Споделят, че той намалява“, каза доц. Цветков.

Освен нагревките с лазер болните се подлагат и на музикотерапия. Музиката е съобразена с евентуалния шум и действа успокояващо на нервната система. „Другите средства, които прилагаме в острата фаза на оплакването, са известни отдавна. Те се изпълняват по схема, която е една и съща както в Америка, така в Европа и в България. Става дума за съдоразширяващи медикаменти. Но ефектът е незадоволителен“, каза още шефът на УНГ клиниката на ВМА.

А какво по принцип атакува слуха ни? Високото кръвно налягане например оказва сериозно влияние върху него. Причината е, че кръвоснабдяването на вътрешното ухо се осъществява чрез един краен клон на артерия. При хипертонична криза той прави спазъм, тъй като е много чувствителен, и тогава се получава остра слухова загуба. „Механизмът на въздействие е същият, както при инфаркт или инсулт. Просто тук

имаме микроинсулт

на тази малка артерия. В такъв момент се стига до умирането на много сетивни клетки, което пак е необратимо“, обясни доц. Цветков. Неслучайно старите хора казват: „Бучат ми ушите, сигурно съм вдигнал кръвното.“ „Да, това е така, защото слухът и слуховият анализатор са тясно свързани с артериалното налягане“, посочи лекарят.

У нас не са правени проучвания доколко чува българинът. Но специалистите са на мнение, че ако се извършат, много вероятно е народът да има проблем със слуха. „Причината е, че в живота ни се наблюдават много от т.нар. вредности. Имам предвид цигарите и алкохола“, каза доц. Цветков.

Опасността е най-голяма, когато питието е менте или се консумира в големи количества. Тогава говорим за алкохолна невропатия. А какъв е точният механизъм на увреждането на чуването? Алкохолът умъртвява сетивните клетки, които предават дразнението на звука и в същото време се уврежда централната нервна система.

Слухът се поразява и от силен шум, от престоя в дискотеките, от гърмежите. „А тъй като хората все повече слушат музика със слушалки, те концентрират звука и го предават директно. Ухото има защитен механизъм, но със слушалките той няма как да „влезе“ в сила. Така понякога силата на звука е много по-голяма, отколкото ако се озовем на летище или до гръм от взрив“, увери експертът. Според практиката му напоследък се наблюдават и увреждания вследствие на вируси. „Затова е толкова важно болните да не чакат да им мине, а да отидат на лекар“, завърши доц. Цветков.

В никакъв случай не се самолекувайте

Специалистите казват:

– Българинът обожава да се самолекува. Понякога комбинацията от лекарства, която си спретва, може да атакува слуховия нерв. Гентамицинът и стрептомицинът например вече са забранени за употреба, тъй като не влияят добре на слуха. Но продължава да има медикаменти, които до известна степен са ототоксични. А без консултация с лекар пациентът няма как да научи за това.

– Слуховият анализатор, който възприема звуковите трептения на въздушната среда, като всяка нервна тъкан „обича“ здравословния начин на живот. Затова важни са пълноценното хранене, добрата почивка и сън, спортът и избягването на силни шумове.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти