Доц. д-р Цветана Дянкова: Циститът стана масов като хремата!

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Доц. д-р Цветана Дянкова работи от 30 години в Националната болница по онкология. Тя е член на Световната и на Европейската асоциация по гинекология и онкология. Нейната дисертация “Лечение и прогностични фактори при авансирал яйчников карцином” е плод на наблюдения върху 150 пациенти с операции и химиотерапия. Д-р Дянкова е специализирала в САЩ през 1992 г. с грант на Американската асоциация за борба с рака. Шестнайсет години по-късно тя работи за обучението си в Кливланд клиник, четвъртата по големина болница в САЩ. Целта на докторката е профилактика и ранна диагноза, които да станат обичайни за нашите жени.

– Много често и при жените, и при мъжете има оплаквания от течение, от секрети или зачервявания, подувания, възпаления и сърбежи в интимната област?
– Кандида албиканс (гъбички) се явяват при намален имунитет. Съпътстващите инфекции повишават киселинността в организма. Повечето пациенти с възпаления си носят някакви проблеми още от детство, а и не си правят микробиологично изследване. Тези проблеми се засилват и с възрастта, тъй като намалява имунната защита. Здравословният начин на живот включва използване на предпазни средства при полов живот за предотвратяване на инфекции от един от двамата партньори. Здравословно е да се ядат предимно алкални храни пред употребата на сладки, консервирани и съдържащи консерванти храни, които са благоприятна среда за гъбичките.

– Говори се, че често пъти двама партньори не си подхождат органически и се получава химическа реакция, която предизвиква бялото течение. Тоест, че природата си знае работата и свързва двама партньори, които си подхождат органически, за да родят деца?
– С определен партньор може да се появи, а с друг не. Има го и този момент. Но има мъже, които имат вирусни инфекции или склонност към диабет и преди да развият тези симптоми, те започват да имат гъбички. При жените обаче това се проявява по често, отколкото при мъжете.

– Влагалището предразполага към гъбички, защото задържа секрета и оттам бактериите и вирусите. В някои случаи този процес на размножаване може да се засили от тампоните и спиралите.
Но винаги има един общ проблем на организма, който трябва да се излекува, след като се диагностицира.
Не само във влагалището е проблемът. Обикновено имаш ли на едно място гъбички, вероятно ще имаш гъбички и по други места в тялото си. А често пъти се лекува само, единствено влагалището. И затова постоянно процесът рецидивира. Затова се прави микробиология.
При микробиология могат да се открият и гъбички поради слаб имунитет.

– Казват, че в Щатите бялото течение не го водят за сериозно заболяване?
– Там всеки пациент бива преглеждан или лекуван според договора, който има със застрахователя си. Стандартният преглед означава да отидеш на определено време за гинекологичен преглед с цитонамазка. Останалите неща, които не влизат в договора, не се правят. Микробиологии – рядко. А те са съществени при лекуване на бяло течение.
Това са при тях стандарти, свързани със застрахователя.

-Значи на този фон това им се вижда дреболия?
– Урината се изследва при всеки преглед, така че тя ще даде индикации за бактерии, ако има. Така по съседство ще бъде открит и циститът. Гениталният херпес се предава и разпространява, а с времето и зачестява.
Стандартно гениталният херпес има лечение и се оправя.

– Как стои въпросът с вагиналните душове? Често пъти промивки с калиев перманганат могат да “измият” полезните лактобактерии?
– Деликатната област има свои правила и те често се разминават с химическите козметики, пускани непрекъснато на пазара. Сега има интимни гелове и вагинални таблети с лактобацили за подпомагане на полезната микрофлора.

– Много млади девойки, пък и жени в средната възраст се оплакват от подутини, пъпки, които им се появяват като твърди топчета в областта на срамните устни?
– Обикновено стафилококът запушва мастни жлези и прави пъпки. Отделно след бръснене или кола маска не се прилага дезинфектант и като се отворят микроранички и ако има стафилокок , излизат гнойни пъпчици около косъма и правят топчета като цирейчета и ако не се излекуват, се размножават по съседство и правят нови пъпчици, а бръсненето ги засилва.

– Как сами да се справят?
Трябва да се ползва подходящ дезинфектант. Добре е да се избягва бръсначът. Покрай грипа се обострят стари инфекции. Често пъти хората се питат как така след грипа се яви усложнение – цистит например.
В организма всичко е свързано. Това е една система, в която, ако на единия край има тлееща инфекция, тя ще стигне и до друго място. Всичко това е свързано.

Лично за мен такъв ми е методът на работа и лечение. Свързване на заболяванията, за да се стигне до точна диагноза. Дори и в случаите, когато става дума за стерилитет. Общият проблем в организма излекува ли се, може да има и забременяване.
Пример за връзка с безплодието е полово преносимата микоплазма, уреа плазма, която е много честа и не е изследвана в миналото. Микоплазмата е по-честа от хламидиите и предразполага към цистити.

И уретритите като възпаление възпрепятстват, слепват тръбите и като се излекува инфекцията, пациентката успява да забременее. И двамата партньори обаче трябва да се лекуват. Може тези бактерии да се предадат на бебето. След раждането то да получи пневмония, усложнения.

– Циститите напоследък масово явление ли са?
– Те станаха почти като хремата. Засилват се вредните фактори, които активират циститите. Следват болки, дискомфорт и по-сериозни проблеми. Често пъти жените се страхуват от преглед.

А матката и пикочният мехур са в съседство. Много често се лекуват гъбичките, а се изпуска циститът. А той е главният проблем!
Като онкохирург в Националната ракова болница констатирам, че всеки трети при операция има циститно срастване между матка и пикочен мехур и това освен че е пропуснато при лечението, пречи на нормалния секс.

Именно възпаленията са довели до тези сраствания и слепвания. Установявам го при моята всекидневна хирургическа практика.
В по-млада възраст се проявява с болки, подпухване, щипене, често уриниране, а при по-възрастните – с изпускане на урината. Бактериалната инфекция постепенно намалява еластичността в тъканите и сфинктера, та дори и при кихане, както ми казват някои пациентки, се изпускат. Тогава трябва да се правят пластики, наместо навреме да е лекувано възпалението. Пропуснато е времето за лечение.

Хората покрай своята заетост подценяват проблема, възпалението отминава, но остава тлеещо и хронично се появява отново. И тогава вече трябва да започнем инжекционно лечение. И няколко месеца да се проследи резултатът.

Има модерни нови продължителни схеми на лечение, има избор и се улеснява лечението. Които хора са упорити и си следят здравето, могат да се излекуват. Но тези, дето идват един път на три години, няма как да стане. Не трябва да се чака обостряне и чак тогава да се тръгне по прегледи. У нас е характерно, че чак когато човек постъпи в болница и му направят изследвания, да се открият проблемите му.

В моята практика при всеки преглед искам стерилна урина да се изследва. Персоналът знае, че без стерилна урина не правя диагностика. Защото трябва да има антибиограма. Да се види към какво са резистентни бактериите и какво е подходящото лечение. 

–  Искате да кажете, че не трябва да се лекува с налучкване на антибиотика или със смяната му?
– Точно заради това е нужна антибиограма. Откритата бактерия трябва да се изчисти от организма, за да се премахне всяка инфекция и възпаление. Да се изчисти с точното лекарство. А не да стои латентна…Тези инфекции, когато не се проявяват, дават една постоянна умора у човека и затова ще чуете често хора още със ставането от сън да казват, че са уморени или трудно стават. Синдромът на хроничната умора е свързан с прекарани възпалителни процеси и тези усложнения водят до този синдром. Така пада имунната система, вирусите и бактериите лесно мутират. Именно заради това се прави изследването, за да се прецизира проблемът.

В последно време се въведе типизация за откриване на онковируси, но това, че се откриват при даден човек, не значи паника или че вече е болен. Това означава да се вземат мерки, преди заболяването да е настъпило в организма, или да се приложат съответните ваксини.

– Казват, че в Германия без скенер и ехограф няма правилна диагноза?
– Аз преглеждам точно така. С вагинален ехограф, задължително колпоскоп, за да се види дали е в рисковите групи. Преди десет години не всеки можеше да преглежда с модерна и скъпа апаратура. Но днес е достъпна.
Но от джипито, например, не може да се искат специализирани прегледи или апаратура. Семейният лекар има роля при диспансеризацията, хипертонията, диабета, да опише какво има даден болен и да даде специализирано направление, да направи кардиограма. Това е неговата полезна роля. Нататък пациентът се поема от специализираните звена.

Савка ЧОЛАКОВА