Доц. д-р Красимир Коев: „Узряването“ на пердето отдавна не се препоръчва

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Доц. д-р Красимир Коев, д.м., е специалист по очни болести в МУ София. Завършил е докторантура в МУ “Рене Декарт”, Париж, към Сорбоната и Националната очна болница във Франция “Кенз-Вент”. Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията, член е на редица международни организации, между които Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия. На доц. Коев му се налага често да отговаря на най-често задаваните от нашите читатели въпроси за причините, симптомите и лечението на катарактата. Доц. Коев е управител на Фондация “Съпричастен кръст”.

Нашият читател Петър Никодимов от Сливен пита дали е вярно, че катарактата може да доведе до слепота. И наистина ли 60 милиона в света са ослепели след това заболяване?

Да, вярно е. Нещо повече. Тя е водеща причина за появата на слепота в световен мащаб. И нещо повече – случаите на слепота са 5 пъти повече в сравнение с втората по значимост причина – глаукомата. На трето място се нарежда макулната дегенерация. Катарактата е водеща причина за отслабване на зрението след 65-годишна възраст и най-честата оперативна интервенция сред възрастните хора. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60 на сто от населението между 65 и 74 години и 80 на сто над 75 години. 60 милиона човека в нашия свят са слепи заради катаракта, като следствие от нелекувана навреме катаракта. Свързаната с процесите на стареене катаракта може да се изяви обаче още след 40-та или 50-та година. Но показателят скача до 50 на сто при 75-годишните и 90 на сто при 85-годишните.

Това ясно показва, че причините за катарактата се натрупват и развиват в рамките на десетилетия и никога не е твърде рано да ги предотвратите или да лекувате заболяването още в началните му фази.

Кога започва да се образува пердето и защо помътнява очната леща?

Първоначално повечето хора изпитват общо отслабване на зрението – нуждаят се от повече светлина, за да четат, или им е трудно да разчетат пътните знаци по време на шофиране. Точно това е същността на катарактата – помътняване на очната леща, през която човекът не може да вижда нормално, а с времето това нараства, макар и не толкова бързо. Лещата на окото е разположена зад ириса и зеницата (гледеца) и работи на принципа на лещата на камерата или фотоапарата. Тя фокусира светлината върху ретината в дъното на окото, където се “записват” образите, които виждаме. Лещата наглася и фокуса на окото, който ни позволява да виждаме нещата ясно наблизо или по-надалеч.

Основните рискови фактори и симптомите на катарактата

Известни са много фактори, които благоприятстват развитието на катарактата:

– диабет – при диабетиците това заболяване се развива 6 пъти по-често;
– т.нар. оксидационен стрес като резултат от действието на светлината, която преминава през лещата;
– продължителното излагане на слънце и ултравиолетово лъчение;
– употребата на кортикостероиди;
– тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, замърсеният въздух, работата в запрашена среда.

Вижте кои са най-честите симптоми на катарактата:

– замъглено, неясно, размазано виждане;
– промяна в начина, по който виждате цветовете;
– проблеми с шофирането нощем, тъй като насрещните светлини ви се струват твърде ярки;
– проблеми с блясъка на лампи или слънцето;
– чести промени в рецептите ви за очила;
– двойно виждане;
– по-добро виждане наблизо – временно при хора, които принципно са далекогледи.

Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака “пердето да узрее напълно”. Тогава вече пациентът различава само светлина. А това затруднява съвременните хирургични техники.

Запомнете, че към днешна дата в съвременната медицина не съществуват лекарствени средства, способни да възстановят прозрачността на очната леща. Нейното помътняване е необратим процес, от който не може да ви избави нито диета, нито специални масажи и още по-малко – някакви народни средства. Изходът е един – операция, смятат офталмолозите в целия свят.

Лятото е най-опасното време за очите

Влиянието на ултравиолетовото излъчване върху очите повишава риска от развитие на катаракта и увреждане на ретината. Освен това не са изключени алергии, изразяващи се във вид на сърбеж по очите, зачервяване, сълзене, отоци по клепачите, бактериален или вирусен конюнктивит. През летния период е необходимо често да измивате ръцете си, както и очите – по два пъти на ден със студена вода. А също така да се грижите за хигиената и на контактните си лещи. В случай на развитие на проблеми, лечението с антибиотици е възможно само под контрола на специалист.

Вследствие топлинното въздействие не е изключено и изгаряне на очите, катаракта, макулна дегенерация, дори рак. Повишен е рискът от появяване на синдрома на сухото око – влагата бързо се изпарява от повърхността на очите и човек започва да се оплаква от краткотрайни, но резки болки в очите, зачервяване, сухота. Специалистите препоръчват да не пренебрегвате слънчевите очила. Те трябва ефективно да блокират ултравиолетовите лъчи, като закриват изцяло очите. Употребявайте достатъчно количество вода. Почивайте си редовно. Специалистите препоръчват ежедневно за 5-10 минути да затваряте очите си и да ги притискате с длани. Това позволява да си отпочинат.

Впрочем!

Очната леща е изградена основно от вода и протеини. С възрастта обаче някои от протеините започват да се слепват и втвърдяват, образувайки замъгляваща пелена, която покрива част от повърхността на лещата. С времето катарактата може да увеличи размера си, покривайки все по-голяма част от лещата и правейки виждането все по-трудно.
Помътняването може да варира по размер, плътност и местоположение. Това означава, че ефектът й върху зрението също може да варира.

Мобилните телефони провокират мехурчета в очната леща

Това твърдят едни от най-известните в света медици. И казват, че това явление предшества формирането на катаракта, освен това влошава способността към фокусиране. Проф. Леви Шахтер, оглавяващ група израелски изследователи, предупреждава: “Резултатите, които получихме, показват, че микровълните могат да предизвикат сериозни поражения на очите. Нашият съвет е да избягвате използването на мобилна връзка, ако имате възможност да ползвате стационарен телефон”.
Новото изследване било проведено в Израелския институт по технологиите в Хайфа и сигнализира за риска за зрението при ползване на мобилните телефони.

Яна БОЯДЖИЕВА