8 от най-непретенциозните стайни растения

50
Добави коментар
shimpa
shimpa

Стайните растения придават на дома повече живот, уют и красота. Но все повече съвременни хора се отказват от тях, тъй като не разполагат с нужното време, необходимо за грижите за растенията. За това ви предлагаме да видите, кои стайни растения, освен разбира се кактусите, изискват по-малко внимание и грижа, а радват окото не по-малко от, да кажем, палмите.

1. Аспидистра (Aspidistra)
Това растение принадлежи към семейството на лилиите. То много напомня на момина сълза, заради широките си тъмно смарагдови листа. Не е задължително да държите аспидистрата на прозореца – тя ще се чувства не по-малко добре и на масата или секцията ви, например. За нея е подходящ и сух, и влажен въздух.
Има и пъстролиста разновидност на аспидистрата – с бели и жълти райета, но тя се нуждае от много светлина, защото в противен случай оцветяването изчезва.
Единственото условие при отглеждането на това растение е, че най-малко веднъж на седмица или две е желателно листата му да се мият. Що се отнася до поливането, е важно да внимавате водата да не се застоява в саксията. Иначе аспидистрата се полива тогава, когато почвата и изсъхне. По принцип, растението се присажда, когато коренът му заеме почти цялата саксия.
Това прекрасно цвете може да радва и с цветовете си. Обикновено цъфти от края на януари до април. Цветовете са в лилав цвят, приличат на камбанки и се намират до корените на растението.

2. Красула (Crassula)
Това растение се нарича още и “дърво на живота” Казват, че то може да ви донесе пари, но само, ако сте откраднали разсада му. Растението наистина прилича на дърво – то е с твърдо стебло, на което са разположени клонки с дебели, месести тъмно зелени листа.
За да си имате дърво на живота у дома, е достатъчно да откъснете едно листо и да го натопите в чаша вода. Постепенно листото ще пусне корени и ще израснат малки листенца в основата му. Тогава е време да го засадите – специалистите препоръчват първите 2-3 дни да поставите листото в торф и пясък, а след това да го засадите в почва.
Красула се полива рядко, но все пак избягвайте силното и пресушаване, защото листата и започват да падат.

3. Хлорофитум (Chlorophytum)
Това растение се нарича още и “зелена лилия”. То е невероятно издръжливо и бързо растящо. За предпочитане е да го отглеждате във влажна почва. Хлорофитумът е много нежно и красиво растение с тънки извити шарени листа и малки бели цветове, които цъфтят на китки по дълги клонки.

4. Спатифилум (Spatifillyum)
Това е едно чудесно растение, което може да цъфти през цялата година. Цветовете му са бели, с малко зелено връхче и имат много приятен аромат. Спатифилумът не се нуждае специални грижи – достатъчни са му много светлина, често поливане и голяма саксия. Разбира се, растението трябва да се повила значително по-често през пролетта и лятото, отколкото през зимата. За да се стимулира повторния цъфтеж, трябва прецъфтелите цветове да се отрязват от основата им.

5. Сциндапсус (Stsindapsus)
Това растение пуска дълги преплитащи се стебла (може да достигне до половин метър на дължина), наподобяващи лиани, по които са разположени сърцевидни листа в ярко зелено и бяло. За да са листата му големи, стъблата дебели, то трябва да стоя на достатъчно осветено място. Цветето трябва да се полива тогава, когато почвата му изсъхне. Когато имате време, не забравяйте да бършете листата му или да ги пръскате с вода.
Ако поставите сциндапсуса в кухнята, той ще поглъща въглеродния окис и въглеродния двуокис, никотина, а дори и фенола, формалдехида, отделящи се от мебелите.

6. Ехмея (Ehmeya)
Твърдите листа на ехмеята са разположени в плътна розетка. Цветовете и са особено красиви – напомнят на опашката на ананас, но са оцветени в червено, розово, коралово, златисто и синьо (в зависимост от разновидността на растението).
Ехмеите са светлолюбиви растения, но не бива да се излагат под преки слънчеви лъчи. Също така обичат и топлината. Поливат се само с престояла затоплена вода.

7. Аспарагус (Asparagus)
Има няколко разновидности на аспарагуса, но най-разпространеният е перестият. Видът му напомня на гъста папрат с листа-иглички, които са разположени по дългите, гъвкави стъбла на растението.
Аспарагусът вирее на полусянка с много свеж въздух. Полива се само с вода със стайна температура. Не издържа на засушаване.

8. Колеус (Coleus)
Листата на това растение предлагат какви съчетания на бялото, кремавото, зеленото, бордото, бронзвото и лилавото. За да се запази красивата и ярка окраската на листата му, е необходимо растението да бъде поставено на добре осветен прозорец (по възможност на пряко слънчева светлина). В най-горещите летни дни, обаче, колеусът трябва да бъде засенчен. Това растение обича много вода.

Източник: www.zaneya.com