Проф. Генчо Начев се радва на оригинален китайски дом

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

“Като правим трансплантация, или каквато и да е сърдечна операция, не даваме сертификат за безсмъртие. Защото Господ решава кой колко ще живее. Но целта на тези интервенции е, колкото му е определил Господ, да го живее добре, хубаво, да се радва на живота, да може да взема и ползва благата на този живот, а не да се мъчи”, сподели проф. Генчо Начев, директор на болница “Св. Екатерина”. Проф. Генчо Начев е роден на 9.11.1951 г. в Казанлък. През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава титлата професор.Проф. Генчо Начев обитава оригинален китайски дом… Доста хора подхождат със скептицизъм, когато се натъкнат на надписа “Made in China”. Но още щом стъпиш върху паркета или гранита в къщата на професора, или пък седнеш на дивана – всички те докарани от далечната азиатска държава, представата ти за нещо, направено в Китай, значително се променя.

Кардиохирургът все още с ентусиазъм се наслаждава на къщата си, защото продължава да е в графата “новодомец”. В дома си, разположен в полите на Витоша в елитния квартал “Драгалевци”, се нанесъл преди около 3 години.

Преди 15 години решава да си купи обляно в слънце място, съвсем в ниското на Витоша, откъдето еднакво добре се виждат и хижа “Алеко”, и София. Решава да построи къща по собствен проект. Решението за пълното му обзавеждане от Китай идва съвсем спонтанно, защото съпругата на Генчо Начев – Дарина,

търгува с далечната китайска страна

“Всичко, което поръчахме, е с много високо качество, а цената е изключително добра. Въпросът е човек да знае откъде в Китай да купи необходимите му неща”, издава докторът тайната на впечатляващия интериор.

Една от красотите в дома е зимната градина със стъклен покрив. “Когато завали сняг, е истинско удоволствие да си в нея, защото снегът бавно пада върху стъклото, а под него е топло и уютно”, разказва лекарят.

Освен за градината, в която липсват зеленчукови лехи, с гордост професорът разказва и за винарната си. Малцина знаят, че той е
голям почитател на червеното вино

На рафтовете в помещението са подредени “шедьоври” на гроздовия сок от четири континента. Но най-много са българските и италианските. “Сред по-екзотичните са вина от Нова Зеландия, Южна Африка, Южна Америка – Чили, Аржентина и др.”, изброява кардиохирургът. Разбира се, в колекцията за ценители има и изобилие от наши и чуждоземни бели вина. С тях семейството се разхлажда в налегналите столицата жеги.

Кабинетът е мястото след зимната градина, в което проф. Начев прекарва най-много време. Библиотеката е събрала над 2000 книги.

“Най-ефикасното средство за откъсване от тежкото всекидневие при мен е почивка сред природата”, каза кардиохирургът. – Когато съм в Казанлък, обичам да се разхождам близо до Бузлуджа. Правя преходи, но не продължителни и натоварващи, а за удоволствие. Тогава наистина оставам сам. А мобилните ми телефони звънят някъде далече у дома.”
Но почти винаги е придружаван от красивия голдън ретривър Бари.

Люба МОМЧИЛОВА