Смилянски боб

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Смилянски боб е една от малкото български храни, които са защитени с патент за словна марка, касаеща неговото отглеждане в областта на горното поречие на река Арда. Местните жители наричат този боб фасульовица.

Традициите за отглеждане на смилянски боб в този район датират от повече от 250 години.

Специфичните почвени условия, високата влажност на въздуха, обусловени от близостта на река Арда, качеството на водата и температурните граници, характерни за областта на село Смилян, са изключително подходящи за отглеждането на фасул.

Смилянският боб притежава уникален вкус, който е известен не само в България, но и в чужбина. Методът на отглеждането му се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, бобът се тори с естествен оборски тор.

Особености на смилянски фасул

Смилянският боб вирее само в района на Смилян, както и съседните Арда и Могилица, намиращи се около горното течение на река Арда. Районът на отглежането се характеризира с планински климат, където есенно-зимният сезон е сравнително мек, а лятото – прохладно.

Други фактори, които определят високото качество на смилянския фасул, са влажността на въздуха и надморската височина. Областта, в която вирее бобът е с надморска височина от 820 до 870 метра.

Смилянският боб има две основни разновидности – едър и дребен. Едрият смилянски боб има бял и пъстър цвят, който варира от черен до светлолилав. Традиционно тази разновидност се използва за паниране и за салати.

Дребният смилянски боб е със значително по-дребни зърна, като между тях преобладават светлокафявите зърна с почти черни ивици.

Празник на смилянски боб

През 2003 година в село Смилян за първи път се провежда „Празникът на смилянския фасул“. На него местните жители почитат тази характерна за техния район култура. Празникът се провежда в последната събота на месец ноември, след като вече реколтата е прибрана. Началото на фестивала се оповестява с фасулено топче.

По време на празника се провеждат три конкурса: Кулинарен конкурс с ястия, приготвени от прочутия фасул; Конкурс за детско пано от фасула; Конкурс „Производител на годината“.

Избор и съхранение на смилянски фасул

От тази година автентичният смилянски боб ще има специални етикети, които да го различават от фалшивия. Тази идея принадлежи на кооперацията с селцето, която държи правото за географското наименование „смилянски“.

Целта е до празника на фасула, провеждащ се в края на ноември, етикетите да бъдат готови. Те ще се раздадат на всички производители. Цената на 1 кг от вкусния фасул е 8 лв за дребния и около 9 лева за едрия.

Готвене на смилянски боб

Традиционно смилянският фасул се използва в родопската кухня за приготвянето на пълнени чушки и сарми, баница с боб, шишчета от боб, боб чорба, пълнена тиква с боб, различни рула.

Смилянският боб се готви като другите видове боб, но вкусът му е неоспорим. Ще ви представим страхотна рецепта яхния от смилянски фасул.

Необходими продукти: 200 г шарен смилянски фасул, 1 глава лук, 1 морков, 1 с.л. джоджен, ½ връзка магданоз, 6 с.л. олио, червен пипер, 1 ч.л. сминдух или девесил, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Почистете и накиснете боба от предишната вечер. На следващия ден го отцедете от старата вода, залейте го със студена вода и го сложете да ври. След като поври 5 минути, излейте водата и добавете нова. Сипете 2-3 с.л. олио, прибавете нарязания морков и половината лук. Чорбата се вари, докато бобът напълно омекне.

Когато е почти готов добавете подправките. Следва запръжката. В отделен съд сложете 3-4 с.л. олио, останалия лук и малко брашно. Запържете всичко добре и накрая добавете червения пипер. Изсипете запръжката в тенджерата с боба и оставете да поври още 10-тина минути. Поднесете със ситно нарязан магданоз.

Следващата рецепта е за салата от смилянски боб.

Необходими продукти: 2 чаши боб, 1 глава лук, сол, оцет, магданоз, сол на вкус, растителна мазнина.

Начин на приготвяне: Накиснете боба за няколко часа, отцедете водата и налейте чиста вода. Сложете да се вари, а когато е почти готов, посолете.

Свареният фасул се отцежда и се оставя няколко минути, за да изсъхне. В дълбок съд към боба добавете растителната мазнина, оцета, лука, солта. По желание добавете магданоз.