Цезалпиния (Caesalpinia)

0
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Цезалпиния (Caesalpinia) е род, представен от около 70 до 165 вида цъфтящи растения. Популярни са и с името Райска птица (Bird of paradise). Произхожда от тропическите и субтропическите райони на Америка (Аржентина и Уругвай). Носи името на известния италиански анатом, ботаник и медик Андрѐа Чезалпѝно (на италиански: Andrea Cesalpino). В естествените си местообитания цезалпинията израства на височина до 1 – 4 метра в зависимост от стойността на валежите. Листата са двойноперести, 10 – 15 см. дълги 2 – 4 мм широки. Най-интересното в тези цветя са самите цветове, които са с червени в средата, преливащи в жълто и оранжево към периферията и дълги около 10 на брой червени тичинки. Цъфти от май до август.
Най – разпространеният у нас вид цезалпиния е Сaesalpinia gillesii.

Място: Осигурете на цезалпинията светло и защитено от силен вятър място. Силните летни лъчи могат да дойдат в повече та тези нежни цветя, но пък от друга страна сенчестото място ще доведе до слаб растеж и цъфтеж. Цезалпинията като цяло може да се отглежда в България, като минималната температура, до която корените не измръзват е около -10 градуса. При по-сериозните застудявания през януари осигурете защита на почвата около растението с мулчиране.

Грижи: Поливането на цезалпинията следва да бъде умерено. Осигурете и висока въздушна влажност с пулверизиране на короната на храста. Много важно е да се осигури почва с много добри въздухо- и водопропускливост. При задържане на вода, корените ще изгният и растението ще загине. Предпочитани са песъчливите почви.

Размножаване: Със семена през пролетта или от стъблени резници през есента. Семената се накисват във вода за няколко часа преди сеитбата. За нашите условия НЕ Е препоръчително да сеете директно в градината. Сейте в саксия, която през зимата внасяйте на светло и хладно. Едва след 4 – 5 години можете да пренесете храста в градината.

Съвет на градинаря: Като цяло у нас цезалпинията може да презимува успешно в по-топлите части на страната. В районите с минимални температури под -10 на практика растенията загиват. Отглеждайте като съдова култура.