10 от новите попълнения в Книгата на рекордите на Гинес за 2014 г.

37
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 27.09.2013

Идеята за книгата с рекордите на Гинес се ражда като резултат за решаването на кръчмарски спор. През 1951 година сър Хю Бивър търси отговора на въпроса „Коя е най-бързата дивечова птица в Европа –  златистата булка или яребицата?“. Тъй като категоричен отговор не се намерил, той се замислил, че ще е добре да има книга, която да дава отговор на подобни въпроси. Няколко години по-късно на бял свят се появява с тираж 1000 екземпляра книгата за рекордите на Гинес. Самото име вероятно идва от пивоварната Гинес, на която сър Хю Бивър е бил управител. От тогава до днес в книгата се събират най-различни постижения. Някои изключително причудливи и неповторими, а други просто неизвестни.

Виж още: 10 от най-новите герои в Книгата на рекордите на Гинес 10 шокиращи антирекорда и измами в спорта

Официално „Световните рекорди на Гинес“ представлява годишен справочник, в който са поместени международно признати световни рекорди, както от човешки постижения, така и от природни крайности. Всяка година „Световните рекорди на Гинес“ се преиздава и към старата колекция се добавят още нови впечатляващи рекорди от цял свят. Самата книга като най-продавана намира място на собствените си страници. Многобройни подобни книги и телевизионни шоута са произлезли от нея. Отново в повечето от тях се подчертават ефектните каскади, а в много малка степен се набляга на образователния елемент. Специален рекорд е рекордът за човек, притежаващ най-много рекорди в книгата. Това е швейцарският жонгльор Пол Сали със записани 65 рекорда на Гинес.

Любопитен факт е и, че през годините няколко световни рекорда са били премахнати поради съображения за сигурност. Публикувайки някакъв рекорд, книгата окуражава той да бъде подобрен. Например публикацията за най-тежка котка подтиква много собственици на животни да хранят прекалено питомниците си, само и само да подобрят рекорда. Също пример за такъв рекорд е рекордът за свободно гмуркане. Поради опасността за участниците, този рекорд не бива публикуван. През 1991 г. отпадат рекордите по надяждане и надпиване от съображения за здравето на участниците, както и от последващи съдебни искове.

В последните години компанията Гинес е разрешила франчайзинг на някои малки музеи да показват тематични изложби по книгата. Всички такива музеи са разположени на популярни туристически места като Копенхаген, Сан Франциско, Сан Антонио, Ниагарския водопад, Холивуд, Атлантик Сити и др. Kучето, което върви по въже, козата, която кара скейтборд, най-ниското магаре, жената, която ходи, докато е направила мост… Това са някои от най-симпатичните световни рекордьори в новата Книга на Гинес за 2014 г.  Ето 10 от най-новите й герои.

1. Най-гъвкавата жена в света Лейлани Франко е на 27 години и категорично може да бъде наречена жената-каучук. Тя е вписана в новото издание на Книгата на Гинес  за 2014 г. с най-бързото ходене в поза „дъга“ (20 м за 10,5 секунди) и още два рекорда. Акробатката е родена във Филипините, но се е обучавала в Канада, а сега живее в Берлин и Лондон, където дори стига до полуфинал във „Великобритания търси талант“ под името Лъки.

2. Жената с най-дълга брада Най-дългата женска брада в света принадлежи на Вивиан Уилер от САЩ. Дължината на уникалната й гордост е 25,5 сантиметра.

3. Най-близо до земята С пързаляне на ролкови кънки в стил „лимбо“, т.е. максимално близо до земята, индийчето Рохан Кокан измина 10-метрова дистанция, за да постигне рекорд за „Гинес“. Един от най-младите рекордьори е на 12, а се занимава с това от 8-годишен. Измерената височина, едва 25 см, е по-малка от „ръста“ на новото издание на книгата, което излезе на 12 септември 2013 г.

4. Най-бързият бяг на високи токчета Постижението е дело на германката Джулия Плехер, която е успяла да „вземе“ разстоянието от 100 метра за 14,5 секунди. Постижението й е регистрирано в „Европа парк“ в Руст специално за новото издание на Книгата на Гинес.

5. Най-големият фен на „Междузвездни войни“ Той живее в Калифорния и се казва Стийв Сансуит. В ранчото си „Оби-Уан“ в Северна Калифорния той е събрал близо 300 000 предмета, свързани с космическата сага на Джордж Лукас, от които досега са описани и каталогизирани едва 68 592 – тройно повече от предишния подобен рекорд на „Гинес“.

6. Най-голямата колекция прахосмукачки 33-годишният Джеймс Браун не обича домакинската работа, но е събрал в своеобразен музей 322 различни модела прахосмукачки. Британецът е сред най-ексцентричните рекордьори в новото издание на книгата „Гинес“. Интересът му към прахосмукачките датира от 4-годишна възраст, а първия екземпляр в колекцията си получил, когато бил на 8.

7. Най-малкото куче в света Казва се Мили, живее в Пуерто Рико и е високо едва 9,65 сантиметра. Мили е женско чихуахуа, а нейната стопанка се казва Ванеса Семлер и е от гр. Дорадо, Пуерто Рико.

8. Най-дългото разстояние, изминато от коза на скейтборд В книгата на световните рекорди на Гинес са вписани и такива постижения като най-дългото разстояние, изминато от коза на скейтборд – 36 м за 25 секунди. Регистрирано е на името на Хепи (САЩ) от Форт Майърс, щата Флорида.

9. Кучето, което минава най-бързо по въже Кучето Ози, което ходи на въже, изминава 3,5 метра за 18,22 секунди. Близо петгодишният Ози е роден в Уелс и разучавал номерата си от интернет, а родителите му имат опит като овчарски кучета, разказва стопанинът му. Ози е кръстоска от породите бордър коли и австралийско келпи.

10. Най-ниското магаре Рекордът за най-ниското магаре се държи от миниатюрното средиземноморско магаренце Ни Хай (букв. – „височина до коляното), родено на 2 октомври 2007 г. Ръстът му е 64,2 см, измерен на място във фермата „Първи приятели“ в Гейнсвил, щата Флорида, а стопани са му американците Джим и Франки Лий.

Снимки: © Guinness World Records

Коментари

коментар(а)