Лилия Георгиева | Liliya Georgieva

6
Добави коментар
Felicitas
Felicitas

12 Flares

12 Flares

×

година: 2012

визуализация: арх. Михаил Цветанов, арх. Светослав Пецев, Лилия Георгиева

Този проект е създаден за „ДСП Бимекс“ ООД.

Понякога мечтите се сбъдват. Понякога всичко, което сме мислили, че е само част от приказките, се случва. Така стана и с този проект. Всичко около него се разви доста приказно, но заради това той винаги ще остане един чудесен спомен, които ще ме дърпа напред. Нека Ви го представя!

Къщата се намира в едно далечно и непознато приказно място, а именно в Либия. Собственикът, също с толкова приказна история, си пожела къща в модерен европейски стил, която да е съобразена с всички арабски канони и изисквания. Толкова чуждо и толкова близко. Една далечна и непозната култура, трябваше да бъде преплетена с така познатата ни напреднала цивилизация.  Никои не вярваше в истинността на този проект и точно заради това, той беше възложен на мен.

Къщата е  с над 1400m2  РЗП. Разделена е на 2 корпуса. Основният е предвиден за ежедневно обитаване от членовете на семейството. Другият корпус е предвиден за гости и развлечения. Проектът за основния корпус включва разработването на дневна с кухня, входно предверие, трапезария, женска гостна стая, мъжка гостна стая, кухня за прислугата, баня и тоалетна.  Спалнята със санитарен възел беше разработена предварително. Тях може да разгледате  в „Оазис сред пустиня 2″. Детайли от екстериора може да видите в  „Оазис сред пустиня 1″.

Дневната е основното помещение в дома. Заема около 150m2.  Съчетана е с голяма кухня, чиято цел е по-скоро представителна. Там се приготвят по-леки храни и има помощна функция при сервирането на храната. Разполага с бар-плот, изработен от HPL с вградени елементи  кехлибар и декоративно осветление. Дневната част е с двойна височина. В нея акцент е вертикалната стената с растителност.  Основната част от мебелите са от масивна дървесина, цвета на която е основен елемент на интериора.

 

Входно предверие е първото нещо, което се вижда, когато някой влезе в къщата. То има представителна функция и загатва за характера на дома. Непосредствено срещу входната врата има голяма стена, изработена от HPL с вградени парченца кехлибар. Тя е между трапезарията и това помещение. Позволява на слънцето да прониква меко и загадъчно във входното предверие. Това изгражда усещане за неповторим уют и топлота. Друг акцент са столовете. При тях е търсена конструкция, която не е характерна за масовите такива. По този начин се загатва за това, което предстой в останалата част на дума – нещо необичайно за арабския свят.

Трапезария е естествено продължение на останалата част на дома. Намира се зад стената с кехлибар от входното предверие. Тя разполага с маса за 12 човека. При нея мъжът и жената са поставени един до друг. Това разчупва традиционното мислене.

 

В арабския свят гостите се разделят на мъже и жени. Въпреки напредничавото мислене на стопаните, то тази традиция е застъпена и тук.

В женска гостна стая женственост и майчинските чувства тържествуват преди всичко. Използван е символът на цветето, защото това е, което децата рисуват най-често върху картичките за своите майки. Явно през детския поглед това олицетворява жената и майката.  Преплетени са семейни снимки и огледала, отново в композиция от цветя. Цветовете са меки и нежни. Мебелите са продължение на останалите стаи, но и с нещо характерно за тази. Малките масички са декорирани в същите тези цветя и могат да се разделят на 3 части. Снимки от масичката може да разгледате в „Масичка с дъх на нежност“ .

Мъжката гостна стая е разделена на две части – европейска и арабска. В европейската има мека мебел и ниска масичка, която представлява закачка с теориите за мъжката и женската енергия. Арабската част е плод на дълги обяснения от страна на клиента. Според него това представлява типична арабска гостна. Според мен е леко модернизирана. Убедена съм, че клиента е по-запознат от мен с арабските въпроси и понеже аз харесвам модернизацията, то постигнатия ефект удовлетворява всички страни.

Връзката между двете части е осъществена, чрез шкафа, които е половината еднакъв, но чрез декоративните си елементи, половината е в европейски стил, а другата в арабски. За съчетаването на двете части се използват еднакви материали.

 

Едно от малките помещения в този дом е кухня за прислугата. Тук ще се осъществява същинското приготвяне на храната без да се внимава за каквото и да било. До това помещение има склад, които е за съхранение на всичко необходимо – както храни, така и посуда. В тази кухня ще се съхранява само най-необходимото. Разработена е в два варианта. Първият има визуална връзка между абсорбатора и помощната маса, като там е вградено и допълнително осветление. Вторият вариант е по-лек визуално. При него акцент е жълтото петно на стената до масата.

 

Банята е изключително важно място за всеки арабин. Основният цвят е бялото. Съществува релефна черна стена, непосредствено зад ваната. Тя е с допълнително осветление, за да се създаде атмосфера. Освен това за настилка в зоната на мивката и плота под мивката са направени от декинг. На стената с мивката, последователно са наредени 3 квадрата с акцентиращо осветление. Първият е огледало. Вторият е черен квадрат, които представлява вградено в стената шкафче. Третият квадрат е произведение на изкуството. Темата за изкуството е застъпена с една голяма картина, в същия стил, срещу огледалото.

 

Последното помещение от тази част на къщата е тоалетната. Тя ще обслужва двете гостни стаи. Основната част от нея е изградена от бяла стъкло-керамика. Зад тоалетната чиния и бидето са изградени две колони, които са облицовани с HPL със специфично покритие.  На основната стена зад тях е залепено огледало. Шкафът под мивката има неправилна форма, която произлиза от размерите на помещението.

 

 

12 Flares

Facebook

3

Twitter

0

Google+

8

Pin It Share

1

Email

12 Flares

×