Нови 15 млн. евро за иновативни малки и средни фирми

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Илюстрация

Увеличаване

Смаляванеа>

Заемите ще се отпускат с 1 до 2% по-ниска лихва от стандартната, при която банката финансира малкия и средния бизнес. Иновативни малки и средни предприятия в България, чийто достъп до банково финансиране е по-затруднен, ще могат да кандидатстват за кредитиране по съвместна инциатива на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската комисия (ЕК), насочена към такъв тип фирми.

Първа инвестиционна банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ, част от групата на ЕИБ) подписаха гаранционно споразумение, което дава възможност на банката да финансира със собствен ресурс от 15 млн. евро до края на 2015 г. иновативни компанни. Това са малки и средни предприятия, които извършват научни изследвания, развойна дейност или иновации и търсят финансиране за инвестиции и оборотни средства.

Заемите ще се отпускат с 1 до 2% по-ниска лихва от стандартната, при която банката финансира малки и средни фирми в страната, посочи Димитър Костов, изпълнителен директор на ПИБ. По думите му от това финансиране ще могат да се възползват бързоразвиващи се иновативни предприятия, които имат ограничена материална база и активи и обичайно труден достъп до кредитиране.

Да споделим риска

Подписаното споразумение между ЕИФ и ПИБ е по инициативата „Инструмент за споделяне на риска“ (Risk Sharing Instrument, RSI) на ЕК и ЕИБ. То важи и за финансиране на предприятия с малка и средна капитализация в рамките на инициативата. Схемата осигурява гаранционно покритие за съответната банка, в случая ПИБ, в размер на 50%. Това означава, че гаранцията покрива при неизпълнение до 50% от дължимата сума по всеки кредит. Средствата за гаранциите се осигуряват от ЕК, а ЕИФ управлява гаранционния портфейл.

Тази инциатива не се финансира по структурни фондове на национално ниво, а е паневропейска. В случая с RSI няма режим на държавна помощ, поради което и не е задължително предоставянето на специални облекчения и преференциални условия при кредитирането на фирмите, какъвто е случаят с двете схеми по инциативата JEREMIE – гаранционната и нисколихвената.

По двете програми на JEREMIE – според схемата, се предоставят кредити с до 50% по-малки обезпечения, наполовина по-ниски лихви, като и при двете има изискване за освобождаване от такси и комисиони за крайния кредитополучател. При RSI наличието на гаранция за банките, сключили споразумение, е по-скоро стимул те да кредитират иновативни фирми с по-високи нива на риск, а не да предоставят кредити при облекчени условия. От своя страна компаниите трябва да доказват иновативност, за да получат кредит по тази инциатива.

Подписаното между ПИБ и ЕИФ споразумение е първото за България по тази схема. Според информация на интернет страницата на ЕИФ страните, които до момента са се включили в инциативата, са 12. Тя е валидна за страните, членки на Европейския съюз, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария, Израел, Турция, Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Фарьорските острови и Молдова. RSI е част от Седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие (FP7) на ЕС.

Прилики и разлики

Принципът на избор на кредитни институции и лизингови компании, които да се включат при тяхно желание в инциативата, е различен от този при JEREMIE например, където се обявява процедура за кандидатстване и се прилага състезателен принцип с най-изгодни условия. При RSI процедурата е отворена, като банки, проявяващи интерес, кандидатстват, след което ЕИФ провежда на място финансово проучване на съответната банка и тогава се стига до сключване на гаранционното споразумение.

ПИБ участва и в схемата за предоставяне на нисколихвени кредити на малки и средни предприятия по JEREMIE на ЕИБ и ЕК. Банката е усвоила напълно портфейла по програмата – 25.5 млн. евро ресурс, осигурен от ПИБ, и 25.5 млн. евро, осигурени от инциативата. Така до момента отпуснатите кредити са в размер на 51 млн. евро. Броят им е над 300, като средният размер на един кредит е около 150 – 160 хил. евро, посочи Васил Христов, изпълнителен директор на ПИБ.

Т.нар. нисколихвена схема по JEREMIE започна в началото на 2013 г., като целта й е да се улесни достъпът до финансов ресурс на фирми с качествени проекти, които заради кризата имат известни затруднения при получаване на заеми. Банките по тази схема са Прокредитбанк, Societe Generale Експресбанк, ПИБ, Алианц банк, Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, Банка ДСК. От октомври 2012 г. реално действа и гаранционната схема по JEREMIE, която е за проекти с по-висок риск и покрива по-голям дял от потенциалните загуби по заема, който обаче не е с толкова ниски лихви.

Банките, които отпускат по нея кредити, са Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк, ОББ, СИБанк и Прокредитбанк. Към края на октомври 2013 г. по данни на представителството на ЕИФ в София отпуснатите по JEREMIE кредити са били за над 375 млн. евро. Общо по двата продукта – гаранционната схема (на 86% усвоена към тази дата) и програмата за нисколихвени кредити (с действие до края на 2015 г.), трябва да бъдат отпуснати 701 млн. евро.

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев увеличиха дела си в банкатаОсновните собственици на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са придобили по още 14.92 млн. акции в банката, с което вече притежават по 46.75 млн. книжа, или общо 85% от капитала й. В резултат те отправят търгово предложение към останалите акционери, стана ясно от съобщение до БФБ – София. Двамата са придобили акциите на 9 януари. Предстои Комисията за финансов надзор да се произнесе по предложението, а все още не е ясно дали целта е банката да бъде отписана от борсата.