Чайот (Sechium edule)

109
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Чайот (Sechium edule) e лиана, грудково многогодишно растениe, което се катери с помощта на силните си мустачки. Чайот може да се качва на височина до 12 м и дори повече. Листата му са широки с триъгълна форма и 12-20 см дълги. Плодовете му са бледо – зелени с формата на круша, с дължина около 15 см, месести и са леко хрупкави (имат една голяма семка, която също може да се яде заедно с месестата част). Плодовете на Чайота висят от лианата на тънките клончета. Цветовете са малки и бели на цвят. Женските цветове, които се появяват късно през вегетативния сезон, дават начало на плодове с вкус на краставица или тиквичка. Има няколко разновидности на чайота, култивирани в различните части на света. Те се различават донякъде по форма, размери и структура. Някои растения са набръчкани, други са с гладка повърхност. Срещат се и топчести, мъхести, тъмно-зелени, а също така и почти бели или кафеви. Най-често срещани по магазините за зеленчуци са бледо – зелени плодове с надлъжни издатини върху иначе гладка повъхност.

ПРОИЗХОД

Чайота произхожда от студените планини в Централна Америка, където първоначално е бил култивиран още от ацтеки. Днес това растение се отглежда в много тропични и субтропични райони по света заради вкусните му плодове и грудки.

КУЛТИВИРАНЕ

Чайота има нужда от дълъг и топъл вегетативен сезон. Осигурява се опора или подходящо дърво за катерене. Отглеждането на повече от една лиана чайот би подобрила опрашването и като резултат – по-голям брой плодове.

Светлина: Пълно слънце

Влажност: Обилно поливане през целия сезон

Издръжливост: Чайота е многогодишен, възстановява на пролет след леки застудявания през зимата. От друга страна, той често се гледа като едногодишно растение в регионах, където има опасност от зимни студове. Забележете, обаче, че след първите 5-6 месеца на вегетацията би трябвало вече да има плодове. Голямото достойнство на чайота е почти пълна липса на вредители и болести.

Размножаване: Можете да отгледате чайота като използвате за целта цял плод. Просто засадете плода в саксия няколко седмици преди изнасяне навън след като премине опасност от застудяване. Плодовете купени от магазина обикновено лесно покарват.

ИЗПОЛЗВАНЕ

Чайота е като тиквичка, но е малко по-хрупкав и със сходен вкус. Някои смятат, че вкуса му е малко блудкав и се нуждае от подправки. Чайота често се консумира суров, във вид на салати, но по-често се ползва за готвене. Не премахвайте голямата семка, чийто вкус малко прилича на бадем. За разлика от тиквичките чайота запазва хрупкавостта си след готвенето.
В тропиците се ядат и грудките на чайота, които съдържат скорбяла. Те се пържат по същия начин като картофите, а също така се варят или се захаросват.