МВР и БНТ събират пари за добричлийката Милена Шаркова

1
Добави коментар
dobrich24
dobrich24

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев МВР награди посмъртно командоса Емил Шарков с почетен знак Първа степен заради проявената храброст по време на акцията в Лясковец на 14 март за извеждането на психично болния Петко Савов Петков от дома му. Орденът, който е най-високото отличие на ведомството бе връчен на съпругата на загиналия полицай – Милена Шаркова, която е родом от Добрич. По настояване на близките на церемонията в поделението на СОБТ присъстваха само баретите от отряда, с който е служил убитият герой. Колегите и приятелите му изразиха почитта си, падайки на колене с огромна скръб, насъбрана в сърцата им.

„За мен, за приятелите му, за близките му, за момчетата от отряда, на които той беше ментор, всеки ден от живота си той доказваше какво означава геройството. Обличаше в смисъл думи като чест и достойнство”, сподели със сподавена мъка съпругата, изгубила смелия полицай и бащата на детето си.
Малко след награждаването стана ясно, че от миналия месец МВР са обявили сметка за набиране на средства в помощ на семейството на убития командос. Причината, която се изтъква преди няколко седмици за дарителската кампания е, че държавата е солидарна с почерненото семейство, но законът не предвижда достатъчно пари, за да ги защити от несигурния и понякога суров живот. БТН също изрази готовност да застане зад добрата кауза.
 
Още през март, дни след трагедията в Лясковец телевизията „майка” излъчи филма “Отрядът: Операция спасяване” с документални кадри в памет на Емил Шарков. Снимките по него са правени още през 2010 г. в продължение на 3 месеца, когато след огромни усилия и настояване журналистическия екип на БНТ бива допуснат до тренировъчната база на българските командоси от СОБТ. Продукцията е един уникален журналистически разказ за подготовката на униформените, които бранят сигурността на народа. Едва ли някой е подозирал тогава какво ще сполети най-добрия сред всички в поделението. От филма става ясно, че животът на Емил Шарков е бил изцяло посветен на дълга му към родината и е давал всичко от себе си, за да бъде ненадминат в специалните си умения на гард за нуждаещите се от закрила.