Атанас Панайотов: Блокираха 1 261 886 евро на наркотрафиканта Вовата!

13
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Известният софийски тарикат Атанас Панайотов напусна България и вече живее в Марбея, Испания. Там прие творческия псевдоним Дон Атанасио. В поредното си ексклузивно интервю за народното издание Панайотов разкрива последните новини за нашенците, които се занимават с наркотици в Испания. Научаваме и как завърши драмата с дъщеря му Мина, която преди време беше бита с колан от майка си Айша.
– Наско, какви са последните новини около твоя приятел Владимир Христов – Вовата, който беше заловен с наркотици? Какво става с него?
– Хитрата сврака с двата крака! Няма още насрочено дело. Закъсал го е яко! Някой се е разприказвал здравата, защото има нови арести… Ще цитирам последните новини от местния вестник “El periodico de Sotogrande” за операцията на Гуардия сивил „Payaso” – „Клоун”, защото иначе приказки много и не знам колко са достоверни: „Арестувани са двама банкери, които са “изпирали” парите от наркотрафика. Има още двама арестувани, от които единият е адвокат. Или общо 6 са задържаните”.

Под запор са множество имоти, къщата на Вовата и яхтата в Сотогранде, още два апартамента пак там, две къщи и голям терен в голфа на Ходорковски „Алменара” 3560 кв. м, много коли, блокирани са 8 банкови сметки с 1 261 886 евро, четири гаража, две мазета, 6 кея за яхти и др.

Във вестника има малко неточности, защото пишат, че са заловени 589 кг чист кокаин, а те са били доста повече, но куките са ги гепили – съвсем нормална практика в Испания! Също пишат, че яхтата се е отправяла към спортното пристанище, а тя акостира пред къщата на Вовата.

Нещата не изглеждат хич розови за Вовата и задържаните с него! Аз често ходя в Сотогранде да си пия питието при мои познати, отделно имам щанд в пристанището, където си продавам стоките, но ми казаха, че

всички българи в района са под наблюдение

и затова избягвам да се срещам с тях и не разпитвам много-много.

Вовата пред мен много се изложи, но аз не му мисля злото, а и като българин ще се радвам да го освободят. Бил съм в затвора и знам какво е! Синът му Виритуа живее в къщата на пристанището и е казал, че през юни ще го освободят поради липса на доказателства. Дано да е така, имали сме и приятни моменти заедно с Вовата и искрено ще се радвам да го пуснат. Но лакомията и алчността не прощават на никого!… А и когато са заключени повече от двама, все някой ще се „разтропа” яко, особено двамата банкови служители, които нямат „деян” да клинчат и със сигурност не ще държат инкяр! Или сърбинът, който е заловен с оръжие на яхтата, да поеме вината върху себе си?!… Тук нещата също се уреждат с пари, като в България, така че нищо чудно и да се оправят, след като полежат година-две следствени. Иначе ги чакат присъди над десет години, а сред тях младежи няма…

В Сотогранде постоянно ги ловят с разни дроги. То е едно от пристанищата в провинция Кадис, където най-много се “разтоварва”. Други такива са Пуерто де Санта Мария, Тарифа, Конил, Санкти Петри и др., дори съвсем наскоро заловиха пет тона хашиш в Болоня
– и там има замесени българи, румънци, сърби и най-вече – мароканци.

– Интересно, че само толкова пари и имоти са запорирани на така добре организирана група?!…
– Това са нещата на Вовата, за другите нищо не се споменава. Синът му е споделил в един ресторант, че има доста негови имоти, запорирани в САЩ, Хърватска, България, но къде и какво точно – не знам. Останалите задържани със сигурност са също заможни. Ако насрочат скоро дело, със сигурност ще се разбере точно как стоят нещата, засега са само догадки и приказки под сурдинка. Дано нещата се оправят, на стари години се лежи много тежко в затвора…

– Наско, ти наскоро си беше в България – докъде стигна борбата със социалните за дъщеря ти Мина?
– Детето е при мен в Испания! И е на седмото небе! Разбрахме се с майката, защото и тя, макар да е чужденка, осъзна, че е по-добре дъщеря ни да живее, учи и се развива в цивилизована страна. Даде ми я доброволно и сега е при мен в Етепона, Коста дел сол – най-доброто място за живеене като климат в Европа!

На летището в София ни задържаха над един час, защото бях пуснал до гранична полиция забрана да напуска страната. И съм забравил да я отменя! Е, след доста перипетии, обаждания, проверки от страна на граничните полицаи ни пуснаха! Системата обаче функционира и това ми направи добро впечатление. Комична ситуация, защото трябваше да подпиша декларация, че Мина може да пътува в чужбина с мен!

Разбира се, когато се върна следващия път, трябва да отида до полицейското управление на бул. “Мария Луиза” да отменим забраната, защото при всяко следващо пътуване отново ще имам същия проблем. Макар че ние двамата с Мина

нямаме никакво намерение повече да се връщаме!

– Айша как реши да ти я даде?!
– Аз съм разказвал как Айша наби Мина с колан! Полицията арестува майката, а дъщеря ми беше отведена в дом за деца, лишени от родителска грижа в кв. Драгалевци в София. Там я държаха близо месец и после я върнаха на Айша с обещанието повече да не й посяга! Аз, разбира се, се опитах още тогава да си я взема, но социалната система в България е много тромава и неефективна. Не успях. Падна доста голяма разправия с Държавна агенция за защита на детето и Отдела за закрила на детето, дори ми се наложи да се връщам в София, а, честно казано, хич не ми се ходи в тази кочина!

Но в крайна сметка Айша прецени, че това е най-доброто, което може да направи за нашето дете. Тя е майка все пак и желае детето й да живее добре. В България децата нямат никакво бъдеще в съвременната ситуация. Айша трябва да работи, да учи български, след две години ще има право на българско гражданство. Без Мина ще й бъде много по-лесно. Пък, живот и здраве, тя винаги може да си я вземе и да се грижи за нея, когато животът й се подреди, стабилизира се и започне да печели достатъчно.

Мина при мен се чувства прекрасно, много е щастлива. Имам си приятелка, която я обгрижва като родна майка. А положението в България е много лошо. Повечето ми приятели, които видях в София, искат да се махат от България. Дизайнери, писатели, адвокати, бизнесмени –

всички искат да напуснат страната!

На повечето им търся работа или бизнес. Ще помагам с каквото мога.

– Какъв е бизнесът ти там?
– Освен с детската градина, която имам, се занимавам и с търговия на едро. Зареждам над 30 магазина от Нерха до Кадис – Коста дел сол и Коста де ла лус. Икономиката в Испания е в подем. Дясното правителство на Марияно Рахой оправи бакиите на социалистите, които заробиха Испания в дългове. Аз членувам в неговата партия – Народната партия. Получих лично писмо от него за изборите на 25 май и гласувах за нея. Присъствал съм на всички конгреси на партията в Малага и съм избран да представлявам българите в Андалусия, макар че те не се интересуват от политика – гледат си работата или бизнеса. Но аз участвам активно.

България за момента е затворена страница за мен! Моята приятелка изработва страхотни чанти по мой дизайн от плат, които вече са хит на тукашния пазар, а за испанската дизайнерка Виржиния Валенти изработваме същите, но от кожа. Апропо, съпругът й Бернардо е брат на съпругата на княз Кубрат, който още е в кома. С друга българка дизайнерка пък продаваме в бутиците нейни бански с мъниста… Искам Мина да расте в човешка и нормална среда. За нея тук е друг свят. Все едно е в някоя приказна страна! И постоянно е на плажа, а тя не беше виждала морето! Само повтаря: „Оставаме завинаги, нали?!”. Сега й оправям документите, вече я регистрирах, остава да й оправя резиденцията – правото на постоянно местожителство. Ще я запиша на плуване и гимнастика. Едно по едно.

– Мина в твоята детска градина ли ще ходи?
– Тя е за деца до 6 години. Мина ще започне в обикновено испанско училище. Тя говори български и английски, време й е да научи и испански. Тук в повечето училища се изучават испански и английски.

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА