Как ни влияе музиката? – Edna.bg

2
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Снимка:
Thinkstock

Музиката влияе на това как възприемаме лицата на хората. Според проучване, човек определя непознато лице като весело или тъжно, в зависимост от това дали чува весела или тъжна музика като фон.

Защо някои хора харесват да слушат тъжна музика, без да я намират за депресираща? Не винаги музиката, която слушаме, отговаря на емоциите ни в момента. Съществуват два вида емоции – такива, каквито долавяме, и такива, каквито ние самите чувстваме. Така понякога можем да разберем емоциите, които музиката изразява, без самите ние да ги чувстваме.

Умереното ниво на шум (музика) е най-доброто за творческа работа. Когато мозъкът леко се затруднява да обработва информация (при наличие на шум или музика, докато работим), това го предизвиква да развие по-креативен подход при намиране на решения.

Изборът ни за музика може да предскаже характера ни. Според проведено проучване по няколко показателя, са открити интересни сходства в характерите, в зависимост от предпочитаната музика: например, феновете на класическа музика, блус, соул и джаз музика са креативни, спокойни натури и имат високо самочувствие; феновете на рап, поп и денс музика са по-дружелюбни и приятелски настроени; поп и кънтри феновете са по-работливи.

Непозната музика, или тази, която не ни е особено интересна, е най-добрата за безопасно шофиране.

Музиката помага при физически упражнения, заглушавайки сигналите на мозъка за умора.

Музиката е ефективно терапевтично средство и инструмент за смяна на настроенията.  

Музиката намалява нивата на стреса и засилва имунната система. Мозъкът освобождава хормона ендорфин (естествено болкоуспокояващо и антидепресант, познат и като „хормонът на щастието“). Музиката помага и при хронично главоболие и мигрена – с намаляване интензивността, честотата и продължителността на болките.

Музиката помага и за медитиране, а ритмични удари на барабан или пеене са използвани и преди хиляди години, за да накарат хората да изпадат в състояние на транс, да се приготвят преди битка или лов

Музиката подобрява паметта – помага за учене, задържане и припомняне на информация. Деца, които взимат уроци по музика, развиват по-добра памет, в сравнение с тези, които не го правят.

Музиката се бори с умората – дава допълнително енергия, особено при монотонна работа.

Успокояващата музика помага при безсъние, намалява тревожността, разсейва, успокоява мускулите, намалява активността на нервната система. Освен това, помага да се настроим по-оптимистично.

Материалът е предоставен от „Вокализирай Това“