Цените на недвижимите имоти в Лондон може би се намират на повратна точка

14
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Повечето оценители на недвижими имоти в Лондон считат, че цените на имотите в столицата всеки момент ще започнат да падат. Тази прогноза лесно се прави и още по-лесно се греши с нея през последните пет години. Този път свидетелствата, че международните инвеститори фаворизират пазара на имотите показват, че тези настроения са достигнали своя пик и това изглежда много правдоподобно.

Цените на имотите в Лондон като цяло продължават да нарастват и на месечна и на годишна база и са с 20% по-скъпи от преди година според Националното бюро за статистика. Налице е обаче стабилност във възходящия процес. Последното месечно проучване на Кралския институт на наблюдателите показва рязък спад на тези които искат да купуват в Лондон и още по-голям спад на потенциалните продавачи. Обемите на месечните продажби в Лондон и покрайнините са намалели със 17% след декември според местния регистър. Малко мнозинство от Кралския институт сега очаква като следствие да спаднат и стойностите в целия град.

Картината показва, че вътрешното търсене избледнява. Това не е изненадващо. Средните цени в столицата са равни на 10 пъти средните печалби в Лондон и покрайнините измерено от властите. Банките не изпитват желание да поощряват ипотеките при мултиплициране надвишаващо четири пъти заплатата. Междувременно слабия пазар при наемите е спирачка за инвеститорите, които се финансират с дълг. Наемите са нараснали с едва 1.4% в годината до месец март. Ниските доходи от наеми са под финансовите разходи за ипотеки в някои сектори на пазара. Отгоре на всичко лихвите на острова могат да нараснат по-късно тази година.

Това оставя лондонския пазар на продажбите отворен само за тези с огромни ресурси от пари в брой. Градът привлече цели орди от такива купувачи в периода на финансовата криза. Ако обаче дисбаланса купувачи-продавачи се е преместил, тези пари от чужбина ще трябва да работят по-усилено, за да се задържи цената. Пречката е, че Лондон вече не е привлекателна сделка за световния купувач. 15% такси върху купените имоти посредством избягването на данъци вече порази търсенето. В същото време стерлинга се покачи с 15% спрямо долара след юли 2013.

Съществува почти свещена вяра във Великобритания, Лондон и в света, че цените на имотите в града могат само да нарастват. Това становище може и да не издържи на икономическите закони на търсенето и предлагането.

 

По материали на световни информационни източници

 

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари“, ФК „Логос-ТМ“ АД