Фабрика на ужасите в Горни Лом

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

БЪЛГАРИЯ В ТРАУР. 15 изпепелени заради престъпна немарливост Фабрика на
ужасите
в Горни Лом
Взрив на гръцки мини вдигна във въздуха бетонни късове и автомобили. Шефът на пожарната: От хората не е останала дори частица. Проверка установила – стара техника и само един изход. Собственикът на завода – авер на Първанов, екссъдружник на Ковачки.

Съпругата на загиналия директор на завода „Миджур” Емил Митков – Диана (русата жена в средата), е в шок от вестта за смъртта му. Тя заедно с останалите близки изкара близо денонощие до отцепения завод.

БОЯН ДИМИТРОВ 03.10.2014
 Безпилотен самолет с термокамера провери района на експлозията за оцелели, но безрезултатно.   КРУМ СТОЕВНа 3 км от взривения цех полиция, линейки и военни чакаха да се притекат на помощ на жертвите на трагедията.
  Петнадесет души бяха изпепелени при мощния взрив в частната фабрика за боеприпаси във видинското село Горни Лом. Ужасът за работниците започнал малко преди 17 часа. Тогава първата смяна приключвала и застъпвала следващата. Последните три жени, които тъкмо били свършили работа, излизали от портала, който бил на няколкостотин метра от производствения цех. Тогава изведнъж се чул силен гръм. След секунди ударната вълна поразила работничките. Едната била със счупена ръка, другата – с разпорена, а третата се разминала само с охлузвания. Гледката зад тях обаче им подействала по-зле от нараняванията. Всичко било в пламъци, дим и отломки. Жените веднагаподали сигнал на 112 Той бил получен минути след 17 часа. Към мястото първи потеглили със стара „Лада Нива” началникът на пожарната в Белоградчик Пламен Петров и двама негови колеги. Те били екипирани само с униформите си и два пожарогасителя. Гледката, която сварили там обаче, накарала ръководителя на екипа да ги изтегли още на третата минута, тъй като гърмежите продължавали. „Взривът е бил изключително силен. Две от сградите, които са били част от цеха, ги няма. Образували са се кратери на тяхно място. Бетонни късове от по над 200 килограма и автомобили са летели на стотици метри”, обясни вчера директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, който пръв направи оглед на следващия ден. Николов и още двама негови колеги влязоха в епицентъра на взрива с бронирана военна машина „Пустинна котка”, за да проверят за оцелели. По думите му такъв голям взрив може да бъде предизвикан от много мощно вещество и това е нещото, което ще покаже експертизата. „Частичка от човек или от някоя животинка не можах да видя при огледа на цеха”, каза с тъга Николов. Половин час преди официалното си изявление той съобщи на близките на загиналите тъжната вест, а именно, че 13 мъже и две жени са намерили смъртта си при взрива. Сред загиналите бил и синът на собственика на цеха Валери Митков – Емил. Повечето хора били предимно млади. Имало и мъж на 26 години. Той заедно с още двама експерти, които също са загинали, били сред ръководителите на цеха. Разкъсани от взрива били и трима жители на село Средогрив. Двама от починалите били семейство, които оставят двама сираци. Двете момчета отишли до взривената фабрика още през нощта. Те обаче не били допуснати, тъй като районът бил отцепен в радиус от няколко километра. Комисар Николов вчера не можа да даде отговор за причините за адския взрив. По думите му обаче не е изключено да се касае за човешка грешка. В цеха са се утилизирали противопехотни мини от Гърция, а машините, с които се е работело, са били стари. Започнатото разследване от прокуратурата обаче ще покаже точните причини за трагедията. Екипите от следователи се очаква да влязат на мястото на взрива днес сутринта, за да започнат да събират необходимите доказателства.

.

Комисар Николай Николов: Продължаваме да търсим оцелели въпреки минималните надежди

  – Г-н Николов, казахте, че не сте видели и частица от животно или човек в района на взривовете. Това означава ли, че няма никакъв шанс да има оцелели?- Няма да се откажем въпреки минималните надежди и ще продължим да наблюдаваме. Термокамерите не показаха наличие на живот, но няма да спрем.- Кога ще бъде ясна причината за трагедията?- Прокуратурата е иззела всичко в свои ръце, разпределено е какво да се прави оттук нататък, сформирани са съвместни екипи между следствието, прокуратурата, МВР, СОБТ, Българската армия, експерти, които ще имат за задача да извършат професионално разследване, за да се стигне до истината за трагичния инцидент. – Ще наградите ли вашите служители, които първи са влезли в огъня въпреки изричната забрана?- Въпреки че е укоримо поведението на моите колеги, които в 17,50 часа са били на мястото с надеждата на някого да помогнат – укоримо, защото това е тотално пренебрегване на мерките за безопасност, ще ги предложа за награда от политическото ръководство на МВР, защото за радост те не станаха „мъртви герои”. Само преди две седмици отбелязахме 15-годишнината от загиването на шестима наши колеги полицаи и пожарникари в Бобов дол. При подобна ситуация, при опит да загасят огъня, те загубиха своя живот и оставиха невръстни деца.

.

ТАНЯ, СЕСТРА НА ПОЧИНАЛ МЛАДЕЖ: Днес трябваше да подаде молбата за напускане

  Таня, която е сестра на един от загиналите младежи, разказа пред „Монитор”, че брат й трябвало да си подаде молбата за напускане в петък, тъй като си намерил хубава работа във Видин. Момчето работело в цеха като утилизатор на боеприпаси. Той разглобявал мините с голи ръце. Заплатата била нищожна, а рискът голям. Затова той се цанил за бояджия в близкия голям град и още  идния понеделник трябвало да започне там. „Не мога да повярвам. Сутринта го изпратих, пожелах му лека работа и да се държи, защото му остава още един ден. А какво стана? Повече няма да го видя. Няма да мога и да го погреба. Не знам защо Господ ме наказва така. Само преди ден дарих мебелите си на пострадали от Мизия. Вместо благодарност получих наказание”, проплака Таня. Тя беше на мястото на блокадата на пътя към цеха със съпругата на брат си – Христина.

.

Баща, останал без сина си: Влязох в руините да търся детето си

  „Влязох в руините, за да търся детето си.” Това каза през сълзи Димитър, чийто син е един от загиналите. Възрастният мъж не послушал никого, не се съобразил и със забраните на органите на реда, воден от желанието да открие рожбата си. „Всичко беше разрушено и изравнено със земята. Това не може да стане от една мина. Смятам, че е било от отпадъчния тротил. Стигнах донякъде, но гледката ми взе и най-малката надежда, че може да открия сина си жив или поне цял”, проплака Димитър, докато чакаше хората от кризисния щаб да му съобщят това, което вече сам знаеше.

.

Психолози успокояват почернени дъщери

  Две дъщери, чийто баща бил сред загиналите в завода, потърсили помощ от психолозите на БЧК, тъй като не можели да се примирят с мисълта, че са останали без най-скъпия си човек. Това разказа Цветелина Петрова от Червения кръст във Видин. Семейство с малко дете също е потърсило помощта на служителите на БЧК. Трима психолози и двама щатни служители на Българския червен кръст бяха вчера на място. Те ще останат и идните дни. Екипите БЧК били и едни от първите, пристигнали на мястото, след главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, служебния министър Йордан Бакалов и екипите на пожарната.

.

Чичо чака племенника си цяла нощ

  Чичо, който сам отгледал племенника си, го чака вчера цяла нощ на метри от първата блокада на пътя за цеха. Възрастният мъж не спря да звъни на любимия си роднина през цялото време с надеждата той да отговори на телефона си. По думите му апаратът на 25-годишния Христо давал свободно за кратко, но след това заглъхнал. „При първия свободен сигнал имах надеждата, че той е жив, че не е отишъл на работа по някаква причина, че нещо е станало и довечера ще се прибере вкъщи и ще обсъдим как е минал денят му. След това обаче чух, че той тъкмо е застъпил на смяна и най-вероятно е загинал”, разказа възрастният мъж. Той беше и сред първите, които очакваха представителите на кризисния щаб в общината, за да чуят най-страшното.

.

Прокуратурата влезе в офисите на „Видекс” АД

МОНИТОРСобственикът на завода Валери Митков (вдясно) заедно със сина си Емил, който изчезна при взрива в цеха.
СОБСТВЕНИКЪТ НА ЗАВОДА – АВЕР НА ПЪРВАНОВ, ЕКССЪДРУЖНИК НА КОВАЧКИМОНИТОРПрокуратурата извърши вчера обиски на всички офиси на фирма „Видекс”, която е собственик на взривения завод „Миджур”. Представители на държавното обвинение са претърсили и иззели документи от офисите на компанията в София и Горни Лом, след което тези помещения са били запечатани. Вчера в късния следобед на разпит в следствието бе извикан и собственика на завода. В съвета на директорите на акционерното дружество влизат Валери Митков, съпругата му Ирина Миткова и синът им Емил Митков. Председател на борда на директорите на „Видекс” АД е инженер Валери Митков. Той е професор в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. През март 2013 г. той е избран за велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България. Според неофициални данни Митков е личен приятел с бившия президент и настоящ лидер на партия АБВ Георги Първанов. Последният дори е присъствал на повторното откриване на фабриката в Горни Лом, след като цехът е бил затворен заради взрив. Освен това Митков е и бивш съдружник с енергийния олигарх Христо Ковачки в мини Чукурово.Дружеството е със седалище на софийския булевард „Янко Сакъзов”. Размерът на капитала му е 2.3 млн. лева. Към настоящия момент „Видекс” АД е основен дистрибутор на американската фирма „Аустин детанатор” – Чехия и завод „Заря” – Украйна.

.

Чорбаджиите с по 13 бона заплата на месец

КРАСИМИР КРУМОВ По 12 833 лева на месец средно са получавали членовете на борда на директорите на „Видекс” АД, показва анализът на официално публикувания годишен отчет на дружеството през 2012 година. Одит за 2013-а не е предаден, но цифрите в този отпреди две години опровергават изтекли вчера обяснения, че заплатите били ниски, защото и производителността на труда е била ниска. Според документа разходите за персонала през 2012 са били 1.136 милиона лева, като в сумата влизат и осигуровките, които се плащат от работодателя. 462 хиляди лева са отишли за възнаграждения на членовете на съвета на директорите на компанията, т.е. за собственика Валери Митков, за съпругата му Ирина Миткова и сина им Емил Митков. Това прави по 154 хиляди лева на година или 12 833 лева на месец. Като се извади тяхното възнаграждение за персонала – 102 души през 2012 остават 674 хиляди лева. Това дава средно 6607 лева годишно на човек или 550 лева на месец. Като се извадят 14,7 % осигуровки за сметка на работодателя, 11,1 % лични осигуровки и 10 процента ДОД, се получава средна заплата от 350 лева. От документите става ясно, че собствениците на завода са получавали 23 пъти повече.

.

Жертвите работели в „Миджур”, за да теглят кредити

 Всички избираха да рискуват живота си, за да могат да отидат в банката”, разказаха хората от Горни Лом.  „Ох, и днес оцелях”, казвал един от загиналите на близките сиПроверка установила – стара техника и само един изход във фабриката  Боян Благоев Служителите в бившия цех „Миджур” работелите там, за да могат да теглят кредити. Това разказаха пред „Монитор” жителите на Горни Лом. Работниците във фабриката подписвали трудови договори, което било рядкост в целия район. Благодарение на тях те можели да кандидатстват за потребителски кредит и да вземат пари в брой, с които да подредят живота си. „Някои си сложиха дограма, други си купиха печки. Взимаха по не повече от 250 левакато 50 даваха на банката. Тук обаче няма кой да ти даде повече от 1000 лева накуп и затова всички избираха да рискуват живота си, за да могат да отидат в банката”, разказаха хората от Горни Лом. Те обаче бяха категорични, че работниците рядко получавали целия размер на заплатите си и затова често ставали жертви на фирми за събиране на дългове. Това още повече ги принуждавало да останат на опасната си работа. „Брат ми отиваше на работа, а щом се върнеше, казваше: Ох, и днес оцелях”, разказа пред „Монитор” Таня, чийто брат е сред загиналите и който също имал кредит. Момчето често й споделяло, че условията на труд са под всякаква критика. Работниците нямали специални облекла, никой не спазвал правилата за безопасност, а тротилът от боеприпасите се трупал където има място, което било в абсолютен разрез с всякакви правила. По-високи заплати във фабриката получавали само по-старите работници, които имали някаква квалификация и работели от години в цеха. Техните възнаграждения стигали до 500 – 600 лева. Една от задачите им пък била постоянно да набират нови кандидати за работа, за да попълват бройката на хората, които често напускали от страх за живота си Слух за мъж, който е напуснал един час преди трагедията, обиколи вчера Горни Лом. Според мълвата дългогодишен работник е станал свидетел на немарливо боравен с боеприпаси не повече от час преди големия взрив. Малко след 15 часа работник рязал противопехотна мина, която се взривила. За щастие никой не пострадал. Мъжът, който никой обаче вчера не успя да намери, напуснал.Старо оборудване, липса на втори изход на цеха за утилизация и инструкции за безопасност при работа са част от нарушенията в барутната фабрика в Горни Лом. От началото на годината инспекцията по труда е съставила 7 акта на барутния завод „Миджур”. На 6 август инспекторите са направили съвместна проверка със службата „Контрол на общоопасните средства” (КОС) към МВР, при която са констатирани 13 нарушения. Сред тях е неправилно съхраняване на чували с отпадъци от тротил, захвърлени между цеховете, които пречели на бързата евакуация в случай на авария. „Били са в неподходящи помещения. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, заяви още министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Собственикът на завода Валери Митков изрази съмнение трагедията да е следствие на нарушения в технологията. „Смятам, че противопехотните мини не могат да нанесат такива разрушения, за които чух, че са станали“, заяви Митков, чийто син е сред жертвите на взрива. Периодичните проверки на инспекцията по труда са установили още, че във фабриката има текучество на кадри, което се отразявало и на обучението на персонала.

.

Петгодишно дете остана сираче

  Петгодишно момче остава сираче, след като родителите му загинаха при взрива в завод „Миджур”. „В момента техни близки се грижат за детенцето“, заяви социалният министър Йордан Христосков. Семейството от село Средногрив има още един син, на 25 г. Загиналите мъж и жена са работили дълги години в Кипър с големия си син. Преди време обаче решили да се върнат у нас и започнали работа във фабриката в Горни Лом. „Големият им син остана да работи в Кипър, но преди месец-два и той се прибра в село. Гледаше малкия си брат, те имат много добра връзка двете момчета”, разказа кметският наместник на село Средногрив Красимир Кирилов. Втората жена, която загина, също се преместила в селото, за да гледа майка си, която била на легло. Жената има 16-годишна дъщеря, която вчера отишла до фабриката с надеждата да чуе добри новини.  „Майката на загиналата все още не знае за инцидента. Идваха от „Социални грижи”, но ги посъветвах да не й казват сега, да изчакаме”, допълва още Кирилов.

.

Енергетикът на завода: Причината е човешка грешка

  Според енергетика в завод „Миджур” Цецо Антов инцидентът е станал заради човешка грешка при отваряне на мините. „Има работници на 3 – 4 дни, до седмица опит. Не се знае кой какво е работил. Работи се на струг, ръчно се отварят мините”, заяви Антов. Роднини на жертвите твърдят, че близките им започвали работа само след психотест. Социалният министър Йордан Христосков призна, че въпреки многото нарушения заводът не е затворен, защото е бил единственият източник на препитание за местните. Възнагражденията обаче са били повече от скромни – 240 лв. на месец. „Съпругът ми отиде в завода, защото три години стоя без работа“, разказа през сълзи жената на един от загиналите. „Не може да се твърди категорично, че някое от тези нарушения е причина за инцидента, но съвместната проверка с КОС показва, че със сигурност те са спомогнали за трагедията”, заяви  Христосков.

.

Инспекцията по труда затваря цеховете

Йордан Христоков и Йордан Бакалов (вдясно). Главната инспекция по труда вече издаде акт за затваряне на фабриката в Горни Лом. „Едва ли някога този завод ще заработи – казвам това предварително.  При тези условия той не трябва да работи. Повече не трябва да се допуска риск за жертви”, заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Вчера следобед той лично съобщи на близките на жертвите, че няма надежда да има оцелели след взрива. По думите на Хрискосков все още е рано да се говори за социалните права на близките на жертвите. Въпреки това ръководеното от него ведомство вече разполага със списък на хората, които да получат подкрепа. Това, което може да направи държавата, е да подпомогне с до 10 000 лв. семействата на починалите. Отпускането на помощта трябва да бъде гласувано от Министерския съвет.

.

Проверяват русенския „Дунарит”

Започва незабавна проверка на русенския завод за проектиране и производство на военни и машиностроителни материали „Дунарит” АД. Това е решено на спешно свиканата вчера от областния управител Симеон Иванов работна среща. Участници в нея бяха служители от дирекция „Инспекция по труда” – Русе, и „Контрол на общоопасните средства” към ОД МВР – Русе, съобщават от областната администрация. След приключване на проверката Ирена Николаева, директор на дирекция „Инспекция по труда” – Русе, се задължава да предостави на областния управител доклад за резултатите, предписанията и сроковете за изпълнението им. „Дунарит” е сред заводите, които утилизират боеприпаси.

.
.

.

.

България: други материали

.

Анкета

трябва ли да слагаме коланите на задните седалки в автомобила?

спасяват само когато се кара до 80 км./ч

кат само си търси начин да глобява

Гласуване