Как да отгледаме лимоново дръвче от семе?

3
Добави коментар
how2bg
how2bg

Седите си вкъщи и изведнъж ви хрумва да си сложите лимон в чая, само се пресягате към домашното дърво и витамините за днешния ден са осигурени. Звучи много примамлива идея, но за да я осъществите трябва да положите усилия и да се заредите с много търпение, понеже като всяко дръвче и това ще има нужда поне от 3-6 години за достигане на зрялост и даване на плод. Хубавото е, че и самото растение е красиво и ще ви радва със свежите си зелени листенца и появата на цвят.

Ще имате нужда от един лимон и тъй като е само един, можете да се охарчите за био вариант, защото иначе няма да имате никаква гаранция, че ще се роди хубаво дръвче.

Другата основна съставка разбира се е пръстта – намерете добра смес с органична тор.

Първоначално отглеждайте семенцето в малка саксия от порядъка на 15 см дълбочина с дренажни дупчици на дъното. Ще трябва да предвидите и много по-голяма саксия за момента, в който се покаже стръкчето лимон, за да го присадите. Новата саксия може да бъде дълбока от 25 до 40 см и да има широчина от 30 до 45 см в диаметъра. Не се притеснявайте, ако в началото саксията не приляга на малкото стръкче, то ще се чувства много удобно. След няколко години, ако му отеснее това пространство, може да се наложи пак да смените дома му.

Лимоните имат нужда от много светлина, особено, когато разсадът израства ще се нуждае от 10-14 ч осветление дневно. Ако нямате слънчев прозорец, ще трябва да си намерите рефлекторна лампа.

Как да засадим семенцето?

Овлажнете почвата – сложете малко пръст в една кофичка и смесете с вода, докато стане мека и влажна.
Напълнете саксията с влажната почва и оставете около 3 см под ръба
Разрежете лимона и изберете семе, което изглежда пълно с живот. Сложете го в устата си и се опитайте да изсмучете целия сок и всички полепнали по него частици от лимона, докато накрая не остане никакъв вкус. Не го дъвчете и не вадете семето от устата си до неговото засаждане, то не трябва да изсъхва.
Засадете семето на около 1.5 см под нивото на повърхността. Покрийте го напълно с пръст и го полейте внимателно с вода.
Покрийте саксията с найлоново фолио като направите няколко дупчици да диша, това ще държи семето на топло и влажно.
Поставете саксийката в топла зона от дома ви и го наблюдавайте през следващите няколко дни. Не позволявайте почвата да изсъхва напълно, контролирайте топлината – прекаленото загряване ще доведе до загниване на семето. Щом почвата стане достатъчно топла, вече можете да отстраните фолиото.
Две седмици след засаждането ще забележите делено стръкче да пробива повърхността. Ако още държите фолиото, веднага го премахнете да не пречи на израстването.  Поставете саксията на директна слънчева светлина. Като стане на по-малко от два месеца възраст, вече можете да присадите стръкчето в по-голяма саксия.

За да расте здраво вашето лимонче ще има нужда от:

–          Вода – осигурявайте постоянна влажност на почвата, особено докато дръвчето е младо. Не позволявайте обаче да седи в локва от вода, затова и саксията ви трябва да има дренажни отвори на дъното.

–          Слънчева светлина – поставете саксията на слънчев прозорец, където ще получава 8 часа директна слънчева светлина или осигурете подходящо изкуствено осветление.

–          Подхранване – щом дръвчето придобие повече листенца го наторете. Изровете малко пръст в основата му и сложете натурална тор. Можете да наторявате по два пъти в годината или повече ако се налага, но никога на го преторявайте, в това отношение по-добре да торите по-малко, отколкото да прекалите.

–          Любов – може и да звучи налудничаво за хората, които не са отглеждали растения досега, но много любители на градинарството и оранжериите ще споделят, че вниманието, с което обграждате растенията има голямо значение. Докосвайте леко листенцата, можете нежно да ги почиствате от прах, пейте на дръвчето, говорете му, само недейте да танцувате с него! Създайте си навика да го оглеждате за изсъхнали листа и за вредители по почвата. Ако давате всичко необходимо на дръвчето, ще се радвате на хубав плод.