Поставяне на фаянсови плочки – стъпки

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

След подготвяне на основите за поставянето на стенните плочки, следва същинската част, а именно тяхното залепване. Това, с което започва този важен момент е хоризонтално начертаване на линия върху стената.  Преди да маркирате основата е необходимо да вземете предвид пространството, което остава до тавана и съответно до пода – то трябва да бъде така пресметнато, че до тавана трябва да има място за поставянето на две плочки.

Преди залепянето на последния ред плочки се поставят подовите, което се процедира с цел застъпване със стенните. По този начин се понижава риска от проникване на вода между фугите на плочките. Самото поставяне се препоръчва да започне отляво надясно, следвайки посоката на вътрешните ъгли.

Практиката показва, че при нивелирането на плочките по време на тяхното поставяне се избягва възможността от наклон, който неминуемо ще направи накрая впечатление. Използването на качествено лепило също представлява не по-маловажен компонент, от който зависи в големи степени издръжливостта и влагоустойчивостта на фаянсовите плочки.

Според редица специалисти, избирането на гъвкави лепила улеснява в значителни степени задачата по поставянето на плочките, тъй като не се налага придържане на залепените с летва.

Обикновено времето, което трябва да се изчака преди преминаването към фугирането е едно денонощие.

Фугирането представлява поредната стъпка от процеса по освежаване и разкрасяване вида на мокрото помещение. За постигане на възможно най-добри резултати играят ключова роля следните няколко елемента: качественото подготвяне/почистване на пространството между фугите, методи на разнасяне на самата смес за фугиране, и не на последно място разбира се тяхното оформяне.

Спазването и изпълнението на всички тези точки гарантират оптимални резултати, а именно издръжливост и висока степен на влагоустойчивост.

Какъв е смисълът от почистването на пространството между фугите?

При поставянето на самите плочки, последвано от покриването им със специална фугираща смес, обикновено по повърхността им остават петна, които трябва да бъдат премахнати. Освен това, след засъхването на лепилото остават остатъци, които също следва да бъдат изчистени.

Колкото до правилните методи на почистване, заложете на обикновена, леко навлажнена гъба, с която задачата по изчистването на плочките се превръща в много приятна и лесна. Настрана от това, благодарение на лекото почистване с кърпа се гарантира перфектно сцепление. Съвсем накрая, процеса по фугиране приключва с леко забърсване на плочките със суха кърпа.