Сексистки послания от рекламното минало

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Сексистки послания от рекламното минало

03.10.2015 г., 01:12

„Не плачи, скъпа, не си изгорила бирата!“. 

Една реклама от това лято в Лондон предизвика вълна от недоволство сред британската общественост. 

Рекламата беше на хранителната добавка Protein World и показва жена в добра физическа форма под мотото „Готови ли сте?/ Готово ли е тялото ви за плажа?“. Визията провокира повече дебати от всяка друга реклама през 2015 г., показана във Великобритания, посочва Business Insider. 

Кампанията вървеше главно в метростанции в английската столица. Срещу нея подадоха оплаквания минувачи и хора, които са я видели няколко пъти. Те изпратиха жалби до британския рекламен регулатор Advertising Standards Authority (ASA), а той се нуждае само от една жалба, за да започне разследване на рекламното съдържание където и да се намира то, включително и в интернет. Повечето от жалбоподателите са посочили, че рекламата представя нереалистична идея за женското тяло, която може да накара много от жените във Великобритания да си внушат, че тяхното тяло е грозно. 

Ето я и нея. 

Някои зрители във Великобритания призоават за пълна забрана на рекламите, които окуражават жените да отслабват. Те определят тези реклами като „сексистки“. Британският министър Каролин Ноукс дори поде акция за забрана на твърде слаботелесните модели в рекламите на облекло. 
А всичко някога е било съвсем, съвсем различно. По повод споровете около тази кампания, американски наблюдатели припомнят някои от най-неприятните, най-скандални послания в илюстровани реклами, публикувани на страниците на списания в Щатите през 20 век. Ето някои примери, които със сигурност са пряка форма на сексизъм чрез маркетинг, каквато днес рядко някой би си позволил. 
Вижте по-долу. 
  Реклама на кетчупа Heinz от 1950 г. започва с изречението „Повечето съпрузи, в днешно време, спряха да бият жените си…“ Van Heusen, 1951 г.: „Покажи й, че това е мъжки свят“.  Chase & Sanborn, 1952: Рекламата илюстрира какво би се случило, ако съпругът разбере, че кафето му не е хубаво… Бутилката на Alcoa Aluminum от 1953 г. се отваря „без нож, без отварачка и дори без съпруг“.  Pitney-Bowes, 1953 г.: „Това е толкова лесно да се използва, че „дори една жена без техническо мислене би се справила..“. Pitney-Bowes, 1953 г. Познайте кой трябва да измие планините от чинии у дома? Budweiser през 1956 г. с послание, което може да се преведе в общи линии като „Ние сме задоволили повече съпрузи от всяка жена“.  Жената е досаден товар за издърпване и спасяване в реклама на Drummond от 1959 г.  Най-важното за кафето: колко доволен ще бъде съпругът. 1963 г. „Рано или късно жена ви ще подкара колата към дома. Това е причината да си купите евтиния и лесен за поправка Volkswagen“. Послание на реклама от САЩ през 1964 г.  Brown & Williamson, 1967 г.: „Цигарите са като жените. Най-добрите са тънки и богати.“ През 1968 г. American Airlines настоява клиентите й да мислят за стюардесите като за техни майки.