Защо науката всеки път се представя като сензация | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

През последните 25 години учените представят своите открити все по-често в оптимистичен и сензационен вид – твърдят холандски учени, които изучавали материали от научни списания и статии. Резултатите от тяхното изследване ще бъдат публикувани в новия брой на British Medical Journal.

Психиатърът Кристиан Винкерс и колегите му анализирали огромен брой научни статии на английски език, публикувани между 1974 и 2004 г. и оценявали използваните в тях думи по 25 „позитивни“ и 25 „негативни“ признака. Текстовете с минимум една „позитивна“ дума се е увеличило от 2 процента ((в периода 1974-1980) до 17.5 процента през 2014. За „негативните“ думи употребата през този период е останала постоянна и е на ниво от около 1.1 процент от всички използвани думи.

В списъка на „позитивните“ (сензационни) думи попаднали определения като „поразителен“, „страхотен“, „забележителен“, „вдъхновяващ“, „феноменален“, „уникален“.

В списъка с „негативите“ влизат думи като „тревожен“, „разочароващ“, „безнадежден“, „неприемлив“ и прочее.

Винкерс смята, че тази тенденция не отразява научния прогрес и наистина големите научни открития, а по-скоро е стремеж научните постижения да се представят всеки път като сензация и резултатите от работата на учените да се преувеличават – за да се даде по-голяма тежест на техните постижения. Една от причините за това е огромния брой научни открития и изобретения, поради което се налага учените да доказват уникалността на собствените изследвания, за да могат да ги публикуват. През последните години все по-често в научните статии се използва думата „novel“ (новаторски, иновационен).

Кристиан Винкерс обяснява също така, че увеличаването на помпозните и сензационни епитети през последните години се среща в статии на учени, които работят извън Великобритания, САЩ и Канада. Но това се отнася само до списанията – в научните книги няма такава тенденция.

„Ако всяка ново изследване е „иновационно“ и „уникално“, става много трудно да бъдат разбрани неговата реална ценност. Думите, с които се разпространяват резултатите от научните изследвания нямат нищо общо с тяхното съдържание и реален смисъл и тяхната цел е единствено да се привлече вниманието на аудиторията“ – резюмира Винкерс.