Нов СпейсШипТу ще бъде представен на 19 февруари

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб на Върджин Галактик „СпейсШипТу“ по време на конструкцията – снимката е заснета през май 2015 година. Credit : Virgin Galactic

6 януари 2016 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Частната космическа компания Върджин Галактик ще покаже на 19-ти февруари своя втори космически кораб „СпейсШипТу“ и ще му даде официално име. Това ще се случи 15 месеца след катастрофата на първия космически кораб, която доведе до смъртта на пилот.

Събитието по официалното представяне на новия кораб е затворено, достъпно само с покани. Специален гост на него ще бъде проф. Стивън Хокинг, известен теоретичен физик и космолог.

„Ние сме изключително почетени от факта, че Стивън реши да ни помогне да представим нашия нов космически кораб през февруари, ако той се чувства достатъчно добре“, оповести сър Ричард Брансън, милиардерът, основал Върджин Галактик. Брансън е дал на Стивън Хокинг безплатен билет за полет в космоса като подарък. До този момент това е единственият безплатен космически полет, който е осигурен на човек. Стивън Хокинг ще се възползва от него само ако здравето му го позволи.

Физикът е почти напълно парализиран вследствие на заболяване от амиотрофична латерална склероза. Това не му попречи през 2007 година да лети на специален тренировъчен самолет на НАСА, чрез който изпита състояние на безтегловност, подобно на това при космически полет. Полетът не доведе до допълнително влошаване на болестта.

Стивън Хокинг неведнъж се е възхищавал от дейността на Върджин Галактик, която обещава да осигури туристически полети в космоса за всеки човек. За съжаление компанията преживя тежка трагедия. На 31 октомври 2014 година първият космически кораб „СпейсШипТу“ се разпадна над пустинята Мохаве по време на тренировъчен полет. При полета загина пилотът Майк Олсбъри, а вторият пилот Пийт Сиболд беше тежко ранен.

Причината за катастрофата бе не технически дефект, а човешка грешка. Поради неясна причина Олсбъри активирал спирачната система на кораба в момент, когато аеродинамичното натоварване е било твърде силно.

По времето на аварията вторият кораб „СпейсШипТу“ бе завършен на около 65%. Сега към него са добавени защити, които биха попречили на аварията да се случи отново, ако пилот пак сбърка и активира спирачните системи предварително.

Източник: Collect Space

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/