Започваме Новата 2016 година с финансов оптимизъм

2
Добави коментар
vaksen1
vaksen1

В ситуация на нарастваща валутна нестабилност и срутващи се банки финансовият оптимизъм на българите остава висок: това показват резултатите от НЕпредставителното Асоциологическо проучване на ПР1 България.

Кризата не е за всеки, Синеморец.

На въпроса колко е голям дългът от 16 милиарда 60% от запитаните казват, че не се интересуват от проблема, тъй като отдавна са закупили швейцарска банка. Това доказва за пореден път, че злобните подмятания по средствата за масова информация, че българите са финансово неграмотни и нямат понятие от икономика, всъщност са пълни спекулации и издават тотално непознаване на българския финансов гений. В крайна сметка, никой не е избрал подвеждащия отговор, че 16 млрд. са равни на 14 млрд., което доказва освен всичко друго, че българите умеят да смятат добре.

Разбира се, някои педантични критици биха се заяли, че 15% са избрали отговора че 16 млрд. лв. е по-добре от 8 млрд. евро с аргумента че паричната стойност в двата случая е практически една и съща. Подобно тълкувание също издава непознаване на фактите, тъй като е съвсем очевидно че българите смятат, че взимането на левов дълг винаги ще си изплати рисковете, тъй като при наличието на толкова пробойни в българската банкова система, през които непрестанно изпадат и се губят милиарди, не се знае колко може да падне курсът на българския лев в най-скоро време. А еврото, въпреки случилите му се в последно време сътресения, има голяма опасност да се задържи стабилно, тъй като то все все пак се управлява от ЕЦБ, не от БНБ.

Финансов оптимизъм за 2016 година.

Именно защото са убедени в безперспективноста на местната финансова система, българите уместно се насочват към швейцарската, която доста успешно е преживяла две войни и няколко кризи. Въпреки че предвид гореописаната ситуация, не сме сигурни дали избралите този отговор просто не са се пошегували.

Доста по-сериозни са хората, които са избрали отговора “Това не е дълг, това е инвестиция в бъдещето”. Макар че са само 10%, тези хора са от щастливото малцинство за което държавата все пак се грижи: я работят в държавната администрация на някаква изключително специализирана и тайнствена длъжност, я се подвизават в политиката на подобна длъжност. За тези хора държавният дълг е необходимост: иначе не биха могли да получат заплатите си.