Витамин B6 Пиридоксин: Употреба, Взаимодействие, Дози, Странични Ефекти

1
Добави коментар
HyrsBG
HyrsBG

Публикувана на 28 November 2015 |
Обновена на 13 December 2015 |
Добавена към Статии

Витамин Б6 Пиридоксин – Обща Информация

Пиридоксинът познат още като Витамин B6 е хранителна добавка от групата на витамините. Той се съдържа в някои храни, такива като житни растения, боб, зеленчуци, черен дроб, месо и яйца. Той може да бъде синтезиран и в лабораторни условия.

Пиридоксинът се използва за предотвратяване и лечение на ниски нива на пиридоксин (пиридоксин дефицит) и „уморена кръв“ (анемия), която може да е в резултатът от ниските нива. Той се използва и за сърдечно-съдови заболявания; висок холестерол; намаляване на кръвните нива на хомоцистеин, химикал, който може да бъде свързан с болест на сърцето; подпомагане на запушени артерии да останат отворени след процедура с балон(ангиопластика), който да ги отблокира.

Жените използват витамин б6 за предменструален синдром (ПМС) и други проблеми на менструацията, „сутрешно прилошаване“ (гадене и повръщане) в ранна бременност, спиране на потока на мляко след раждането, депресия въз основа на бременност или на употребата на противозачатъчни хапчета; както и помага при симптомите на менопаузата.

Витамин B6 се използва също за лечение на болестта на Алцхаймер, дефицит на вниманието, разстройство с хиперактивност (ADHD), синдром на Даун, аутизъм, диабет и свързани неврологични болка, сърповидно-клетъчна анемия, мигрена, астма, синдром на карпалния тунел, нощни спазми в краката, мускулни спазми, артрит, алергии, акне и различни други състояния на кожата, както и безплодие. Той се използва и за замаяност, морска болест, предотвратяване на свързана с възрастта дегенерация на макулата от очни заболявания (AMD), припадъци, конвулсии, дължащи се на повишена температура; двигателни разстройства (тардивна дискинезия, хиперкинеза, хорея), както и за увеличаване на апетита и помага на хората да помнят сънищата си.

Някои хора използват Vitamin B6 Pyridoxine за стимулиране на имунната система, при инфекции на очите, инфекции на пикочния мехур и за превенция на рак и камъни в бъбреците.

Също тайа Vitamin B6 Pyridoxine се използва за преодоляване на някои вредни странични ефекти, свързани с лъчетерапия и лечение с лекарства, като например митомицин, прокарбазин, циклосерин, флуороурацил, хидразин, изониазид, пенициламин и винкристин.

Пиридоксинът често се използва в комбинация с други витамини от групата на витамин B.

Може би си спомняте рецепта с лекарства, наречена Bendectin, е била използвана за сутрешното гадене по време на бременност. Bendectin съдържаше пиридоксин и сънотворен антихистамин, наричан доксиламин. Създателите на Bendectin го изтеглиха от пазара през 1983 г., тъй като сметките за защита на техния продукт много нарстнаха. Опонентите заключват, че може да са отговорни за вродени дефекти. В същото време, един продукт, наречен Diclectin, който е подобен на Bendectin, бил на разположение в Канада и изследванията, показаха, че нито пиридоксин нито Bendectin изглежда да са причинители на вродени дефекти при животни. След като Bendectin бе отстранен от пазара, не е имало намаляване на вродените дефекти, но болничните справки за бременност, свързана с гадене и повръщане се удвоили.

Как действа vitamin b6?

Пиридоксинът е необходим за правилното функциониране на захари, мазнини и протеини в тялото. Също така е необходим за правилния растеж и развитие на мозъка, нервите, кожата и много други части на тялото.

Другите имена на Витамин Б-6 Пиридоксин:

Adermine Chlorhydrate, Adermine Hydrochloride, B Complex Vitamin, B6, Chlorhydrate de pyridoxine, Complexe de Vitamines B, Phosphate de Pyridoxal, Piridoxina, Pyridoxal, Pyridoxal Phosphate, Pyridoxal 5 Phosphate, Pyridoxal-5-Phosphate, Pyridoxamine, Pyridoxine HCl, Pyridoxine Hydrochloride, Pyridoxine-5-Phosphate, P5P, P-5-P, Vitamin B-6, Vitamina B6, Vitamine B6.

Употреба на Витамин Б6 Пиридоксин:

Ефективен при:

• Анемия (сидеробластна анемия). Пероралният прием на пиридоксин перорално е ефективен за лечение на наследствен вид анемия, наречена сидеробластна анемия.

• Някои пристъпи при кърмачета (пиридоксин зависими гърчове). Интравенозното въвеждане на пиридоксин интравенозно (от IV) контролира пристъпите при кърмачета, които са причинени от пиридоксин зависимост.

• Пиридоксин дефицит. Перорален прием на пиридоксин е ефективен за предотвратяване и лечение на недостиг на пиридоксин.

Вероятно ефективен при:

• Високите нива на хомоцистеин в кръвта. Прием на пиридоксин, перорално самостоятелно или заедно с фолиева киселина, е ефективен за лечение на високи нива на хомоцистеин в кръвта.

Възможно ефективен при:

• Макулна дегенерация. Някои изследвания показват, че прием на пиридоксин с други витамини, включително фолиева киселина и витамин В12, може да помогне за предотвратяване на загубата на зрение, причинено от болестта на очите, наречена свързана с възрастта дегенерация на макулата.

• Разтройство на поведението при деца, причинено от ниски нива на серотонин (хиперкинетично синдром церебрална дисфункция). Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин, перорално, може да има благоприятен ефект върху деца с разстройство на поведението, предизвикано от ниски нива на серотонин.

• Високо кръвно налягане. Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин може да понижи кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане.

• Камъни в бъбреците. Има известни доказателства, че приемът на пиридоксин, самостоятелно или в комбинация с магнезий, може да намали риска от камъни в бъбреците при хора с наследствено заболяване, което увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците (тип I първична хипероксалурия). Въпреки това, той не изглежда да помага на хората с други видове камъни в бъбреците.

• Рак на белия дроб. Прием на Витамин Б-6 Пиридоксин перорално изглежда намаляват риска от рак на белия дроб при хора, които пушат.

• Разстроен стомах и повръщане по време на бременност. Някои изследвания показват, че пиридоксинът не подобрява симптомите на леко до умерено гадене, колкото на силно гадене. Американският колеж по акушерство и гинекология счита, чепиридоксинът е на първа линия за лечение на гадене и повръщане, предизвикано от бременността. Пиридоксин плюс доксиламин се препоръчва за жени, които не се чувстват по-добре, когато се лекуват само с пиридоксин.

• Предменструален синдром (ПМС). Има известни доказателства, че приемът на пиридоксин перорално може да подобри симптомите на ПМС, включително болки в гърдите. Трябва да се използва най-ниската ефективна доза. По-високи дози ще увеличат риска от странични ефекти и не са склонни да увеличат полезните ефекти.

• Двигателни разстройства (тардивна дискинезия). Прием на пиридоксин изглежда  подобрява двигателни нарушения при хора, приемащи лекарства за психични разстройства.

Възможно неефективен при:

• Болестта на Алцхаймер. Някои данни сочат, че приемът на добавки пиридоксин не намалява риска от болестта на Алцхаймер при възрастните хора.

• Аутизъм. Ежедневният прием на пиридоксин с магнезий не подобрява аутистично поведение при децата.

• Синдром на карпалния тунел. Въпреки че някои ранни изследвания показват, че пиридоксин може да облекчи някои симптоми на синдрома на карпалния тунел, изследванията показват, че тази добавка не е в полза на хората с това състояние.

• Умствена функция. Ежедневният прием на пиридоксин, заедно с фолиева киселина и витамин В12, не изглежда да подобрява умствената функция при по-възрастните хора.

• Мозъчен инсулт. Прием на пиридоксин перорално не изглежда да предотвратява появата на друг инсулт при хора с анамнеза за инсулт.

Недостатъчно доказателства при:

• Предотвратяване на повторно запушване на кръвоносни съдове след ангиопластика. Доказателство за предимствата на пиридоксин за предотвратяване на повторното запушване на кръвоносните съдове след ангиопластика са непоследователни. Някои данни сочат, че приемът на фолиева киселина, витамин В12 и пиридоксин биха могли да бъдат от полза. Въпреки това, други изследвания не установяват никаква полза.

• Астма. Ефективността на добавки пиридоксин при деца с астма е неясна.

• Сърбеж и възпалена кожа (атопичен дерматит (екзема)). Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин ежедневно в продължение на 4 седмици не намалява симптомите на екзема при деца.

• Дефицит на внимание, хиперактивност (ADHD). Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин перорално, с или без високи дози витамини от група В, може да помогне на ADHD. Все пак, изследванията, проведени с използване на високи дози пиридоксин и витамини, изглежда не показват никакъв ефект върху симптомите на ADHD.

• Депресия. Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин може да намали симптомите на депресия при жени в менопауза, но не и при всички хора.

• Болезнени периоди (дисменорея). Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин ежедневно може да намали болезнените периоди.

• Нервните проблеми, причинени от диабет. Доказателства за ефектите на пиридоксин в хора с нервни проблеми, причинени от диабет са непоследователни. Някои изследвания показват, че прием на пиридоксин с тиамин ежедневно намалява тежестта на симптомите, докато други изследвания показват, че няма никаква полза.

• Висока кръвна захар по време на бременност (гестационен диабет). Някои ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин ежедневно в продължение на 2 седмици, може да намали нивата на захарта при жени с висока кръвна захар по време на бременност. Въпреки това други ранни изследвания показват, че няма никаква полза от пиридоксин за това състояние.

• Увреждане на нерв, причинено от медикаменти за туберкулоза. Ранни изследвания показват, че ежедневен прием на пиридоксин може да намали увреждането на нервите, причинено от лекарства за туберкулоза.

• Спиране на кърмата. Ранни изследвания показват, че ежедневният прием на пиридоксин, в продължение на 6-7 дни, не спира производството на кърма.

• Усложнения при бременност. Прием на пиридоксин по време на бременност не изглежда да намалява риска от еклампсия, прееклампсия или преждевременно раждане, но може да се намали риска от кариес.

• Припадъци, причинени от висока температура (гърчове). Ранни изследвания показват, че прием на пиридоксин ежедневно в продължение на 12 месеца не намалява повторната поява на гърчове, причинени от висока температура.

• Увреждане на нерв, причинено от химиотерапия. Ранни изследвания показват, че пиридоксин може да помогне за обръщане на увреждането на нервите, причинено от химиотерапия с винкристин.

• Стимулиране на имунната система.

• Мускулни крампи.

• Проблеми с очите.

• Бъбречни проблеми.

• Нощни крампи на краката.

• Артрит.

• Алергии.

• Лаймска болест.

• Други състояния.

Странични ефекти на Витамин B6:

Пиридоксинът е безопасен за повечето хора, когато се използва по предписаният начин.

Vitamin B-6 е вероятно безопасен, когато се приема перорално в количества, по-големи от препоръчителната хранителна надбавка. При някои хора, пиридоксин може да причини гадене, повръщане, болки в корема, загуба на апетит, главоболие, изтръпване, сънливост и други странични ефекти.

Продължителната употреба на високи дози е опасна. Това може да причини някои мозъчни и нервни проблеми.

Специални предпазни мерки и предупреждения:
Бременност и кърмене: Пиридоксинът е безопасен за бременни жени, когато се приема под надзора на техния доставчик на здравни услуги. Той понякога се използва по време на бременност, за да се контролира сутрешното гадене. Високите дози не са безопасни. Високите дози могат да причинят гърчкове при новородените.

Витамин B6 е безопасен за кърмещи жени, когато се използва в количества не по-големи от 2 мг на ден (препоръчителната хранителна надбавка). Избягвайте използването на по-големи количества. Не е известно достатъчно за безопасността на пиридоксин в по-високи дози при кърмещи жени.

Взаимодействия на Vitamin B6 Piridoxine с други лекарства и препарати:

Умерени взаимодействия:

• Амиодарон (Cordarone) взаимодейства с пиридоксин (витамин В6)

Амиодарон (Cordarone) може да повиши вашата чувствителност към слънчева светлина. Прием на витамин В6 (пиридоксин), заедно с амиодарон (Cordarone), може да увеличи шансовете за слънчево изгаряне, поява на мехури или обриви по участъци от кожата, изложени на слънчева светлина. Не забравяйте да носите слънцезащитен крем и предпазно облекло, когато прекарвате време на слънце.

• Фенобарбитал (Луминал) взаимодейства с пиридоксин (витамин В6)

Тялото разгражда фенобарбитал (Луминал), за да се отървете от него. Пиридоксинът може да увеличи бързината на тялото да разгражда фенобарбитал (Луминал). Това може да намали ефективността на фенобарбитал (Луминал).

• Фенитоин (Dilantin) взаимодейства с пиридоксин (витамин В6)

Тялото разгражда фенитоин (Dilantin), за да го изхвърли навън. Пиридоксинът (витамин В6) може да увеличи бързината, с която тялото разгражда фенитоин. Прием на пиридоксин (витамин В6) и прием на фенитоин (Dilantin) може да да намали ефективността на фенитоин (Dilantin) и да увеличи вероятността от гърчове. Не приемайте големи дози пиридоксин (витамин В6), ако приемате фенитоин (Dilantin).

Малки взаимодействия:

• Леводопа взаимодейства с пиридоксин (витамин В6)

Тялото разгражда леводопа, за да се отървете от него. Витамин В6 (пиридоксин) може да увеличи скоростта, с която тялото разгражда и изхвърля леводоп. Повечето хора приемат леводопа заедно с карбидопа (Sinemet). Карбидопа предотвратява това взаимодействие. Ако приемате леводопа, без карбидопа не приемайте витамин В6.

Препоръчителни дози за дневен прием:

Перорално:

• За недостиг на витамин В6 при възрастни: обичайната доза е спад от 2.5-25 мг дневно в продължение на три седмици, след това: 1.5-2.5 мг дневно като поддържаща терапия.

• За недостиг на витамин В6 при жени, приемащи противозачатъчни хапчета: дозата е 25-30 мг на ден.

• За симптоми на предменструален синдром (PMS): дневната доза е 50-100 мг. Прилагани са дози до 500 мг на ден, но дневните дози над 100 мг не изглежда да имат допълнителна полза и могат да повишат риска от вредни странични ефекти.

• За наследствена сидеробластна анемия: първоначално се използва 200-600 мг на ден, намаля се до 30-50 мг дневно след подобрение.

• За камъни в бъбреците: Ежедневно се използва 25-500 мг.

• За лечение на късна дискинезия: 100 мг на ден и се увеличен седмично до 400 мг на ден, приложен в две отделни дози.

• За предотвратяване на макуларна дегенерация: 50 мг дневно в комбинация с витамин В12 (цианкобаламин) 1 000 мкг и фолиева киселина 2,500 мкг.

• За гадене по време на бременност: 10-25 мг пиридоксин три или четири пъти дневно; алтернативно, 75 мг пиридоксин забавено освобождаване комбиниран с 12 мкг витамин В12 (цианкобаламин), 1 мг фолиева киселина и 200 мг калций (PremesisRx) се използва ежедневно като FDA е одобрено предписание на продукт за гадене по време на бременност.

Препоръчителни дневни дози на витамин B6 са:

Бебета 0-6 месеца, 0.1 мг; Бебета 7-12 месеца, 0.3 мг; Деца 1-3 години, 0,5 мг; Деца 4-8 години, 0,6 мг; Деца 9-13 години, 1 мг; Мъжките 14-50 години, 1.3 мг; Мъжките над 50 години, 1.7 мг; Женските 14-18 години, 1.2 мг; Женските 19-50 години, 1.3 мг; Женските над 50 години, 1.5 мг; Бременните жени, 1.9 мг; и кърмещи жени, 2 мг. Някои изследователи смятат, ДПД за жените 19-50 години трябва да бъдат увеличени до 1.5-1.7 мг на ден. Препоръчителната максимална дневна доза е: Деца 1-3 години, 30 мг; Деца 4-8 години, 40 мг; Деца 9-13 години, 60 мг; Възрастни, бременни и кърмещи жени, 14-18 години, 80 мг; и възрастни, бременни и кърмещи жени, над 18 години, 100 мг.

публикувана от
Пламен Раданчев

Пламен Раданчев – Консултант в Хърс.БГ