Меркел подава оставка през март | Temaonline.bg

3
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

Месец март ще се превърне в съдбоносен за германския канцлер Ангела Меркел по време на провинциалните избори и втората среща на върха на лидерите на държавите от ЕС – коментира германският политически анализатор Михаел Шпренг.

„Меркел е в голяма опасност. Може да се окаже, че положението толкова ще се изостри, че тя да бъде принудена в Бундестага да бъде поставен въпроса за доверието към нея“ – заяви Шпренг в интервю за в. Österreich“ политическият съветник Михаел Шпренг.

 

Михаел Шпренг дава на Меркел само два месеца на власт
––––––––––––

На въпрос дали Меркел ще се откаже от всичко, Шпренг отговоря, че това е възможност, макар и много малко вероятна. „ Меркел се движи между полюсите на „загуба на доверие“ и „загуба на мощ“. Моята прогноза е, че тя ще преговаря с ЕС до последната секунда и ще открие, че всичко, което е опитала, не е било използвано. След това тя ще намери компромис, който ще трябва да обединява както горна граница за бежанците, така и затваряне на границите“.

Попитан кой може да стане наследник на Меркел, ако тя се оттегли от поста, експертът вижда един-единствен човек – сегашния финансов министър Волфганг Шойбле. „Но само като преходен канцлер до 2017 г., не повече.

 

Ханс-Йоахим Маац:

Меркел няма връзка с реалността

 

Реномираният германски психоаналитик Ханс — Йоахим Маац коментира за германското издание на Huffington Post, грешките на Меркел по отношение на „бежанската криза“. Маац нарича нейната политика „заплаха за Германия и за Европа и казва: 

„Като всички големи политици Меркел страда от „самонадценяване“, която е имунизира срещу всякаква критика. Нейната политика е напълно нерационална. Много виждат в нея „най-могъщата жена на света“ и от тази позиция тя вече не приема никаква критика. Тази позиция е очевидна както в нейните речи, така и в нейното поведение на тялото. Поради това тя е опасност за Германия – защото игнорира мнението на всички останали“.

Маац вижда приближаването на „психически срив“, ако тя продължи „на инат“ да следва своя курс. Онлайн изданието направи интервю с Ханс-Йоахим Маац за тъмните страни на властта и за това, какво очаква Ангела Меркел и Германия през следващите месеци.

Маац следи политическата кариера на Меркел от години. В Германия е много добре известен този автор на бестселър, който през 1990 г. направи психологически портрет на източногерманците.

–––––––––

През октомври Маац заяви, че Меркел е изоставена от „всички добри духове“. Днес той вижда положението като влошило се още повече. Според него „Меркел е станала напълно ирационална, тъй като не взима предвид реалните трудности, свързани с бежанската криза“.

Психоаналитикът допълва, че Меркел „не я е грижа“ за високите изисквания на властите, разделението на обществото, критиките от страна на собствената й партия. „Държането й става все по-високомерно.“ Според психоаналитикът „Както Меркел в момента се държи – нерационално и неразбираемо – възникват опасенията, че тя е загубила връзка с реалността“. Към описанието на Меркел от Маац може да се добави, че според него канцлерът страда от нарцисизъм.

„Меркел отдавна е сочена като най-влиятелната жена в света. Нейната собствена партия се учуди, когато тя се осмели да се бунтува срещу Кол. Тя беше „майката на нацията“. Някои наистина дори искаха да й бъде дадена Нобелова награда за мир.

Всички тези оценки не се основават на реална сила на водач или компетентност от страна на Меркел. Тя много дълго не е взимала трудни решения. Тя никога не е била лидер, тя винаги е реагирала, а не е действала. Това свидетелства за несигурност и дефицит на самоуважение, което го има при много хора.“

Маац посочва още, че „хората трябва да се страхуват, тъй като Меркел сама вярва, че е най-могъщата жена в света. Поради изкуствено изградената представа за себе си се стига до нагласа за инат както в момента на бежанска криза“.

Маац е на мнение, че Меркел буквално е сляпа за реалността и че това никога няма да може да се промени.“Проблемът възниква, когато признаването внезапно изчезне и се превръща в критика, както е сега с Меркел. Знаем това също и при звездите в шоу-бизнеса. Тогава идват самотата, може би алкохолът и психологически срив.“ Психоаналитикът прогнозира, че тези опасности грозят и германския канцлер, защото тя не се различава от много други хора на властови позиции. Като причина защо Меркел се въздържа да отговаря на критиките, след като близо половината страна се е обърнала срещу нея, Маац вижда „психологическото брониране“.

Меркел е опасна , защото допринася за разделение в обществото, тъй като докато тя втвърдява позициите, се увеличава броят на хората, които не ги приемат.
Маац не вярва, че Меркел сама ще се оттегли от канцлерския пост. Той дори казва, че тя, колкото и да не е за вярване, му напомня за Ерих Хонекер в момента, в който се качва на самолета за Чили и вдига ръка в типичния червенофронтовски поздрав.