Как да се предпазим от дефицит на Омега 3

5
Добави коментар
veleva
veleva

Как да се предпазим от дефицит на Омега 3

Tweet

Мазнините са важна част от метаболитните процеси в нашия организъм. Те биват 2 вида: есенциални и неесенциални.

Неесенциалните мазнини се възпроизвеждат сами в организма и не е необходимо да се приемат от външен източник.

Есенциалните мазнини се образуват само и единствено в растенията и затова е необходимо да ги набавяме чрез храната си.

Главните есенциални мaстни киселини са Омега 3 и Омега 6, като в човешкия организъм често се наблюдава тенденция за недостиг или липса на Омега 3.

Още по темата за мазнините от екипа на Vita Rama:

Омега 3 мастни киселини са важни за нормалното функциониране на организма и допринасят за здравето като:

оказват благоприятно въздействие за развитието на мозъка, очите и централната нервна система на бебето по време на бременност и кърмене;

подобряват мозъчната функция и увеличават нивата на концентрация при децата;

могат да въздействат върху понижаването на високото кръвно налягане, като по този начин намаляват и риска от сърдечно-съдови заболявания;

могат да помогнат за облекчаване на симптомите на артрит.

Основните и най-важни видове Омега 3 са:

Алфа-линоленова киселина – АLA;

Ейкозапентаенова киселина – EPA;

Докозахексаенова киселина – DHA,
която е с най-голяма вероятност за най-ниски стойности в организма.

Съществуват различни статии, научни теми и изследвания, които дават противоричиви мнения относно източниците на прием и дефицитите, свързани с Омега 3 и по-точно с DHA Омега 3. Наблюденията и дългогодишната практика на специалистите от Лечебен център Vita Rama, показват че най-добрите естествени източници за получаване на нужните за организма количества Омега 3 и нейните производни, са следните сурови растителни храни: ленено семе, чиа, тученица, спанак, маруля, морски водорасли, боровинки, ягоди и други.

Ако консумирате по-големи количества зеленолистни и спазвате определени правила за комбинирането на тези храни, няма да имате опасения за дефицит на Омега 3.

Най-много EPA и DHA форми на Омега 3 са открити в рибите. Но задължително ли е консумирането им, за да се набавят EPA и DHA Омега 3?

Мазнината в рибата, която преминава през термична обработка, се превръща с различни канцерогенни вещества, което носи значителни рискове за организма. Като допълнение, има и голяма вероятност рибата да съдържа живак, тъй като морета и океаните са силно замърсени.

От морските храни, най-добрият и естествен източник на Омега 3 са алги и други видове водорасли, които могат да бъдат намерени под формата на различни добавки.

Добавка Омега-3 на Opti3.

За да осигурите достатъчно количество Омега 3 за организма си, ви препоръчваме да следвате следните 3 съвета:

1) Консумирайте достатъчно количество ALA Омега 3, за да си набавите и достатъчно DHA Омега 3. Според официални данни, между 0,1 и 0,5% от общите дневни калории, които се приемат чрез храната, са достатъчни, за да се набави нужното количество ALA Омега 3. Но при дифицит или при тежки физически натоварвания, количеството може да се увеличи до 3 – 5% от общите калории. ALA Омега 3 може да се набави от всички гореспоменати естествени източници на Омега 3.

2) Пропорцията между консумираните Омега 3 и Омега 6 не трябва да надвишава 1:3, като най-добрият вариант е 1:1. Омега 3 и Омега 6 използват един и същ ензим, чрез който се разграждат до техните производни, специално за Омега 3 до EPA и след това до DHA. Изследване на American journal of clinical nutrition показва, че увеличаването на Омега 6 от 15 на 30 грама на ден, значително намалява трансформирането на Омега 3 в DHA с около 40%.

В наши дни обаче, се наблюдават тенденции за консумирането на прекалено големи количества Омега 6 и много концентрирани мазнини като зехтин и растително олио. Всички видове изолирани мазнини, дори студено пресованите и приетите за „полезни“ Омега 3 (ленено и рапично олио), са вредни за човешкия организъм. Те бързо се окисляват, образуват свободни радикали и могат да наранят артериите.

3) Консумирайте не повече от 10% мазнини от общите калории. В противен случай, организмът трудно може да усвои по-голямото количество мазнини и цялото тяло, и особено артериите, се затлачват. В изследване водено от д-р Дейвид Бланкенхорн, в продължение на една година са давани на хора трите вида мазнини – наситени, ненаситени и есенциални. Резултатите са, че и трите вида мазнини образуват лезии по артериите. Препоръчително е мазнините да бъдат набавени от цели растителни храни, като най-добрите източници са вече споменатите семена, ядки, морски водорасли и зеленолистни зеленчуци.

И все пак, ако нямате възможност да следвате трите съвета и да консумирате достатъчно количество от препоръчаните сурови растителни източници на Омега 3, специалистите на Лечебен център Vita Rama са избрали за Вас подходящ продукт, богат на DHA и EPA Омега 3. Това е Opti3 Омега 3, който е 100% веган безглутенова добавка, извлечена изцяло от алги водорасли и растителни източници.
 

Tweet