ЗАБОЛЯВАНЕ НА АОРТАТА

1
Добави коментар
Alesis
Alesis

Аортата е най-голямата артерия в нашето тяло. Тя тръгва от сърцето, минава под гръдния кош надолу към коремната област и кръвоснабдява долната част от тялото. Под пъпа аортата се разделя на две, за да осигури кръв и на двата крака. Понякога част от стената на аортата изтънява, разширява се и дори може да се разкъса (руптурира) – тогава говорим за състояние, което сериозно застрашава живота на пациента.

Това е уголемяване на долната част на аортата, която минава през коремната област (понякога и горната част на аортата може да бъде уголемена – тази, която минава под гръдния кош). Аортата е основният кръвоносен съд, който пренася кръв от сърцето към останалата част на тялото. Както и повечето артерии, аортата е еластична, което й позволява да се пълни с кръв под налягане. Аневризмата се получава, когато стената на артерията изтънее и се разшири (надуе) като балон. Това състояние обикновено се диагностицира преди да е породило симптоми – например, болка в гърба. Аортата може да се спука, ако се разшири прекалено много. Тъй като разкъсаната (руптуриралата) аневризма е изключително опасно състояние за здравето и може да доведе до сериозна кръвозагуба, най-подходящият начин за „корекция“ на аневризмата е операция още преди аортата да се е разкъсала.
Според зоната в която се получва аневризмата различаваме няколко под типа аневризма на аортата:
– аневризма на асцендентната (възходяща, тази част която излиза от сърцето) аорта;
– аневризма на торакалната (гръдната) аорта;
– аневризма на торакоабдоминалната (гръдната и коремната) аорта;
– аневризма на абдоминалната (коремната) аорта.
Това разделние на подгрупи според зоната на аората освен като разлика в симптомите има значение и в поведението и лечението.
Рискови фактори:
– тютюнопушене: увеличава както риска от развиване на аневризма на коремната аорта, така и риска от нейното разкъсването;
– високо кръвно налягане (хипертония);
– атеросклероза;
– повишени нива холестерол в кръвта;
– семейна обремененост.
Симптомите за разкъсване на аортата са:
– болка в коремната област или гърба: тази болка може да бъде силна, внезапна, повтаряща се или постоянна и разпространяваща се към слабините, седалището или дори към долните крайници;
– студена и влажна кожа;
– замайване, припадък (загуба на съзнание), гадене или повръщане;
– учестен сърдечен ритъм;
– сътресение.

За кого е препоръчително да се изследва за аневризма на коремната аорта?
Аневризмата на коремната аорта е сериозен риск за здравето, който може да не изразява никакви придружаващи симптоми, докато не настъпи животозастрашаващо събитие – като разкъсване на аневризмата, например. Ултразвуков преглед на коремната и гръдна област е превантивен диагностичен метод, който се използва за засичане на аневризма, за да се започне своевременно лечение преди тази аневризма да се разкъса.

За консултация и още информация натисни ТУК