Платинено бижу сътворено от Боговете….

13
Добави коментар
littleclown
littleclown

Vacheron Constantin преоткрива най-скъпия метал и взема решението: „да стане платинен“ и обявената цел – да стигне отвъд платинените произведения, които се предлагат в момента. VC се осмелява да направи платинени и циферблатите, коронките и дори движещите се части на механизмите. Платинен е дискът за лунните фази, мостовете на турбийона и катарамата на кожената каишка.

Звездата, но не и единствен играч в тази офанзива, е Platinum Excellence Collection (PEC), представена през 2006 г. Всяка година VC представя една или две творби в лимитирани серии от 50 до 150 броя – например Malte Chronograph. Всеки часовник от PEC е с 950 платинени части от 1000, а след година се появява и същия модел във версия с неплатинен циферблат.

През последните 2 години VC представя два платинени часовника. Те символизират посоката, в която ще се движи компанията през следващите години. „Компанията отдава чест на най-изискания, най-ценния и най-изключителния метал, с който компанията работи от 1820 г.“, казва управляващият директор на VC, Хуан-Карлос Торес. През 2007 г. компанията произвежда 500 платинени часовника, които са 15% от продажбите й.

Престижът, традицията и изключителното майсторство, необходимо за направата им, са основните причини. Платината е най-твърдия ценен метал за обработка и инструментите за него са от метали, графит и монокристали. Скоростта на обработката на платината е по-бавна, защото се нагорещява лесно, но се топи при много по-висока температура от златото – 1772 градуса по Целзий, в сравнение с 1063 градуса за златото.

Обикновено се изработват над 500 циферблата, за да се произведат 150 без повреди, казват от VC. Времето е около 5 пъти повече, а цената – 10 пъти повече, в сравнение със златните циферблати. Платината е по рядка и по издържлива от златото. Платиненият циферблат е със зърнеста текстура, което подобрява блясъка, топлината и контрастността му.

Обикновено платината се пази за най-изключителните модели и цената на всеки платинен часовник е над 50 хиляди долара, а пазарът процъфтява. Всяка година в Швейцария се правят около 12 хиляди платинени часовника, но от 2001 г. насам стойността им е нараснала повече от 2 пъти и е близо 400 милиона долара. VC е една от първите компании, които използват платина. Първият платинен часовник в музея на компанията е дамски часовник-пръстен от 1820 г., а половин век след това компанията започва да използва и паладий.

Източник: http://www.millionaire.bg