Ариман Блог » Blog Archive » Как се пише казус?

20
Добави коментар
pontifex
pontifex

Как се пише казус?

5 октомври 2009

Казусът е форма на писмено изпитване, комбинирано по правило с тестове, което се въвежда в България по западен /американски/ образец. В България, казусите се прилагат в Нов Български Университет, Университетът за Национално и Световно Стопанство и Стопанската Академия „Димитър Ценов”.
Разработването на казус представлява писане на текст обвързано със определено задание. Може да изисква и коментар на текст и/или изображение, аудио или видео материал. В редица случаи представлява писане на есе или писане на курсова работа или реферат. Математическите и статистическите казуси представляват решаване на задача/задачи.
Разработването на един казус минава през три етапа:
• Разбиране на заданието
• Събиране на допълнителна информация
• Анализ и синтез
В повечето случаи е достатъчно да се анализира заданието и учебника, както и лекциите.
Подобно на останалите научни текстове и казусът има своя вътрешна логика и структура:
• Въведение – какъв е проблема, връзка с други проблеми, източници, свързани теми и т.н.
• Изложение/Решение – анализ на проблема и свързаните тематики, методика, ако е нужна /например контент-анализ/, същинско решение, изводи и друга допълнителна информация. Изложението обикновено е разделено на подточки.
• Заключение – представлява обобщение, набелязва главните изводи и препоръки.
• Източници – основните учебници по темата, учебника по съответната дисциплина, лекциите на преподавателя, различни други източници на информация като уебсайтове, закони и други.
Особено важно е оформлението на текста, то е лицето, визитката на казуса и заедно с челната страница създава първото, най-важното впечатление за казуса.
Твърде важно е и да се използват данни от учебника по дадената дисциплина, като не е необходимо цитирането да е в голям обем, просто се маркира че студентът е виждал и отварял учебника. Това може да се постигне с малък цитат във въведението и/или заключението. Препоръчително е използването и на статии и книги на преподавателя. Необходимо за висока оценка е използването на актуални данни – добиви, нива, цени и т.н., като е възможно и напасване на данни, но без големи противоречия, хубаво е данните да са в таблици, графики или диаграми. Използването само на интернет източници крие огромен риск и други студенти да са копирали точно същата информация. Преводните материали се ползват особено уважение.
Не на последно място по важност ползването на сайтове за готови разработки е добро решение само ако материалите се преработят, независимо дали услугата е безплатна или платена. Гаранция има само при индивидуалните разработки.
Автор: Георги Генков
Сайтът Ариман.Инфо предлага срещу заплащане разработването на казуси за НБУ, УНСС и СА.

Тагове: ариман, Георги Генков, казус, казуси

Написано
на понеделник, октомври 5th, 2009 at 22:13 публикувана в Помагало, Статии.
Вие можете да следите отговорите през RSS 2.0 емисия.
Можете да оставите коментар.