Ментални ресурси в магията

9
507
Добави коментар

Менталните ресурси са основа на изграждането на умения за употреба на съзидателната сила на мислите в направата на магия. Те се използват от маговете с по-малък опит като помощни средства. За напредналите няма необходимост от тяхната употреба.

Има свобода на избора какви ментални ресурси да се впрегнат за постигане на избраната цел в магията. 

Менталните ресурси могат да бъдат активирани по различни начини. Най-разпространена е употребата на медитация и автохипноза като тези състояния са предхождащи ползването на магическия транс. Както вече беше споменато, магическият транс достъпва реалността, за разлика от медитацията, автохипнозата и други видове предхождащи го трансове, които водят само и единствено до собственото съзнание.

Сред най-известните ментални ресурси са: визуализация, концентрация, идеализация и въплъщение.

ВИЗУАЛИЗАЦИЯ 

В основата на визуализацията е въображението, което – условно – може да се нарече творческа функция на ума. Чрез въображението се създава в ума разни „неща” – виждат се сякаш са пред нас, когато те не са там. 

Трябва обаче да се прави разлика между въображение и фантазиране. Да – и двете са творческа проява на ума. Съществената и важна разлика е в това, че в основата на въображението е образната представа, която е свързана единствено с реалността. Фантазирането много прилича на въображението, само че като процес то няма връзка с реалността. 

Разбира се, фантазирането също има своето място в магията, по-конкретно в магията на илюзията (трикстърството, което аз практикувам). Но не препоръчвам фантазирането да се използва от начинаещи- вредите от неправилната му употреба са повече, отколкото ползите. Първо следва да се овладее реалността и едва след като се опознае добре, да се пристъпи към овладяване магията на илюзията, ако някой има желание да се занимава с нейното изучаване. 

Съзидателната визуализация е ментален труд, целящ да даде контрол над реалността, като помогне да се определи кои са необходимите за направата на магията причинно-следствени връзки. 

Една ментална магия може, макар да не е задължително, но не и грешно, да се състои като начален етап от визуализация. 

КОНЦЕНТРАЦИЯ 

Концентрацията за целите на магията е под формата на съсредоточаването на мисъл-воля за постигане на определена цел. Като процес и изпълнение, това означава да се „изключи” всичко останало и се постигне съсредоточаване изцяло и единствено в мисъл-волята, с която се работи в момента.

Ако липсва концентрация, значи липсва фокусирана цел. Тогава няма да може да се направи качествено магия. Този процес може да се сравни с обектив на камера, който е разфокусиран. Ако не нагласите фокуса, снимката ще е размазана. 

Ролята на концентрацията в менталната магия е аналогична на фокусирането на обектива – тя фокусира мисъл-волята върху целта. 

ИДЕАЛИЗАЦИЯ 

Идеализацията е психичен механизъм, при който се преувеличават многократно определени качества (свои или чужди) и/или се възвеличава многократно целта. 

Прилагането на идеализация на себе си и/или на целта се използва аналогично на техниките от НЛП, при които за постигането на целта човек си представя какво е, ако тя вече е постигната. Така става лесно да се определи кои са стъпките, необходими да се направят, за да се получи желаното. Важно е да не се допуска вманиачаване по себе си и/или целта, а също и да няма филмиране. 

ВЪПЛЪЩЕНИЕ 

Известно е и като инвокация. 

Представлява задаването в подсъзнанието на образа на някой друг, който то (подсъзнанието) да възпроизведе. Ако е изпълнено правилно въпръщението, то е равнозначно на задаването на цел, като принципът на действие е основан на факта, че подсъзнанието може да възприема цели и да ги следва. Но има условие- трябва да се знае какво се прави, а не театрално да се имитира или да се фантазира. 

Овладяването на всички тези неща, е основата, която е достатъчна, за да се овладее не само основата на менталната магия, но и началната работа с многомерно пространство.